Nie je v tom žiadna náhoda, že sezóna paradajok sa tak dokonale kryje s obdobím grilovačiek. Hoci nepatria k druhom zeleniny, ktoré by v našich krajoch rástli od nepamäti, postupom času si vyšliapali cestu do nášho jedálnička. Sú sladké, šťavnaté, mimoriadne svieže a neraz i voňavé.

Keď ich španielski moreplavci po prvýkrát priviezli do Európy ako exotickú zeleninu pestovanú Aztékmi, bola to viac botanická rarita Nového Sveta ako plodina, ktorá by mala zmeniť dejiny. Dnes si však bez paradajok málokto dokáže predstaviť hoci len letný, zeleninový šalát.

Najlepšie z vlastnej záhradky

Vraví sa, že najlepšia paradajka je čerstvo odtrhnutá, vyhriata slnkom. Určite ste si však všimli, že ak jej po odtrhnutí doprajete deň či dva oddychu naviac, je ešte sladšia, s rozvinutejšou paletou chutí. Ak máte zdravé priesady, zvládate ich pestovanie a sezóna vám dopraje veľa suchých, slnečných dní bez škodcov a chorôb, je to ako oslava. Rozmarne si užívate úrodu paradajok až do pozdnej jesene.

Keď však bývate v bytovke, alebo ste doposiaľ neodhalili tajomstvá záhradkárskeho remesla, môžete sa spoľahnúť iba na obchody. Práve za nimi stoja zástupy farmárov, ktorí sa venujú pestovaniu paradajok. Niektorí využívajú prednosti klímy pri poľnom pestovaní, iní dokážu subtropickú klímu celoročne napodobniť v skleníkoch.

Nie všetky paradajky na pulte obchodoch sú rovnaké. Kým niektoré ešte včera či predvčerom viseli v plnej zrelosti na rastlinách, iné boli pooberané pred týždňom či dvomi, možno i úplne zelené. Paradajky sú ako semafor. Menia svoju farbu od opelenia kvetu až do úplnej zrelosti. Avšak na rozdiel od farby,  iba na materskej rastline dokážu vyvíjať svoju chuť.

Domáci farmári sú „top“

Ak chcete poznať príbeh paradajok, ktoré vkladáte do košíka, sledujte ich pôvod. Nik neuvádza dátum zberu, pretože by ste si ich možno nekúpili. Z obalu sa však dozviete kde narástli. Tie slovenské to budú mať do predajne oveľa bližšie ako paradajky z Andalúzie, Španielska alebo Talianska. Oberané v plnej zrelosti, bez obáv z toho, že by cestou zostarli, zoschli alebo splesniveli. Preto budú v zrelosti a chuti dokonalé.

Možno si pod slovenskou farmou predstavíte staré družstvo, s hrdzavými skleníkmi a kvapkajúcou závlahou. Ak by ste však navštívili farmu v Babindole, boli by ste prekvapení. Vo vysokých skleníkoch je všetko riadené počítačmi. Napodobujú klímu aztéckej domoviny po celý rok.

Vzduchotechnika s vykurovaním udržiavajú ideálnu teplotu a vlhkosť vzduchu. Osvetlenie zasa pomáha v mesiacoch, keď sú dni prikrátke a málo štedré na slnečné lúče. A ak príde na vodu, tá je pod dohľadom senzorov, aby sa do nej primiešavalo len toľko živín, koľko ich rastliny spotrebúvajú.

Nie, nešlo by to bez ľudí, čo priesady vysádzajú, vyväzujú a zručne z nich oberajú plody neraz v nečakaných výškach. A nešlo by to ani bez čmeliakov a hmyzu, ktoré v uzavretej klíme pomáhajú pri opeľovaní.

Farby, chute a veľkosti na výber

V plnej zrelosti sú žlté, oranžové i červené. Niektoré viac sladké, iné zasa príjemne aromatické. Na strapcoch, v téglikoch, kokteilové, cherry, daťlové, slivkové, okrúhe, oválne. Možno patríte k tým, čo ich rozoznajú aj po názve odrody či hybridu už pri pohľade z diaľky.

Jedno však majú spoločné. Niet iného ovocia alebo zeleniny, ktoré by sa im priblížili v chuti. Práve preto sme sa rozhodli, zasvätiť toto leto kultu paradajok. V našom magazíne budeme v sezóne uverejňovať mnoho inšpirácií, a odpichneme sa pri nich priamo od grilu.

Je to tak trocha na škodu, že kým cukety a baklažány putujú na rozohriaty rošt v takmer každej domácnosti, paradajky smerujú častejšie do šalátu ako k tepelnej úprave. Možno ste nad tým nikdy neuvažovali, možno vám to nikdy ani len nenapadlo. Paradajky v sebe ukrývajú ohromné množstvo chutí, z ktorých mnohé sa prejavia až po tom, čo dužina prejde varom.

Kde začať? Zájdite do obchodu či na trh a pustite sa s nami do tohtoročných kulinárskych dobrodružstiev:

Pripravte si na grile kurča troch vôní

Sú chvíle, keď máte pocit že grilovanie nadobro ovládlo vaše každodenné varenie. Podvedome siahnete po čerstvých surovinách,  bez rozmýšľania rozpálite gril…

Written By
More from Milan Gigel
Namiešajte si rumové kokteily z ostrova Mauricius
Úrodná zem, teplé podnebie a políčka, na ktorých rastie jedna z najlepších...
Read More

Pridaj komentár