Príručný humidor na cigary môže byť aj zo skla

Je to správa vo fľaši, ktorá sľubuje hlboký pôžitok z darov Karibiku. Vezmete zo stola sklenú nádobu, otvoríte jej patentný zámok a s citom v prstoch vytiahnete cigaru, na ktorú ste sa tešili už niekoľko dní. Prichádza čas vychutnávania, pri ktorom pookreje duša i myseľ.

Ak príde na cigary, najväčšmi im svedčí skladovanie v cédrovom humidore, pri stálej teplote a vlhkosti. Nájdu sa však medzi nimi i také, ktoré chcete mať neustále na dosah ruky, priam na očiach. Ako vyrobiť príručný humidor na stôl, do záhradného pavilónu alebo na chalupu?

Sklená fľaša na mieru

Vezmite z humidoru kôpku cigár, sformujte z nich zväzok a máte jasno v tom, ako má vyzerať sklená nádoba pre ich uskladnenie. Zaujíma vás nielen jej pôdorys a výška, ale aj to akým spôsobom v továrni vyformovali jej hrdlo.

Čím menej sa zužuje, tým väčšmi dokážete využiť kapacitu nádoby. Pridajte k tomu viečko, ktoré dokonale tesní a máte postarané o úspech. Nám sa najväčšmi osvedčili talianske fľaše na zaváraniny s gumovým tesnením a patentným zámkom. Ak vidíte na dne alebo viečku nápis Fido, viete že ste na správnej adrese.

Nájdete  ich v rôznych veľkostiach a objemoch. Na rozdiel od dekoratívnych dóz na kuchynské suroviny, zaváracie fľaše garantujú skutočnú tesnosť. Nemusíte sa báť, že z nich bude unikať vlaha von.

Tá správna klíma

Svetlo, ktoré preniká do miestnosti cez okno cigarám za sklom neublíži. Ako však dosiahnuť v sterilnej nádobe klímu, ktorá je typická pre drevené humidory? V prvom prípade ide o vôňu. Zaobstarajte si od predajcu cigár kúsok cédrovej dýhy a máte po starostiach. Po tom, čo ju vložíte do fľaše, svojou vôňou naplní jej útroby.

Rovnaké je to s vlhkosťou. Či zvolíte osvedčené vrecúška Water Pillow alebo Boveda – to je iba na vás. Ak majú cigary správnu vlhkosť z doterajšieho skladovania, môžete siahnuť po najmenšom z dostupných formátov. Nebuďte však viac dôverčiví ako je nutné.

Prichystajte si aj malý vlhkomer, ktorý vám na ciferníku alebo displeji v každej chvíli prezradí na čom ste. Len vďaka nemu udržíte svoju príručnú zásobu cigár v dokonalej kondičke, pre najlepšiu chuť pri ich vychutnávaní.

Jedna po druhej

S takouto výbavou na stole váš už nič nedelí od naskladnenia cigár. Pre niekoho je hygienickým pravidlom, že musia zostať zabalené v celofáne tak, ako ich dodal výrobca. Pre iných je zasa prirodzenejšie zbaviť ich ochranného obalu, aby sa odvetraním ich chute zjemnili – obzvlášť pri lacnejších cigarách, ktoré pred balením nemali dostatok času na vydýchnutie.

Naukladajte ich jednu vedľa druhej – podobne ako uhorky pri zaváraní. Nechajte si však priestor i pre manipuláciu. Niet väčšej pohromy ako loviť cigary z tesného pohára len preto, že ste nesprávne odhadli jeho naplnenie.

Mať príručný, sklený humidor po boku dreveného je fajn. Kým zásoba cigár odpočíva v stabilnom prostredí, vaša príručná zásobička je na očiach. Aspoň si častejšie nájdete hodinku času na to, aby ste zastavili a oddali sa oddychu, pohode a spoznávania odtienkov chutí a vôní.

Written By
More from Milan Gigel
Recept na najlepšiu pizzu? Tajomstvo je v peci.
Krehké, nadýchané cesto a intenzívna chuť zapečenej oblohy. Ak vám pečenie pizze...
Read More

Pridaj komentár