Pripravte si na grile pohodové občerstvenie

Je to spontánne občerstvenie pri grile, ktoré sa zaobíde bez akéhokoľvek plánovania. Poukladáte nad pahrebu tie najlepšie suroviny aké len máte a vytvoríte z nich obloženú misu, z ktorej si každý pri stole odoberá drobné sústa.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na porcie tapas, ktoré v nejednom španielskom bare dostanete ku svojmu drinku, ste naladení na pôžitkárske vychutnávanie. Tentokrát v družnom rozhovore pri stole, ku ktorému môže v každej chvíli prisadnúť ktosi naviac.

Na jednom tanieri

Možno ste už aj vy objavili čaro liatinového taniera v kotlovom grile. Nahreje sa nad horúcou pahrebou a môžete na ňom striedať jednu surovinu za druhou, ako na panvičke. Každá z nich si zachová v uzavretej klíme svoj charakter a postupne vzniká šťava, ktorej chuť je s každým novým kolom mocnejšia.

Práve v tom spočíva gradovanie chutí dnešného občerstvenia pri grile. Namiesto úzkostlivého nakladania, marinovania či dochucovania bylinkami a koreninami sa plejáda chutí skladá postupne. Stačí len troška nakloniť gril, aby šťava stekala vždy na jednu stranu taniera.

Naplňte rozkurovací komín do polovice uhlím, nechajte ho rozpáliť do biela a kým sa vrátite zo špajze so surovinami, pahreba bude pripravená naplniť svoje poslanie.

Zelenina ide prvá

Nezáleží na tom, či v zelenine hľadáte jej jemnosť alebo plnú chuť. Na rozhorúčený tanier s troškou oleja patrí prvá. Vezmite predvarenú kukuricu a nakrájajte ju na palec hrubé kolieska. V momente, keď ich uložíte na gril, začne ich pomalá premena.

Rovnaké je to s paradajkami. Žlté, oranžové, červené. Okrúhle, slivkové, datľové – všetky nájdete v plnej zrelosti v predajniach s neprehliadnuteľným značením farmy Babindol. Netrápte sa ani trhaním zrelých, sladkých plodov od stopky.

Len ich poukladajte na liatinu, troška presypte koreniacou zmesou Grilovaná zelenina od Mäspomy a dajte všetkému zo 10 minút času na upečenie. Tak málo stačí na to, aby pod vekom grilu v ochrannej atmosfére pahreby chute dosiahli maximum.

Viac chutí pre pestrosť

Pre druhý náklad volíme predvarenú bielu fazuľu a grilovacie klobásy Slimáčik od HSH. Baví nás ich príjemná, priam jarmočná šťavnatosť a vyvážené ochutenie – raz s pikantným, paprikovým rázom. Inokedy zasa so štedrou dávkou slaného syra. Nakrájate ich na kúsky, rozložíte na liatinovom tanieri a po ich boku zaparkujete fazuľu.

Tentokrát ladíme chuť koreniacou zmesou Gril párty od Mäspomy, ktorá zachová podstatu klobások bez toho, aby ju prekryla. Grilovanie potrvá približne 15 minút a nespravíte chybu, ak pod chvíľou nazriete pod veko grilu a podlejete ich troškou vody.

Každý nech sa obslúži sám

Povyberať jednu etapu grilovania za druhou na podnos nedá viac práce ako ohriať na rozohriatom rošte grilu hotové tortily. Ak sa k tomu pridá čosi na pitie, hostina je na svete. Možno ste ani nepostrehli, že ste počas družnej debaty čosi chystali.

Vaša spoločnosť však ocení každé sústo s pestrou paletou chutí. Všetko je nielen o vyzývavom kontraste, ale aj o harmónii. Dali by ste si k tomu grilovaný syr, zohriatu šunku od kosti alebo misku olív naviac. Doplňte si to po svojom k dokonalosti.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Párku to vždy svedčí vo fraku. Sedem hot dogov, ktoré musíte ochutnať!

Ak padne reč na párky, mnohým preblysne hlavou pomyslenie na bufet či...
Čítajte viac...

Pridaj komentár