Ugrilujte si kôprové burgery zo zubáča

Je to dokonalá istota, že každá porcia ryby si zachová svoju úhľadnú, priam dokonalú podobu. Vezmete rybie filety, pomeliete ich na mäsovom mlynčeku a keď ich s prísadami vymiešate do podoby ľahkej, sviežej fašírky, grilovanie sa môže rozbehnúť na plné otáčky.

Ak príde reč na ryby, mnohí okamžite pomyslia na tie, ktoré pochádzajú z morí a oceánov. Dnes si však na mušku berieme zubáče z farmového, jazerného chovu. Ak si chcete pochutiť práve tak ako my, pohľadajte v mraziacom boxe filety zubáča veľkoústeho s kožou od firmy Ryba Žilina.

Rozmrazujte s predstihom

Čím dlhší čas dáte mrazenej rybe s ochrannou glazúrou pri rozmrazovaní, tým väčšmi sa bude ponášať na čerstvý úlovok. Držíme sa tohto pravidla vždy a inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Otvoríte mrazničku večer pred spaním, preložíte z nej balíček rýb do chladničky a ponecháte ich plynutiu času.

Potrvá desať až dvanásť hodín, kým sa filety rozmrazia až do stredu. Bez toho, aby z ich svalov odtiekla voda, ktorá im dáva príjemnú ľahkosť, sviežosť ale aj chuť. Ponechajte kožu tam kde je, namontujte na elektrický robot mlynček a osaďte do neho platničku s 5-milimetrovými otvormi.

V priebehu pár sekúnd sa úhľadné kúsky ryby zmenia na hrubozrnný granulát. Bielučký, s príležitostnou striebornou vločkou kože. Hoci to v našich krajoch nie je tradičná surovina, verte tomu, že ste na dobrej ceste.

Stačí pol komína

Ryba žiada krátku tepelnú úpravu a s rozpekaním pečiva to tiež nie je iné. Naplňte rozkurovací komín briketami len do polovice a rozpáľte ich k žiare pomocou podpaľovacej kocky. Tentokrát pôjde o expresné grilovanie, takže smelo použite uhasené palivo z predchádzajúcich grilovačiek.

Vysypte horúce uhlie doprostred palivového roštu, troška ho rozhrabte do strán a ste pripravení. Kým nad pahrebu pôjde kompletný rošt kotlového grilu, od počiatku na ňom nechajte nahrievať aj liatinový tanier.

Využijeme naakumulované teplo v celom jeho objeme a teplovzdušný obeh pod zavretým vekom grilu. Takže spodný prieduch otvárajte iba po druhý okrúhly otvor a vrchný na veku privrite na polovicu.

Zamiešať, ochutiť a vyformovať

Rybie mäso, strúhanka a vajíčko formujú štruktúru burgerov, koreniaca zmes Ryby od Mäspomykôpor v sušenej a čerstvej podobe ladia chuť. Berte na vedomie, že ryba s kožou má intenzívnejšiu chuť ako bez nej. Bylinné tóny kôpru dokážu zázraky.

Z namiešanej zmesi vyformujete guľky, natlačíte ich do formičky na burgery a mocne zatlačíte. Od tejto chvíle má mäso svoj kompaktný a precízny tvar, ktorý si zachová až do servírovania. Do liatinového taniera nalejete olej, poukladáte naň rybacie burgery a grilovačka sa začína.

Na hodinách sme odčítali štyri plus tri minúty, kým sa obe strany opiekli do zlatista a mäso sa uvoľnilo zo svojho prirodzeného kŕču. To je čas na jeho parkovanie po boku grilu a rozpekanie pečiva. Vždy striedkou nadol a vždy pod veko. Tak, aby para nafúkla striedku a horúca pahreba opiekla povrch na reze.

Navrstviť a servírovať

Na grile osviežené celozrnné pečivo, smotanový BBQ dresing, šalátové lístky, rybací burger, rez citróna a snietka kôpru – znie to takmer ako recept na prípravu miešaných nápojov. Tentokrát však ladíme chute tak, aby sa pri každom zahryznutí pomaly rozvíjali.

Kým karamelové tóny pečiva zažívajú harmóniu s dresingom, rybie tóny zasa ožívajú v spoločnosti citrusu  a botanických tónov zelene. Tešte sa z úspechu a držte si svoje tajomstvá. Vyskúšajte si obmenu tejto dobroty s aljašskou treskou, našim kaprom alebo hoci aj makrelou ak ju dokážete vykostiť a nafiletovať.

Ku každej grilovačke patrí aj čosi na povzbudenie chuti a opláchnutie chuťových pohárikov. Áno, reč je o víne.

Vlašák zo Starej Hory

Na stole sa objavuje fľaška Rizlingu vlašského, z neskorého zberu 2018 z vinárstva Pavelka, ktorý sme vybrali z príručnej vinotéky k dnešnému obedu. Nie je v tom žiadna náhoda, že hovoríme o víne z terroiru, ktorý patrí k jedným z najstarších v našom kraji.

Rizling, ktorý rozlievame do pohárov má typickú, zlatisto zelenkavú farbu s vírom drobných bubliniek, ktoré pokrývajú steny pohára. Aróma sa zahráva s jemnocitom a preklápa sa zo strany broskýň k ananásu a späť v neurčitej línii, pod pláštikom jemného, citrusového prejavu. Svieža aróma ovocia vás nenechá chladných.

Chuť verne kopíruje vôňu tohto vína. Je jemná, lahodná, priam sa rozplýva po jazyku. Toto mimoriadne ľahučké víno vás neohúri plnosťou, skôr ponúka sviežosť s vytrvalou dochuťou. Môžete v nej hľadať čo len chcete zo sveta kvitnúcich bylín. Postupne však odhalíte neprehliadnuteľné tóny lipy, ktoré v hrdle prekvitajú ešte hodnú chvíľu.

Pridajte k tomu typické tóny letnej limety a ste v obraze – letnej sviežosti, ktorá prestupuje každým kúskom vášho tela.

Bublinky pre odľahčenie

Niektoré dni sú až príliš náročné na to, aby ste si k výdatnej grilovačke vychutnali aj vínko v jeho plnom profile. Ak máte po ruke čerstvo pripravenú sódu, hravo si pripravíte vínny strik, ktorý odľahčí kulinárske posedenie.

Nie, reč nie je o balenej, sýtenej vode zo supermarketu ale o výrobníku sódy SodaStream. Naplníte karafu sviežou vodou zo studne, zasuniete ju do stojana a po jednom, dvoch či troch stlačeniach gombičky máte pred sebou perlivú sódu v jej plnej sviežosti.

Sami si určíte koľko bubliniek v nej bude a pri každej príprave jej dravosť prispôsobíte vínu s ktorým ju budete sobášiť. Z našich skúseností môžeme povedať, že jemnejšie sýtenie svedčí vínnym strikom viac ako intenzívne. Dôležitá je však teplota vody. Tá zo studne iba zriedkavo prekročí hranicu 8 stupňov Celzia.

Prednosťou SodaStreamu je, že nemusíte neustále manipulovať s plynovými bombičkami. Namiesto jednorazových používa vysokokapacitný zásobník, ktorý vám po vyprázdnení vymenia v predajni za plný. A ako to dopadlo dnes? Ladí to.

Written By
More from Milan Gigel
Pôvab života na vidieku
Srdeční ľudia, nedotknuté krásy prírody a dni, ktoré plynú svojim pomalým, priam...
Read More

Pridaj komentár