Fiji 2005 a Jamajca 2003 – ako chutia novinky Plantation Vintages?

Rad rumov Plantation Vintages sa už o chvíľu rozrastie o dve novinky, ktoré Alexandre Gabriel vypátral v tých najzabudnutejších kútoch vychýrených rumových destilériek. S cieľom nafľaškovať klenoty, aké sa dostávajú do predaja iba pri zvláštnych príležitostiach.

destilérke Rum & Co of Fiji objavil 28 súdkov 50,7- percentného rumu z roku 2005, ktorý svojou plnou, harmonickou chuťou vytvára pôžitok z odležaného prémiového destilátu. V horúcej klíme sa v priebehu pätnástich rokov rozvinuli chuťové odtienky priam likérového charakteru, ktorým nechýba očakávaná ušľachtilosť veku.

Úplne odlišný je rum z jamajskej destilérky Clarendon so 49,5-percentným podielom alkoholu, ktorý priam exploduje vôňou prezretého ovocia. V mocnom kontraste komplexných chutí zaujme hlavne tých, čo chcú prebádať doposiaľ nepoznané zákutia rumového sveta.

Dnes ich ochutnávame na bare nášho klubu, aby sme vám o nich prezradili viac. Skôr ako sa na Slovensku dostane do predaja veľmi obmedzené množstvo 114 fliaš z oboch druhov. Tešíte sa na ne? Potom ich určite nepremeškajte.

Plantation Fiji 2005 (Rum & Co of Fiji)

Intenzívna vôňa kokosu, čokolády a tropického ovocia akoby v zladenej harmónii prikrývala jemnú arómu sladkých pomarančov. Je mimoriadne plná a neraz sa zdá, akoby z nej vystupovali pralinky s charakterom odležaného likéru.

Chuť i napriek 50,1-percentnej stupňovitosti nastupuje jemne a postupne sa rozvíja v príjemnej, trstinovej sladkosti. Z hrejivého pocitu so slabučkým ihlením na jazyku vystupujú mocné ovocné tóny, ktoré sa tentokrát najväčšmi podobajú na sušené hrozienka a slivky. Za nimi postupne silnie chuť dubu, ušľachtilých tanínov, čokolády a kávy, ktoré odznievajú v dlhom dozvuku. Nájdete tu náznaky hrianky i korenistej škorice, možno i slabé tóny páleného karamelu. To všetko v uležanej zaoblenosti dlhého zrenia s vanilkou.

Tento rum je príjemne harmonický, s chuťovým profilom ktorý sa rozvíja do šírky. Bok po boku sa jeho jednotlivé zložky prelínajú tak, ako vodové farbičky rozmazané mokrým štetcom.

Plantation Jamaica 2003 (Clarendon, MMW)

Ťažko popísať slovami hĺbku a intenzitu opojnej vône, v ktorej sa miesi marcipán, punč a kokos na spôsob, tyčinky Margot. V mocných tónoch prezretého ovocia cítiť ananás, mango, slivky a liči, ktoré sa v priam likérovej sladkosti prelínajú prchavým kokteilom vyzretých vôní. Akoby ste otvorili slnkom zohriatu nádobu, v ktorej tropický ovocný šalát práve prekročil vrchol svojej zrelosti.

Chuť je sviežo citrusová s ostrým nástupom kyslej trstinovej zápary a drevitosti, z ktorej sa rozvíjajú horkasté tóny čokolády, kávy a tabaku. Necháte ich rozplynúť na jazyku a v pálivej odozve 49,5-percentného spiritu sa za oponou zemitej chute objavia jemné ovocné nuansy.

Čím dlhšie nechávate rum doznievať v hrdle, tým viac sa objavuje ovocný charakter, ktorý vás tak mocne vábil vo vôni. Až do tej chvíle, kým sa na konci neobjavia stopy lekárne či nemocnice. Zrazu máte pocit, akoby sa zázrakom objavili i vo vôni čoraz prázdnejšieho pohára.

Ide o rum komplexný, kde harmóniu vôní nečakane strieda kontrast chutí, ktoré sa objavujú na jazyku. Ak radi rozvíjate svoj jemnocit pre odhaľovanie senzorickej palety, tento mimoriadne aromatický rum s vysokým podielom esterov vás na čas zamestná pútavým bádaním. A ak ku koncu objavíte aj stopy kyslého ovocia vo vôni, poznáte ho do posledného detailu.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ochutnajte s nami Jablčnô – tak i onak

Je to perlivé osvieženie, ktoré sa zrodilo z darov ovocného sadu. Otvoríte orosenú...
Čítajte viac...

Pridaj komentár