Ochutnajte s nami Jablčnô – tak i onak

Je to perlivé osvieženie, ktoré sa zrodilo z darov ovocného sadu. Otvoríte orosenú fľašku jablčného moku, rozihráte ním lenivé kocky ľadu v pohári a keď sa nabažíte prvých slastných dúškov, zdá sa že smäd je zažehnaný.  Aspoň na chvíľu.

Keď sa v Kravanoch nad Dunajom v roku 2013 zbehla hŕstka nadšencov pri spracovaní úrody jabĺk, začal sa písať príbeh značky Jablčnô. Fermentovaním ovocného muštu vyrobili a uviedli do predaja „sajder“, ktorý okamžite upútal pozornosť médií.

Iskierka publicity však nezhasla tak rýchlo, ako pri stovkách podobných projektov, ktoré povstali z nadšenia. Jablčnô existuje dodnes a už nejde len o prvý, nesmelý sajder. Vyberať si môžete zo štvorice osviežujúcich drinkov.

Z farmy priamo do fliaš

Stačí načúvať zdravému, gazdovskému rozumu a ihneď viete čo máte robiť. Obrať úrodu zo stromov a spracovať ju tak, aby priniesla čo najväčší osoh – farmárovi i jeho zákazníkom. Čo by sme mali vidieť v každom kúte nášho kraja, toho sa nám dostáva iba príležitostne.

I preto je Jablčnô v našich očiach tak trocha vzorom, hoci neprichádza s ničím novým. Zmiešajte jablčný mušt so sódou a máte strik. Primiešajte do striku chinín a máte tonik.  Vymeňte chinín za výluh z byliniek a opäť ste chuťou inde. To všetko popri kvase, ktorý z jablčného muštu stvorí cider.

Bez pridaného cukru a priemyselných prísad – len z darov prírody a možno trošky karamelu. Nezáleží na tom, či všetky suroviny pochádzajú priamo z farmy, alebo niektoré z nich boli nazbierané na lúkach pod lesom alebo plantáži v Peru, Bolívii či Ekvádore. Dôležité je dať ich dohromady tak, aby potešili.

Dobre zladené chute

O tom, že tímu ktorý stojí za projektom Jablčnô ide hlavne o chuť svedčí i to, že vo svojich sadoch pestujú až sedmoro odrôd jabĺk, ktoré v horúcej a slnečnej klíme majú dostatok času na to, aby dosiahli plnú zrelosť.

Ide o prácu vody, slnka a prírody, od ktorých sa neočakáva to, aby boli plody pekne vyfarbené a vydržali v chladených halách skladovanie hoci aj do budúceho roka. Podobne ako pri hrozne, i tu ide o chuť, ktorá sa v každom jednom plode formuje od momentu opelenia kvetu až po zber.

I preto je každý ročník, ba každá várka trochu odlišná v chuti. Tak trocha remeselný prístup k spracovaniu a rôznorodosť surovín prinášajú to, čo pozná každý záhradkár. Prekvapenie zo sezóny, ktorá sa v lepšom či horšom vypláca za starostlivosť.

Ako chutia farmárske drinky?

Jablkový strik je takmer ako návrat do detstva. Za perlivými bublinkami, ktorými je nápoj nasýtený v celom svojom objeme sa ukrýva dokonalá spomienka na detskú výživu z osemdesiatych rokov. Chuť je príjemne sladká, osviežujúca, s veľmi jemným dojazdom šťavnatých kyseliniek. Zdá sa vám, akoby dúšok začínal odlišným charakterom jabĺk ako jeho koniec.

Je v tom istá hravosť, ktorá nezunuje. Chuť je príjemne vyvážená, nápoj je svieži i bez chladenia, pri izbovej teplote. Nadstavenie výdatného jablkového muštu sódou je veľmi prezieravým počinom. Ak potrebujete uhasiť smäd, určite sa tak stane.

Sajder, ktorý sme ochutnávali pred rokmi bol mdlý a nevýrazný v porovnaní s tým dnešným. Otvoríte korunkový uzáver, očami spočiniete na drobných bublinkách ktoré sa držia v retiazkach po obvode fľaše a v nose zacítite ľahučké tóny pivného kvasenia. Ovocná aróma jabĺk pri fermentácii zoslabla, stále však dominuje nad všetkým ostatným.

Chuť je polosladká,  v náznakoch aromaticky-korenistá, chvíľami s charakterom hrušiek. Bublinky sa mäkko zahrávajú s vašim jazykom a máte pocit, že ho dokážete piť fľašku za fľaškou, bez pocitu ťažkosti a opojenia. Páči sa nám, že sajder má za sebou cestu zdokonalenia a zušľachtenia. Je jemný, pikantnosť mu možno pridvihnúť zachladením.

Bylinka má svojim charakterom jasne čitateľné črty slovenského vidieka a nebuďte prekvapení, ak vás nadobro opantá dominujúca aróma a vôňa šípok. V zaoblenej sladkosti tohto nápoja vystupujú do popredia kvetinové črty, za ktorými prichádza pevná čajová forma s chuťou materinej dúšky. Jablká sú v pozadí a prejavujú sa viac svojou sladkosťou ako arómou, chuťou a sťavnatosťou.

Herbálne rysy ich prekrývajú v úvodnom nástupe dúšku, ale aj v plnej dochuti. Jablčný mušt sa na jazyku prejaví kdesi medzi týmito dvomi fázami. Ak by sme hľadali v sortimente jablčnô nápoj, ktorý je ideálnym základom pre širokú paletu kokteilov a miešaných nápojov, bola by to bylinka. Vynikne s dodatkom horkosti, ale aj korenistého rázu.

Tonik je pri prvom kontakte ako chameleón, ktorý prekrýva svoju podstatu citrusovou arómou s tónmi kvetového medu. V neistote očakávate, že sa na jazyku rozplynie ako guľôčka peľu vyformovaná včelami. V skutočnosti však prichádza chuť nová, nepoznaná.

Priam cukrovinkový, limonádový charakter sa prelína v ľahkej horkosti, ktorá povzbudzuje chuťové poháriky k intenzívnejšiemu vnemu. Ústa ožijú, zmysly zbystria. Nie je to tonik v jeho klasickej podobe, ani v žiadnom v jeho remeselných ponímaní. Je to aromatický nápoj s nádychom medicínskeho charakteru, pri ktorom môžete len hádať či navinulá horkosť pochádza z chinínu alebo koreňa kosatca či inej byliny.

Ochutnajte ich

Vieme si predstaviť, že by sme mali vždy na dosah ruky debničku, ktorá by bola vždy plná jablčného osvieženia vo všetkých jeho podobách. A to najradšej od miestneho farmára, ktorý by svojou prácou zásoboval celé okolie.

Ak však chcete vedieť, ako chutí práca, ktorú odviedol pri výrobe nápojov tím stojaci za značkou Jablčnô, pustite sa smelo do toho. Je to zážitok, ktorý určite predstihne osvieženie z pultov supermarketov a predajní.

Written By
More from Milan Gigel
Ako prežiť pekelne horúci deň?
Možno vás zastihol v kancelárii, možno vám kazí víkend v pohodlí vašej...
Read More

Pridaj komentár