Jahody po dúškoch? Ochutnajte s nami ovocné víno od Miluronu

Keď v roku 1991 na Kalifornskej univerzite vyšľachtili odrodu jahôd Diamante, nik nepomýšľal na to, že by sa mohla stať klenotom v rukách zručných vinárov. Akademici sa snažili vyšľachtiť odrodu, ktorá by pomohla americkým farmárom dosiahnuť vyššie výnosy.

Za cieľ si stanovili veľké a sladké plody, ktoré sú natoľko tuhé a trvácne, že nevyžadujú pri preprave úzkostlivé zaobchádzanie a chladenie. Pre prácu si vybrali genetický materiál, ktorý nereaguje na dĺžku dňa. Vďaka tomu na poliach rodia dvakrát, kým v pestovateľských skleníkoch môžu prinášať úrodu celoročne.

Nová odroda sa natoľko osvedčila, že po nej dodnes siahajú farmári z celého sveta. Možno i dostupnosť rozhodla o tom, že práve po jahodách Diamante siahli vo vinárstve Miluron pri ich najnovšom, ovocnom počine.

Ovocie pôžitkárov

Nežne zasypané práškovým cukrom,  starostlivo poukladané na kyprej šľahačke či slávnostne nastrojené na najvyššom poschodí tort a zákusov. Ak príde na jahody, od nepamäti sú ovocím priam slávnostným. Osviežujúcim, šťavnatým a príjemne sladkým.

Ako sa prejavia na kysnutom koláči, v kompóte alebo džeme vieme všetci. Ako však chutí jahodové víno, ktoré z tohto jarného klenotu vyrobili vo vinárstve Miluron? Ochutnávame ho na terase nášho klubu, aby sme sa s vami podelili o zážitky.

Zvodný pôvab

Máloktoré ovocné víno hrá toľkými farbami, ako jahodové. Za rána má farbu čierneho čaju, so stúpajúcim slnkom sa zapaľuje v odtieňoch červenej a keď sa vám dostane slnko za chrbát, tmavne v nenápadných zemitých odtieňoch. Vždy s viditeľnou iskrou, akoby sa s vami hralo na skrývačku a chcelo utajiť svoju identitu.

Sú chvíle, keď v krištáľovej čaši zažiari tak mocne, ako jeho súrodenec z arónie. V dokonalej čírosti, v živých, iskrivých odtieňoch jasnej červene. Práve to je ten moment keď si poviete, že tak to má byť. Prijímate túto jahodovú oslavu vidieka so všetkým, čo k tomu patrí.

Stačí však, aby ste priblížili nos k poháru a opojná vôňa vás okamžite zasiahne v celej svojej plnosti a hĺbke. Zacítite zrelú, šťavnatú jahodu, sladkosť ovocného sirupu, jemnú pikantnosť škorice a trošku vanilky, ktorá to drží pohromade. Vždy v plnej intenzite, ktorá vás pobáda k opojnému dúšku. Stačí jediné posedenie, a túto vôňu si zapamätáte naveky.

Chuť, ktorá vás dostane

Chuť je svieža, šťavnatá s príjemnou harmóniou kyseliniek a zostatkového cukru. Jahody prichádzajú na jazyk v závoji botanickej trpkosti, za ktorou sa rozvíjajú v aromatickom, sladkom sirupe. Máte pokušenie, zosilniť tento vnem ďalším a ďalším dúškom, aby ste odhalili jeho tajomstvá.

Zbytočne ich budete porovnávať s kompótom, lekvárom alebo rôsolom. Zachovali si svoju záhradnú sviežosť, z ktorej vyskakujú jemné, korenisté nuansy. V náznakoch sa ukazuje pikantný klinček, muškátový kvet, ba troška aj nové korenie. Vzápätí sa všetko zvrtne a opäť ste v jahodovom víre s jemnými tónmi vanilky.

Remeselný rukopis

Áno vanilky. Ak ste už niekedy ochutnali čučoriedkové víno od Miluronu, bude sa vám zdať táto hra chuťového jemnocitu dôverne známa. Akoby sa v pracovných postupoch vinárstva tvoril jasne čitateľný, charakterový podpis.

Hoci ide o vínko plné, s hlbokou chuťou, môžete od neho očakávať sviežu ľahkosť s dlhotrvajúcim dozvukom chutí. Zachladené na chalupárskych 16-17 °C chutí najlepšie. Pri pôžitkárskom posedení, po boku nedeľného múčnika ale aj k ľahkému zeleninovému šalátu.

Vieme si ho však predstaviť aj pri príprave osviežujúcich letných drinkov s perlivými bublinkami na jazyku. Zdá sa, že v tom nie sme sami. Nie je tomu dávno, čo Miluron predstavil svoje jahodové frizzante. Určite ho radi ochutnáme aj my – nielen na klubovom bare, ale aj pri príprave nápojov.

Jednotka na trhu

Ak ste sa doposiaľ s ovocnými vínami Miluron nestretli, určite by ste nemali vynechať žiadnu príležitosť. Práve tomuto vinárstvu sa podarilo už od prvých krôčikov vytvoriť prémiové ovocné vína s charakterom, ktoré úspešne vyplnili dieru v ponuke našich vinárov.

Svojich fanúšikov si získali „na prvé ochutnanie“ a my môžeme povedať len toľko, že sme z nich skutočne nadšení. Prichádza leto a s ním sezóna vychutnávania. Už viete, čo si pribalíte do svojho piknikového košíka?

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Drink na dnes: Froggy fever

Osviežujúci citrus, kokteil čajov a zmes bylín, ktoré prestupujú s hrejivým teplom...
Čítajte viac...

Pridaj komentár