Pripravte si na grile citrusovú tresku s kuskusom

Niekedy grilovanie ubehne tak rýchlo, že si ani neuvedomíte čo robíte. Tešíte sa na dobrotu ktorej vôňa sa nesie povetrím a zrazu vidíte, že stojí naservírovaná v plnej kráse pred vami, na stole. Bez toho, aby sa kôpka pahreby viditeľne zmenšila.

Dnes si na špajdliach pripravíme bielu rybu so sviežimi tónmi citrusov a k nej rýchly kuskus, ktorý je oslavou mora a vašej záhradky. K tomu samozrejme nesmie chýbať ani dobre zladená fľaša vínka, pri ktorom všetky chute vyniknú v plnom rozsahu.

Ryba na špajdliach

Ak poznáte chrbtové filety tmavej tresky v mrazených balíčkoch z Ryby Žilina, určite viete že ide o pevné kúsky mäsa, ktoré si zachovajú svoju štruktúru aj pri intenzívnejšej tepelnej úprave. Práve to je dôvod, prečo s nimi radi pracujeme na grile.

Rozdeľte filety na menšie porcie, nakrájajte si k nim polovice citrónových klinov a striedavo ich napichajte na špajdle tak, že ryba hrá vždy dvojnásobnú presilovku medzi citrusmi. Nie je kľúčové či sú všetky kúsky rovnako veľké a nezáleží ani na tom, ktorým smerom ich na špajdle napichnete.

Zo 600-gramového balíčka vám vyjde päť slušivých špajdlí, ktoré priveľmi nepotrebujú povzbudiť v chuti. Troška bolívijskej solikorenia štyroch farieb od Mäspomy ich naladia na správnu cestu. Či ich ochutíte hneď alebo až pri ukladaní na gril záleží iba na vás.

Polovičná pahreba

Rozpáliť v rozkurovacom komíne polovičnú dávku brikiet nezaberie viac ako desať minút času. Tentokrát vynechajte zvyšky nedohoreného paliva a vezmite si novú porciu brikiet. Zapália sa až o tretinu času rýchlejšie.

Všetky patria do stredu palivového roštu do rozhrnutej kôpky, aby vytvorili čo najtenšiu vrstvu. Takú, z ktorej sa zodvihne teplý oblak vzduchu k ručičke teplomeru, ktorá na veku ukáže 150 °C. Vyššiu teplotu naozaj netreba.

Prichystajte si liatinový tanier, avšak ponechajte ho studený. A ak máte kotlový gril od Weberu so systémom GBS, nevyberajte stredovú časť roštu pre jeho osadenie. Pre zjemnenie prestupu tepla ju nechajte na mieste.

Zmení farbu aj štruktúru

Ako dosiahnuť, aby sa treska neprilepila? Dajte do liatinového taniera olej, naukladajte naň ochutené rybie špízy a nezabudnite na pol deci studenej vody, ktorá v prvej fáze ohrevu vytvorí ochrannú bariéru. Len vďaka tlmeniu teploty a pare sa nič neprichytí.

Rybie špízy potrebujú pod vekom grilu toľko času, aby sa vyfarbili do biela a pri dotyku prsta začali oddeľovať jednotlivé vrstvičky svaloviny. Buďte pozorní, pretože aj pri 150 °C a spomaľujúcej pare prebehne grilovanie rýchlo. Rýchlejšie ako by ste čakali.

Niet horšej chyby pri grilovaní ryby, ako vysušiť ju. Že sa tanier naplní troškou zrazenej bielkoviny odtekajúcej z mäsa je len dobre. Je v nej chuť mora, ktorú zužitkujeme. Vyberte hotové špízy bokom a ide sa na prílohu.

Kuskus sa uvarí aj sám

Vo chvíli, keď do rozpáleného oleja po rybe vložíte na prúžky nakrájanú jarnú cibuľku ubehnú iba tri, štyri minúty kým stratí svoju spurnosť a stane sa mäkkou, poddajnou. To je čas pre prisypanie kuskusu a jeho rozprestretie v ploche.

Pridáte studenú vodu aby ste ho zakryli s malou rezervou, dožičíte mu i trochu soli naviac a keď voda zovrie, vyberiete ho z grilu a zaparkujete na stole pod hliníkovou fóliou. O dve-tri minútky sa všetka voda stratí a môžete chystať porcie na stôl.

Dnes párujeme s Veltínskym zeleným

Čím vyvážiť citrusovú chuť tresky a akcenty mora a jarnej cibuľky v kuskuse? K tejto aromatickej ľahkosti sa priam pýta Veltlínske zelené z malokarpatskej vinohradníckej oblasti s prívlastkom neskorý zber.  Jemne korenisté a ľahké zároveň. To naše je z ročníka 2018 z vinárstva Pavelka, kde si ho na e-shope môžete zaobstarať aj vy.

Kým ryba má chuť sviežeho citrusu a obilný kuskus prekrýva pod pikantnosťou cibuľky rybie tóny, vínko so svojou typickou zelenkavo-zlatistou farbou priam vyniká po boku tohto kulinárskeho počinu.

Šťavnaté, s vôňou lúčnych kvetov, zeleného jablka a jemnou korenistou pikantnosťou priam vystavuje na obdiv svoju uhladenú chuť  s jemnou mineralitou a náznakmi korenia.

Oživí ústa k ďalšiemu sústu a v hrdle zanechá dlhotrvajúcu dochuť, ktorá vás vábi k ďalšiemu dúšku. V tejto harmonickej súhre máte pocit, akoby boli stvorené pre seba. Ak ste doposiaľ takúto dobrotu neochutnali, určite by ste tak mali spraviť.

Written By
More from Milan Gigel
Tmavá treska na grile? Upečte ju na cédrovej doske
Je to jedno z najjednoduchších kulinárskych dobrodružstiev, aké len môžete pri grile zažiť....
Read More

Pridaj komentár