Koval Dry Gin – remeselný obilný gin z Chicaga

Bolo to zhmotnenie snov o remeselnom dobrodružstve a pôžitku z prémiových spiritov, keď v roku 2010 otvorila v Chicagu svoje brány nová pálenica Koval Distillery. V kraji, kde legislatíva zaspala dobu a driemala v 30-tych rokoch prohibície nebolo jednoduché získať licenciu na jej otvorenie.

Viac ako technológiám a receptúram sa jej zakladatelia s nemeckými koreňmi museli venovať behaniu po úradoch, aby dosiahli svoj cieľ. Posledná z páleníc prešla podobným procesom kedysi v polovici devätnásteho storočia. Odvtedy nik neprejavil záujem vkročiť do tohto segmentu.

Dnes ich v meste nájdete takmer tucet. Všetky s remeselným pozadím a nadšením pre dobrú vec. My dnes budeme v našom klube ochutnávať Koval Dry Gin, o ktorom sa hovorí, že ak patríte k milovníkom ginu, určite by ste ho nemali prehliadnuť.

Obilie z Illinois

Nekonečné lány kukurice, polia so sójou, mliekarenské farmy a intenzívny odchov dobytka a prasiat na mäso – to je typický hospodársky charakter Illinois. Nie je teda prekvapením, že práve obilie je vstupnou plodinou, s ktorou v Koval Distillery pracujú.

Obilie, ktoré je základom pre výrobu whiskey a bourbonu poznačilo aj ich gin. Raž formuje jeho obilný, iskrivo korenistý, a kvetinový základ. Ak by sme jeho zrod pripísali ku Koval White Rye Whiskey, ktorú má pálenica vo svojej ponuke, neboli by sme ďaleko od pravdy.

Keďže však ide o gin, tento vstupný spirit spolu s bylinami podstúpi ďalšiu destiláciu. Práve pri nej sa určí, koľko pôvodnej obilnej chuti v ňom zostane alebo nie.

Od zrnka až k fľaši

V novej pálenici už od začiatku pochopili, že osobný prístup a dokonalý prehľad o surovinách a procesoch je nevyhnutný. Každý jeden sud, každá jedna várka majú svoje číselné značenie, podľa ktorého možno vystopovať v záznamoch každý jeden krok výroby.

Od nákupu obilia, cez jeho spracovanie, prípravu rmutu, až po samotnú destiláciu a zrenie. I táto precíznosť je po boku remeselnej zručnosti dôvodom, prečo sa chýry o produktoch tejto pálenice rýchlo rozleteli po USA.

Nielen v baroch, ale aj v novinách a časopisoch. My na našom gine čítame informáciu o 126 várke, ktorá nie je nijako impozantná svojou cifrou, súčasne však napovedá, že nejde o žiadnu prvotinu z dielní výrobcu.

Mlčať je zlato

Môžete po detailoch pátrať na vinete, môžete bylinné zložky Koval Dry Ginu hľadať na webových stránkach výrobcu. Nič sa nedozviete. Borievka je základom bez ktorého sa gin pripraviť nedá a zvyšných trinásť bylín nesie posolstvo lesov.

Je to príležitosť, vďaka ktorej sa s týmto ginom môžete zoznamovať takmer ako pri ochutnávke naslepo. Bez očakávaní, nápovedy a pomoci s jemnocitom zmyslov odhaľujete jednu zložku za druhou.

Ak však uzriete detail o tom, že do pollitrových sklených fliaš ho stáčajú v sile 47 percent, jedna vec je istá. Cieľom receptúry je dosiahnuť iskrivú, intenzívnu chuť, spod ktorej budú vykvitať nuansy obilného spiritu tak mocne, že sa tento gin nestratí ani v miešaných nápojoch.

Ako chutí Koval Dry Gin?

Zakrúťte s ním v pohári, zapozerajte sa do tenkej línie na krištáli z ktorej stekajú široké kvapky lenivým tempom nadol a dajte mu chvíľku času, aby sa na vzduchu rozvinul v celej svojej sile. Keď vonný opar začne stúpať z pohára von na desiatky centimetrov, viete že je pripravený.

Prvá prichádza do nosa vôňa sušených pomarančových šupiek. Práve taká ako ju poznáte zo zberu v dávnych školských časoch. Za ňou sa objaví borievka a následne prichádza komplexná vôňa bylín s pestrosťou divokých kvetov. Nie je tu svieži citrus, ani typická botanická hrejivosť európskych remeselných ginov. Skôr čosi korenisté, pikantné, rozprestreté v kvetinovom opare. Pomarančové šupky sa vracajú znova a znova v rastúcej sile, spod ktorej vylieza čosi zemité na spôsob šampiňónov alebo rasce.

Stačí však, aby ste pridali kvapku vody a kvetinové tóny prehlušia všetko ostatné. Akoby voda z liehu vytlačila silice, ktoré doposiaľ nemohli prchať do vonného éteru. Všetko sa začína miešať v bohatej, plnej harmónii s obilným dozvukom.

Mocnejší ako by ste čakali

Chuť prichádza v podobe mladého, iskrivého spiritu, ktorý sa najprv rozleje na jazyku, potom začne korenistým ihlením prebúdzať zmysly až kým sa nezapáli v horúčosti, z ktorej vystupujú jednotlivé zložky.

Je to gin absolútne suchý, bez náznaku sladkej navinulosti. Otvára sa botanickou horkosťou korienkov, z ktorej vyskakujú kvetinové chute ktoré naplnia ústa takmer na prasknutie. Z plnosti chuti vychádzajú nuansy citrusu, bieleho korenia a sviežej trávy či ďateliny. Pridajte k tomu pomalé odznievanie bylinnej horkosti v hrdle a viete čo vás čaká.

Akoby ste ochutnali kvitnúcu horskú lúku. Horúcu, drsnú, ošľahanú studeným vetrom. Ľahko by ste sa nechali nahovoriť na to, že ide o gin z hôr.

Vynikne v kokteiloch

Prednosťou Koval Dry Ginu je jeho plná chuť, ktorá sa priam rozvíja v miešaných nápojoch a kokteiloch. Dokáže sa prekričať cez ovocnú šťavu, sirupy ale aj vermut. Pripravte si martini, negroni alebo čokoľvek iné z ostrieľanej klasiky a budete prekvapení jeho írečitým prejavom.

Urobte si longdring s tonikom alebo sódou a opäť sa ukáže pekne rozvinutý. Je ako gin s chuťovou rezervou, ktorá má v jeho prirodzenej podobe charakter ostrosti a ráznosti, ktorá sa po nariedení rozleje do šírky.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Vráti sa kult ploskačiek späť do života?

Je to ten najmenší a najosobnejší bar na svete. Nenájdete ho na...
Čítajte viac...

Pridaj komentár