Gentleman Jack – jemná whiskey, ktorá spája spoločnosť

Je to spirit, ktorý dokáže stmeliť rôznorodú spoločnosť. Kým menej skúsení, príležitostní pôžitkári pochvália jeho jemnosť a krátky, uhladený záver, tí rozhľadení sa zamerajú na úvodný prejav ostrejších kontúr, ktorými sa otvára chuť tejto whiskey.

Položte na stôl pohár so zlatohnedým mokom a spýtajte sa Američanov z rôznych kútov krajiny čo je v ňom. Bez váhania sa po jedinom dúšku zhodnú na tom, že ide o bourbon. Len hrdí obyvatelia Tennessee spresnia, že veci sa majú inak. Gentleman Jack je Tennessee whiskey, tak jemná ako len môže byť.

Chuť ladená uhlíkmi

Dnes už nik nezistí, kedy začalo drevené uhlie prepisovať výrobu whiskey v Tennessee. Isté však je, že táto úprava spiritu nesie názov „Lincoln County Process“. Hotový, surový destilát – známy ako white dog – sa pred naplnením sudov zosobáši s dreveným uhlím.

Môže to prebehnúť v obrovskej vani pri prísne stráženej teplote, môže sa to udiať i pomalým prekvapkávaním. Cieľom je vytiahnuť pomocou prírodného dreveného uhlia z obilného destilátu ostré chute a vôňu kukurice, ktoré by predlžovali dobu zrenia.

Výsledkom je jemnejší spirit, s hladkým zaobleným prejavom i bez toho, aby musel v drevených sudoch odpočívať desaťročia. Tennesee whiskey zreje aspoň štyri roky, pokiaľ výrobca na fľaši neudáva žiadny časový údaj.

Čím to je, že výrobcovia whiskey v USA vykročili na cestu jemnosti? Po ére korenistých ražných whisiek pred  prohibíciou a drsných moonshinov ktoré sa snažili preklenúť toto obdobie, prišla chuť na čosi iné. Ušľachtilé, krotké a jemné. Bourbon aký ho poznáme dnes.

Obilný destilát

Gentleman Jack by mohol naplniť definíciu bourbonu do bodky. Vyrába sa z obilnej zápary z ktorej viac ako polovica pripadá popri jačmeni, pšenici a raži na kukuricu. Destiluje sa na nižšiu stupňovitosť, ktorá zachováva v destiláte kyslastú, obilnú chuť. A na záver dozrieva v nových, vypálených sudoch z amerického bieleho dubu, aby každá várka mala vždy svoj typický charakter.

Je to však drevené uhlie, ktoré prepisuje charakter tohto spiritu. Vo fabrike ukladajú do stohu laty z vyberaného dreva cukrového javoru, aby ich napustili surovou whiskey a zapálili pod ochranným štítom. Vo chvíli, keď z nich vyhorí všetok drevoplyn a zostane už iba uhlík, uhasia ich, vysušia a nadrvia na granulát vo veľkosti hrachu.

Cez trojmetrovú vrstvu dreveného uhlia potom každá várka „Jacka“ prekvapkáva niekoľko dní, kým príde na jej zrenie v sudoch. Gentleman Jack prejde touto procedúrou ešte raz – pred tým ako ho po zrení prelejú zo súdkov do fliaš. Stratí tým časť chuti a arómy typickej pre Old No. 7,  a súčasne získa jemnejšie črty a charakter. Práve preto ho nazvali gentlemanom.

Nemýľte si prírodné drevené uhlie s uhlíkovými filtrami, ktorými sa číria vodky, biele rumy a niektoré destiláty. Drevené uhlie neprešlo žiadnou aktiváciou horúcimi parami a ani priemyselným spracovaním. Sú to len vodou premyté uhlíky z pahreby. Rovnaké ako pred storočiami.

Rovnaký ako pri svojom zrode

Jednoduchá receptúra a takmer remeselné spracovanie umožnili, aby si Gentleman Jack zachoval svoj charakter práve taký, aký bol v dobe jeho zrodu. Môžete vymeniť generáciu robotníkov, môžete postaviť nové sklady ak staré zhoria aj s obsahom, môžete dokonca vymeniť destilačný kotol za nový.

Firma ho po prvýkrát uviedla na trh v roku 1988, kedy prezradila že okrem dvojnásobnej filtrácie cez dreveného uhlie sa predsa len čímsi líši od tradičnej receptúry Old No. 7. Pre túto výberovú whiskey sa zámerne vyberajú iba tie súdky, ktoré dozrievali v nižších poschodiach skladov. Pri nižšej  teplote, bez častých rotácií.

V roku 2014 mala však Tennessee whiskey na mále s návrhom novej legislatívy, ktorá chcela uvoľniť pravidlá pre zrenie. Počítala s tým, že by sa sudy na zrenie mohli používať opakovane – bez výroby nových pre každú dávku spiritu.

To by malo za následok dofarbovanie a zmenu chuti, ktorá by pod tlakom nákladov zachvátila celé odvetvie. Návrh sa však podarilo prísnou kritikou zvrátiť, aby žiadna z firiem v rámci konkurenčného boja nestrhla lavínu premeny.

Použité súdky z vyzrievania whiskey Jack Daniels vstupujú ako cenná surovina do ďalšej výroby. Niektoré z nich putujú do Lousiany, kde v nich odpočíva pikantná omáčka Tabasco. V iných dozrievajú škótske whisky, napríklad Glanmorangie. Na Jamajke v nich naberajú charakter rumy Appleton Estate a našli by sme ich v skladoch a pivniciach vo  všetkých kútoch sveta. Len niektoré končia ako kvetináče v hobbymarketoch, alebo ako aromatické štiepka na údenie a grilovanie.

Jack tak formuje chuť a vôňu ďalších produktov, bez toho aby sa o tom niekto dozvedel.

Ako chutí Gentleman Jack?

V ikonickej fľaši ho spoznáte na prvý pohľad, naliaty v pohári sa však ľahko stratí v zástupoch ostatných bourbonov a whiskey. Stačí však aby ste do nosa natiahli jeho vonný opar a typická zemitá vôňa popola a pahreby vás upozorní na to, že ide o whiskey z Tennesee. Vo vôni sa ukrývajú olejnaté nepražené arašidy, javorový sirup, zelené jablko a tóny karamelu.

Nástup chuti má gradujúci, korenistý charakter, ktorý sa však rýchlo mení na mäkké teplo, ktoré pomaly doznieva vo svojej jemnosti. Na jazyku cítiť karamel, hrianku, sladkú vanilku, sušené kôstkové ovocie a s kockou ľadu i náznak kvetinových tónov. To všetko pod pláštikom ľahkej, sviežej drevitosti, ktorá spája chute v uhladenej harmónii.

Hoci mu chýba hĺbka chuti a jeho paleta nie je najširšia, v ponuke európskych whisky a whiskey nič podobné nenájdete. Dúšok po dúšku v mysli skicuje svoje uhladené črty v príjemnom oddychovom pôžitku. Je to práve dokonalý balans sladkosti a drevitosti, ktorý robí Gentlemana Jacka atraktívnym.

Written By
More from Milan Gigel
Savinelli One – príjemný vstup do fajkárskeho sveta
Je to mocný zážitok, ktorý z vás len tak ľahko nevyprchá. Prvá...
Read More

Pridaj komentár