Grilujeme kurča s vôňou citróna

Sú to chvíle pôžitkárskej pohody, pri ktorých máte pocit akoby zastal čas. Kým pod vekom grilu prichádza na svet mimoriadne voňavý obed, na stole je už pristavená fľaška výborného vína. Užívate si pohodlie terasy a tešíte sa z pekného počasia.

Pri labužníckom grilovaní nečakajte na rošte grilu ani klobásky, ani marinované plátky mäsa. Gril je ako zázračný sporák, na ktorom sa pripravujú tie najjemnejšie delikatesy. Čo by ste povedali na kurča s vôňou citróna? Pripravte si ho s nami.

Na štvrtiny

Kura kráľovské užilo na farme dostatok pohybu a welfare života, aby v plnom zdraví dorazilo na stôl. S mocnými svalmi, formujúcou sa vrstvičkou tuku a vyzretým mäsom je ideálnou surovinou na gril. Vybalíte ho z fólie, necháte troška vydýchnuť na izbovú teplotu a rozdelíte ho ostrým nožom na štvrtiny.

Prvým rezom cez hrudnú kosť ho otvoríte ako knihu, druhým rezom cez chrbát oddelíte polovice. A keď hrudník oddelíte od stehna rezom cez kĺb, máte štyri porcie vzduchom chladenej hydiny. Čerstvejšiu už zoženiete iba vo svojom kuríne ak sa venujete drobnochovu.

Pahreba na dve hodiny

Veľké porcie mäsa na kosti potrebujú takmer dve hodiny, kým zo seba vydajú výdatnú chuť a predvedú svoju jemnosť. Pripravte si preto pol vrecúška grilovacích brikiet, rozpáľte ich v rozkurovacom komíne a vysypte pekne na kôpku, doprostred palivového roštu.

Dnes sa bude všetko točiť okolo liatinového woku a veka, ktoré prikryje celú plochu kotlového grilu. Nie preto, aby ste uchovali jeho tajomstvo.  V ochrannej atmosfére bez kyslíka získa mäso zlatistú kôrku, pod ktorou sa ukrýva mäso ružovej farby.

Nie z nedopečenia, ale pigmentu ktorý je súčasťou každého svalu. Je vinou kyslíka vo vzduchu, že hydinové mäso sa pri tepelnej úprave sfarbí do biela. Vo vzduchu, z ktorého v pahrebe vyhorel všetok kyslík sa to nestane.

Formujeme chute

Počuli ste už niekedy o citrónovom korení? Môžete si ho pripraviť z hrubozrnnej soli, citrónovej kôry a čierneho korenia. Jednoduchšie to však máte, ak vezmete do rúk plniteľný mlynček citrónového korenia od Mäspomy a výdatne ním ochutíte každú porciu mäsa z oboch strán.

Tak ako citrusová vôňa naplní svojou intenzitou povetrie, všetko sa znásobí vo chvíli, ak mäso naložíte do rozpáleného woku do vrstvičky jemného oleja. Či ho vylisovali z jadierok hrozna, olív alebo semienok slnečnice nie je dôležité.

Najprv prudko opekáte kurča kožou nadol, po piatich minútach ho otáčate naopak. To je tá chvíľa, keď do woku prídu dva litre vody, trošku bujónu v prášku a veko na gril. Bude trvať celú hodinu, kým bude mať zmysel nahliadnuť dnu, čo sa deje.

Vyladené do detailu

Čo majú spoločné jarné cibuľky, zrelé citróny a šľahačková smotana? To zistíte v ich rôznorodosti až pri ochutnávke dnešnej dobroty. Teraz by ste mali troška zbystrieť a odhaliť čas, kedy je mäso mäkké až po kosť.

My sme pri teplote 175 °C odpočítali  hodinu a pol na grile, u vás to možno pôjde iným tempom. Nič to však nemení na ladení chutí. Teraz vlejete do šťavy smotanu. Najprv nad ňu vystúpi olej, potom sa v krémových tónoch vyfarbí celá omáčka a keď sa začne objavovať na okrajoch woku pena, je to signál že všetko sa dokonale spojilo.

Rad prichádza na jarnú cibuľku a plátky citróna. Nebudú potrebovať viac ako päť minút, aby zavädli a vydali zo seba vôňu a chuť. To je ten správny čas na odtiahnutie woku z pahreby a dochutenie petržlenovou vňaťou.

Nechávate grilované kura chvíľu odpočinúť alebo nie? Skúste to a spoznáte rozdiel.

Pôžitok, na aký sa nezabúda

Vôňa citróna, krémová omáčka a jemné kuracie mäso – to je dokonalá harmónia ku ktorej môžete priložiť cestovinu, zemiaky a hoci aj krajec čerstvého chleba, ak máte na skok do domácej pekárničky. To všetko len preto, aby ste stvorili kompletný obed, na aký by boli hrdí aj vo vychýrenej reštaurácii.

Budete prekvapení zo súhry chutí, ktoré sa budú rozvíjať na jazyku. Z krémovej omáčky vychádza priam explózia citrusu a korenistých tónov, v mäse je zasa súhra jemnosti a plnej, gazdovskej chuti. Pridajte k tomu aromatickú pikantnosť jarnej cibuľky a ste v jednom kole.

Ani ten najchutnejší obed nie je úplný bez dobrého vínka. Povzbudí chuť, naladí zmysly a vystupňuje pôžitok na maximum. My sme dnes vybrali Rizling Rýnsky, výber z hrozna 2018 z vinárstva Pavelka, ktoré priam vyšperkovalo dnešnú grilovačku k dokonalosti.

Vo vôni lúčny kvet, citrus a rozmarný kvet lipy, na jazyku šťavnaté ovocie, svieža kyselinka a dochuť trpkých jadierok cez ktoré sa kde-tu objaví i jemný náznak medu. Vínko, ktoré skvele páruje svoju chuť s dnešným menu. Vínko ktoré vo vás potlačí únavu z veľkej porcie jedla.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Jahody po dúškoch? Ochutnajte s nami ovocné víno od Miluronu

Keď v roku 1991 na Kalifornskej univerzite vyšľachtili odrodu jahôd Diamante, nik nepomýšľal...
Čítajte viac...

Pridaj komentár