Kráľovský burger Manchester – vrstvenie chutí na grile

Nakladané vajíčko vo vnútri a košieľka z mletého mäsa vonku. Keď v roku 1738 Fortnum & Mansons  upriamili na seba pozornosť so svojim „škótskym vajcom“, kuchári z celého sveta začali po tomto vzore vytvárať svoje vlastné, krajové variácie. Z novátorského pokrmu sa stal šláger.

Podobnou cestou sa dnes vydáme aj my, inšpiráciu však budeme hľadať v Manchestri. Pripravíme si burger s výdatnou, vrstvenou chuťou. Rozmýšľate nad tým, akú netradičnú surovinu použijeme? Bude to zabíjačková kaša.

Formovanie chuti

Je to jednoduchšie, ako by ste čakali. Vykostíte si kura kráľovské, odoberiete si z neho pol kilogramu čistej svaloviny s kožou a pomeliete ho na mlynčeku. Hoci ide o prípravu, ktorú s istotou urobíte vopred v kuchyni, nemusíte sa báť toho, že grilovačka stratí na svojej atmosfére. Práve naopak.

Vonku, na sviežom povetrí pridáte k mletej kuracine 250 gramov zabíjačkovej kaše, doplníte to koreniacou zmesou Fašírky od Mäspomy a dôkladne premiesite aby sa farba zjednotila na jeden odtieň. Zdá sa vám to byť netradičné?

Vezmite formovač na burgery, vložte si do neho fóliu s kvapkou oleja a razom máte hotové štyri dokonalé burgery. Stlačené tak aby si udržali svoj tvar, s vrúbkami ktoré zachytia šťavu aby sa mäso nepresušilo.

Gril s liatinovým tanierom

Možno ste už prišli na to, že burgery sa upečú k dokonalosti skôr na liatinovom tanieri ako na rošte. Rovnaké to bude i dnes. Naplníte rozkurovací komín do dvoch tretín briketami, preberiete ich k životu nad dvomi kockami podpaľovača a vysypete doprostred palivového roštu na kôpku.

Liatinový tanier tentokrát nepôjde v kotlovom grile priamo nad pahrebu, ale na rošt. Vďaka tomu sa teplo rozvedie po celej ploche v menšej intenzite, aby bola tepelná úprava pomalšia. Zíde sa nám to pri začiatku grilovania, ale oveľa viac na tom záleží pri konci.

Všetko bude ako zvyčajne prebiehať pod vekom, vďaka ktorému gril pečie súčasne z oboch strán – pre zosilnenie chute a znásobenie arómy.

Kontrasty povzbudzujú

Burgery budú potrebovať približne 15 minút, kým sa na grile prepečú. Ak ich podlejete olejom, môžete očakávať dokonalú, červenkastú kôrku ako sa vydarila nám. Jej tajomstvo nespočíva v mäse samotnom, ale zabíjačkovej kaši, ktorej vôňa pri vysokej teplote priam vyniká.

Práve v medzičase pečenia si pripravíte omáčku z bieleho smotanového jogurtu a sušenej cibule. Nie, nejde o žiadny podfuk na čerstvosti. Sušená cibuľa natiahne z jogurtu všetku srvátku do seba a zahustí ho. Popri tom sa navráti ku svojej chrumkavosti.

Pridajte k tejto omáčke trošku soli a verte tomu, že bylinky ani koreniny už nebudú potrebné. Vo svojej čírej čistote bude táto omáčka zvýrazňovať chuť mäsa.

Vajíčka a žemle

Skrotiť vajíčka na liatinovom tanieri, aby sa upiekli bez roztekania nie je náročné. Či použijete formičku alebo krúžok z papriky je iba na vás. Dôležité je ustriehnuť, aby príprava pod vekom bola pomalá a nespálila spodnú stranu skôr, ako sa vrchná dopečie.

Nám sa osvedčilo pracovať s čerstvými vajíčkami, ktoré majú najhustejšie bielka. Ak papriku uložíte na liatinu o minútku či dve skôr, dopečie sa v rovnakom čase ako jej cenná náplň. Soľ je samozrejmosťou, koreniny vynechávame.

Čo však nemožno preskočiť je opečenie žemlí na rošte. Para v striedke osvieži ich čerstvosť a opečená kôrka na reze zabráni tomu, aby ich omáčka zmáčala. Zvyšok je už iba vrstvenie. Pečivo, omáčka, mäso, vajíčko, šalát, pečivo, rajčinka na špáradle – práve tak ako to máte radi.

Bez vína niet dobrej grilovačky

I dnes si dáme záležať na tom, aby kráľovské burgery Manchester vynikli v ucelenej palete chutí. Vyberáme k nim Frankovku modrú, výber z hrozna 2018 z vinárstva Pavelka, aby doplnila dnešné výdatné sústo o ďalší pôžitok.

Nenechajte sa zaskočiť pri výbere tým, že sme pri hydine. Dnes sme s chuťou čarovali tak výrazne, že mocnejšie vínko sa priam žiada na stôl. Táto skvelá frankovka vonia čokoládou a ríbezľovým džemom, poza ktorými vybiehajú tóny jemnej vanilky a korenistej škorice. Priam vábi svojou sviežou arómou k tomu, aby ste doň omočili pery.

Chuť je plná, príjemne svieža s tónmi kakaa, zrelého kôstkového ovocia a korenistým záverom, ktorý rozohreje hrdlo. Pridajte k tomu sprievodný prejav ušľachtilých, jemných tanínov a objavíte v ňom harmóniu súzvuku. S každým novým dúškom sa zdá, akoby ovocná chuť získavala na šírke a intenzite. Ba i vôňa sa so zvyšovaním tepla v pohári rozvíja k plnosti.

Nespravíte chybu, ak si príjemné posedenie pri grile predĺžite z gastronomického zážitku i na pôžitkárske objavovanie tohto vínka. Dve fľašky si určite s príjemným vánkom večera vychutnáte až do dna.

Written By
More from Milan Gigel
Ako ochrániť dvor a terasu pred horúčavou?
Sú to pekelné chvíle, ktoré bránia pohodlnému oddychu vo dvore a terase....
Read More

Pridaj komentár