Utíšte ruch života, rozmaznávajte svoje zmysly

Človek má toľko času koľko len chce. Sám rozhoduje o tom, čomu dá kedy prednosť. Riaďte sa touto múdrosťou z pera Julesa Verna a všetko začne dávať zmysel. Obzvlášť v prípade, ak máte pocit že vám na pohodu a vychutnávanie pôžitkárskych chvíľ nezostáva toľko času, ako by ste chceli.

Zastavte sa, vypnite mobil, usaďte sa na terase za domom a oddajte sa pôžitkárskemu posedeniu pri dobrom vínku a malom súste na zahryznutie. Pasívne, bez veľkého plánovania, len tak z príležitosti. Ešte stále neviete ako na to?  Naberte odvahu a možno to dopadne práve tak ako u nás v klube.

Pocta vinárom

Všetko čo bolo treba spraviť je už hotové. Sklári vyfúkli z krištáľu čaše, vinári zasa naplnili fľaše osviežujúcim vínkom. Tou najväčšou oslavou ich práce je váš pôžitok. Vyklopíte z drevenej rúčky vývrtku, zanoríte ju do korku a keď pri vyťahovaní zátky zaznie kratučká fanfára, vaše zmysly sú už v pohotovosti.

My dnes otvárame fľašu cuvée Paves  biely  barique 2015 z vinárstva Pavelka, ktoré je výkladnou skriňou chutí viníc rozprestierajúcich sa na južných svahoch Malých Karpát. Chardonnay, Müller Thurgau a Rizling Rýnsky mu prepožičali pôvab, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Zmysly topiace sa v pôžitku

Ak sa v čírom víne citrónovo-žltej farby vo večernom svetle lámu lúče slnka, je to predstavenie pre oči. Priložte však nos k ústiu pohára razom sa ním preženie vôňa vanilky a tropického ovocia, ktoré vo svojej zrelosti nesie aj kus mladistvej sviežosti. V uvoľnenom pôžitku nasávate tento parfum znova a znova, akoby ste sa chceli presvedčiť, či ho vnímate správne.

Vo chvíli, keď sa prvá kvapka vína rozplynie na jazyku, všetko akoby sa znásobilo. Plná a výrazná chuť zrelého ovocia nadobúda konkrétnejšiu podobu a vy chcete, aby vám vyplnila celé ústa. Šťavnatý nástup je predohrou aromatickej plnosti, doznievajúca chuť s tónmi drevitej vanilky je zasa povzbudením k ďalšiemu dúšku.

Úmyselne sme z vinotéky vytiahli vínko, pri ktorom sa dá v tichej dume presedieť i hodina kým sa s ním zoznámite do detailu. Neznamená to však, že budete v tichom opojení hľadieť do neznáma.

Striedanie chutí

Je pre vás grilovanie výzvou, ktorú spájate so stresom a plným sústredením. Neustále sa vám snažíme v našich kulináriách presvedčiť o tom, že všetko môže byť inak. I dnes rozkrujeme malý, prenosný gril a kladieme naň iba to, čo špajza dala.

Zopár hlavičiek šampiňónov, niekoľko tenkých plátkov slaninky, maslo, bylinky, soľ a čierne korenie. Suroviny, z ktorých by ste nepripravili ani len skromné raňajky, nieto ešte delikatesu pre vychutnávanie. A predsa sa tak stane.

Kým čaša s vínom čaká na ďalší dúšok. Už ukrajujete hlúbiky šampiňónov, aby ste jednu hlavičku za druhou potisli na špajdli do tesného susedstva. Na začiatok, do stredu i na koniec kúsok slaninky, do porcelánovej misky maslo s bylinkami a koreninami, aby sa na rošte rozpustili.

Ani neviete ako, a už sú špajdle nad pahrebou a vy roztierate bylinkové maslo štetcom na každé jedno sústo. Priam sa vpíja do horúcich klobúkov húb, ktoré v niekoľkých minútach menia pod vekom grilu svoju podobu.

Kontrast, ktorý zaujme

Ako chutia grilované šampiňóny na ihle? Slaná chuť údenej slaninky sa strieda s príjemnou, bylinkovou zemitosťou húb. Beriete hlávku za hlávkou a medzi tým sa oddávate pôžitku z výborného cuvée.

Ak toto nie je pôžitkárska pohoda, akú si môžete dopriať deň po dni, potom by ste mali zastaviť úplne. Tak, aby ste nasali nové sily pre formovanie svojho života. Urobte to. Neodkladajte si vychutnávanie až na jeseň svojho života. Žite dnes a naplno.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Banánové mafiny s čokoládovým krémom a rumom

Je to kulinársky zážitok, pri ktorom máte pocit akoby ste sa ocitli...
Čítajte viac...

Pridaj komentár