Varíme na grile: stredomorská ryža s dvomi druhmi rýb

Je to dokonalá harmónia vonných byliniek, šťavnatej zeleniny a čerstvosti rýb. Každé sústo chutí troška inak a predsa spoločne vytvárajú harmóniu prepojenú ryžou. Hoci dnešné kulinárske dobrodružstvo nie je typickou grilovačkou, varenie na sviežom povetrí je úžasné.

Obzvlášť v prípade, ak si uvedomíte že za slabú polhodinku pripravíte na pahrebe pod vekom grilu obed alebo večeru, ktoré zasýtia bez toho aby vás ukolísali v horúcej spare ku spánku. Takže otvárajte špajze, brúste nože a  rozkurujte grily.

Mrazená a predsa čerstvá

Čo majú spoločné tmavá treskaveľkoústy zubáč v balíčkoch Ryba Žilina? V oboch prípadoch ide o mrazenú rybu s ochrannou glazúrou, ktorá v ničom nezaostáva za čerstvou. Prehodíte ju z mraziaka do chladničky večer pred spaním a na druhý deň k obedu budú pripravené k dokonalosti.

Tým, že ľad povoľuje v chladničke pomaly, nenaruší svalovinu ryby v ktorej sa zachová prirodzená šťavnatosť. Spoznáte to vo chvíli, keď roztvoríte vrecúško. Nasaje vzduch, uvoľní vodu a porciu za porciou prekladáte na lopár.

Dnes si ich vopred nakrájate na kúsky vo veľkosti vlašského orecha. Tak, aby vynikli nielen plnou chuťou mora a jazier, ale aby vykreslili kontrast štruktúry s ostatnými surovinami. Prúžkový, vrstvený, pevný.

Ring of fire

Hoci liatinovému woku svedčí sústredená žiara pahreby, tentokrát to spravíte inak. Plný komín rozpálených brikiet vysypete na palivový rošt, a odhrniete ich k okrajom. Vznikne tak pahreba v tvare venca, nad ktorou sa nepripáli ani ryža, ani šťava nasýtená cukrom a chuťou.

Spodný prieduch nechávate otvorený na tri dierky, prieduchy na veku môžete uzavrieť približne na polovicu. Tak sa bude v grile držať teplota na hranici 180 stupňov celzia, s intenzitou sálavého tepla na okrajoch a pokojnou zónou v strede.

Vďaka tomu sa zaobídete i pri delikátnom dováraní bez alobalu. O horúci vzduch, ktorý prichádza k vrchnej strane grilu nebude núdza. Spod veka kotlového grilu nemá kam utiecť.

Wok, olej, ryža

Vlejete do woku niekoľko polievkových lyžíc oleja, pridáte k nim 400 gramov ryže a po krátkom opečení prisypete za odmerku slepačieho bujónu. Stačí troška premiešať a už je čas na tlmenie teploty. Neváhajte siahnuť po fľaške rajčinovej šťavy z farmy Babindol a postupne pridávať vodu.

Celkovo jej budete potrebovať približne jeden a pol litra, kým sa ryža uvarí na tri štvrtiny. To je čas pre cibuľu, cesnak a papriku, ktoré vo vnútri ryže vytvoria ložiská oddelených chutí. Nič na tom, že budete všetko miešať do zmäknutia.

Pri záverečnom oddychu sa pri chladnutí chute vyvalia so šťavou do ryže, kde sa nadobro zachytia. Takže zmes stredomorských byliniek od Mäspomysoľ patria do woku čím skôr, aby sa rozplynuli v celom jej objeme.

Ryba, olivy, chladnutie

Keď sa takmer všetka voda vytratí a zelenina zmäkne, prichádza sólo pre rybu. Nebojte sa ňou pokryť celú plochu ryže a do medzier pomedzi ňu vsypať i zelené olivy z mliečnokyslého nálevu. Pod ďalším sústom byliniek a soli sa všetko dorobí samo.

Uzavriete spodný prieduch, uzavriete i ten vrchný a pod zavretým vekom sa v priebehu piatich minút ryba dokončí. Áno aj s kožou na zubáčovi, ktorá je mimoriadne tenká a jemná. Je však plná chuti, takže na jej chuťový prejav sa tešíme.

Ako prídete na to, že všetko je hotové? Ryba sa na zatlačenie prstom delí na vrstvy a aj bublanie po okrajoch woku ustalo. Je čas na nakladanie do tanierov a družný rozhovor pri večeri. Nechýba však niečo?

Cuveé Rosé 2019 z Pezinku

Áno, reč je o víne, ktoré sa vo svojej sviežosti hodí k tomuto jedlu s črtami južného Francúzka. Z príručnej vinotéky vyberáme chuťový klenot, od ktorého máme v kombinácii s aromatickou ryžou a jemnou rybou veľké očakávania. Cuvée Rosé 2019 z vinárstva Pavelka, ktoré sa zrodilo zručným sobášom vín Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá.

Vôňa je prenikavá, plná lesného ovocia. Čím väčšmi pustíte vzduch do pohára, tým viac sa rozvíja.  Sú tu jahody, maliny, černice, objavuje sa tu i šťavnatosť májových čerešní a čosi sladkého sirupu. Explózia ovocia, ktorá sa vo svojej plnosti rozplýva do jemných tónov.

Chuť je výdatná, plná, i malý dúšok naplní ústa príjemnou explóziou vnemov. Všade je ovocie, osviežujúca šťavnatosť, v závere sa objavuje jemná nahorklosť čerešňových kôstok. Všetko v plnej čerstvosti, bez charakteru varenia alebo kompótu.

Ide o cuvée, kde z plného, ovocného charakteru priam žiari vysoká cukornatosť hrozna v čase jeho zberu. Na letnej terase si ho dokážeme prestaviť takmer na každom, prestretom stole – od vydarenej piškótovej bábovky, až po bylinkové kuracie steaky s pečenými zemiakmi.

Written By
More from Milan Gigel
Zeleninová panvička s kuracími štvrťkami – oslava drobnochovu a záhrad
Je to oslava posledného zberu úrody zo záhradky v sprievode chutného, kuracieho...
Read More

Pridaj komentár