Je to jeden z najľahších grilov, aký si môžete vziať so sebou na piknik. Kým na pleci je za pochodu ako malá chladiaca taška pre zopár čerstvých surovín, na lúke pod lesom ožije horúcou žiarou rozpálenej pahreby.
Aké to je, ak sa vyberiete na kulinárske potulky krajom s grilom Fieldmann FZG 1003? Vydali sme sa s ním poza humná na niekoľko letných grilovačiek, aby sme vám o ňom prezradili viac. S vidinou atraktívnych piknikov, ktoré prekonajú paletu chutí čajových sendvičov.

Plecháčik z Číny
Nečakajte žiadne dômyselné technológie a ani materiály, ktoré v žiare pahreby prežijú bez náznakov únavy dlhé desaťročia. Je to len jednoduchý plecháčik, ktorý má podobu formovanej misky, dvojice drôtených roštov a nožičiek, ktoré naplnia svoje poslanie.
Oveľa viac záleží na váhe, ktorá bez prepravného obalu dosahuje skromných 750 gramov. To je menej ako fľaša vody, ktorú so sebou nosíte na vychádzky v horúcom počasí. Vtisnete ho do batoha, vložíte do piknikového košíka alebo prehodíte v dodávanej kapse na plece a bez pocitu príťaže kráčate vpred.
Objem, ktorý zaberie nevyjde nazmar. Môžete ho naplniť briketami, podpaľovačom, zápalkami, alobalom a obracačkou aby bolo všetko pekne pohromade. Alebo poslúži s termotaškou ako malá chladnička, v ktorej sa špekáčiky neunavia ani pri niekoľkohodinovom pochode. Voľba je na vás.
Poskladaný za pár sekúnd
Ak príde na piknikové grily, veľa vám o nich prezradia nožičky. Musia udržať pahrebu vysoko nad suchým ihličím či trávou a súčasne udržať pevný kontakt so zemou i na nerovnom mieste. Dva poohýbané drôty môžu na prvý pohľad vyzerať až príliš jemne.
Stačí však aby ste ich zasunuli do otvorov a zaistili o dorazy – zrazu je všetko dokonalé. Gril sedí na zemi s nízko položeným ťažiskom, takže ho len tak ľahko neprevrátite. A ani horúčosť sálajúca z dna nie je tak mocná, aby zapálila podložie. Na vás je iba jediné – udupať trávu k zemi, ak ste si našli pekné miesto na lúke.

Palivový rošt sedí na vyformovanom leme grilu, s grilovacím roštom je to úplne rovnaké. Usadíte ich a už sa nepohnú. Jediné čo vo výbave chýba je veko. Pre ochranu pred vetrom či uhasenie pahreby bez použitia vody.
Rozkurovanie si nacvičte
Či si s týmto grilom padnete do oka na prvé stretnutie závisí len na tom, ako ste zvyknutí rozkurovať pahrebu grilu doma vo dvore. Ak patríte k fanúšikom rozkurovacích komínov, budete sa musieť priučiť náhradnej technike.
Uložiť palivo na rošt, preliať ho podpaľovačom a nechať vyhorieť až do chvíle, kým sa uhlie či brikety pokryjú vrstvičkou popola. Hoci sa to nezaobíde bez arómy horiaceho oleja, výsledok je vždy uspokojivý.
Nemusíte mať zlý pocit z toho, že ste pre zapálenie použili čosi iné ako papier a včelí vosk. Vo chvíli, keď podpaľovač vyhorí, nezostane po ňom nič čo by prechádzalo do jedla. Bez ohľadu na to, na aké dobroty sa chystáte.
Teplota pod kontrolou
Drevené uhlie má rýchly nástup teploty a rovnako rýchly úbytok výkonu. Uhlie zasa nabieha do sily pomaly, avšak drží si stabilnú teplotu po dlhú dobu. Už pri výbere paliva určujete, ako sa bude pahreba správať pri grilovaní.
Páči sa nám, že výrobca nezabudol na prieduch, ktorý privádza vzduch pod palivový rošt. Ak ho privriete, teplota klesá. Ak ho otvoríte naplno, opäť sa vracia na plný výkon. Ak túto stratégiu využijete aj pri grilovaní, podarí sa vám dostať výkon pod kontrolu.
Obzvlášť preto, že grilovací rošt je osadený iba 6 centimetrov nad palivovým roštom. Nedokážete ho pridvihnúť vyššie, aby sa mäso nepálilo. Nám sa osvedčila trojica vychytávok, vďaka ktorej sa nemusíte pripálenia báť.
Tou prvou je rozprestrenie pahreby do plochy tak, aby bola čo najtenšia. Funguje to skvele pri zelenine a rybe, ktorej stačí krátky čas na prepečenie. Pri bôčiku, plátkoch mäsa a údeninách nespravíte chybu, ak pahrebu odsuniete na jednu polovicu grilu, kým na druhej budete grilovať.
A na pomoc prichádza aj alobal, ktorým možno hrubšie porcie mäsa podložiť, aby sa zospodu nepálili. Využite alobal ako dočasný gril pri pečení a máte aj veko. Grilovanie je zábava ak viete ako na to.
Na horúcej pahrebe
Zapísali by sme desiatky strán, ak by sme sa pustili do kulinárskych tipov, čo všetko si môžete vychutnať pripravené nad horúcou pahrebou. Isté však je, že sa môžete pustiť do všetkého, čomu postačí 20 minút na dôkladné prepečenie z oboch strán. Bez vysušenia a straty jemnosti.
Pribaľte si so sebou aj plechový hrnček a razom máte nádobu na omáčku, alebo uvarenie vody pre čaj alebo kávičku. A ak príde na zemiaky alebo cviklu, tie upečiete i priamo v pahrebe po tom, čo na rošte ugrilujete všetko ostatné.
Čím viac dáte na svoju intuíciu, tým väčšmi sa vám bude zdať že tento gril zvládne všetko. Práve tak ako vatra v zálesáckom tábore, na okraji ktorej si upečiete hoci aj banán plnený čokoládou.
Vychladnúť a zabaliť
Voda z potoka uhasí gril na počkanie. Oveľa čistejšie to však ide nasucho. Ak uzavriete spodný prieduch a vrch grilu prikryjete alobalom na celej ploche, bez prístupu kyslíka uhlie i brikety zhasnú. Budete však musieť vyčkať, kým vychladnú spolu s grilom.
Pri balení sa nám osvedčilo baliť gril do igelitového vrecúška. Vďaka nemu nemusíte riešiť, či je mriežka lepkavá od kuracích krídel, alebo či sa sype popol z grilu von. Všetko zostane vo vnútri a nezašpiní prepravnú termo-tašku.
A ak si pre piknikové grilovačky zadovážite aj okrúhly lopár, ktorý sa vmestí dnu, môžete ho zbaliť s grilom bez umývania v teréne. Doma to bude predsa len jednoduchšie.
Fieldmann FZG 1003 (14,90€) je prenosný, piknikový gril pri ktorom oceníte jeho ľahké a kompaktné vyhotovenie. Bez ohľadu na to, či sa vyberáte len na krátku, kulinársku prechádzku poza humná, alebo chcete zažiť západ slnka na horskej vyhliadke, nikdy nebudete mať pocit že ide o bremeno, ktoré by vás obmedzovalo na pochode. Je to kúpa na niekoľko sezón, ktorá sa vám mnohonásobne vráti pri pekných zážitkoch.