Glenglassaugh Evolution – whisky s ktorou je radosť vítať ráno

Ani vojna nezasiahne tak hlbokou jazvou do povesti whisky pálenice ako opakované prerušenie výroby. Tam, kde s rôznou periódou stoja nádrže, kotly a sudy desaťročia bez úžitku, kde sa sklad rok po roku nedopĺňa novými ročníkmi zrejúceho spiritu, tam nie je ani čo ponúknuť.

Okúsili to na vlastnej koži aj nadšení majitelia pálenice Glenglassaugh, ktorí v roku 2008 nadviazali v Škótskej Vysočine na históriu siahajúcu až do roku 1875. Vymenili elektroinštaláciu, staré potrubia a čerpadlá. Vystavali nový komín a oživili výbavu, ktorá bola na mieste. Upratali sklady a obnovili výrobu whisky.

Dnes patrí táto pálenica rovnako ako Glendronach do područia BenRiach Distillery Company. V našom klube ochutnávame na bare ich sladovú škótsku whisky Glenglassaugh Evolution, ktorá sa snaží nastúpiť na cestu dávnych úspechov a slávy.

Nadovšetko lokálna

Voda, kvasinky a obilný slad – to je recept na výrobu každej sladovej škótskej whisky. Ak by ste zašli na perifériu škótskej dedinky Sandend v Aberdeenshire, videli by ste to na vlastné oči. Rázovité polia klesajúcich svahov na  ktorých rastie jačmeň, výhľad na rozbúrené vlny Severného Mora, ale aj pálenicu, v ktorej stoja moderné nerezové kvasné nádoby po boku prastarých, vyrobených z dreva.

Kým výrobcovia remeselných ginov hľadajú vždy nové a nové byliny aby vniesli charakter kraja do svojho spiritu, s whisky je to iné. Zvyčajne zájdete po slad do neďalekej sladovne, ktorá ho vyrába z jačmeňa rastúceho priamo za vašimi humnami. Je to lacné a prirodzené. Ide však hlavne o spôsob spracovania a klímu pri vyzrievaní, ktoré dajú whisky jej charakter.

Iné to nie je ani v tomto prípade. Dovezený slad zošrotujú na kladivkovom drviči a následne ponechajú v zohriatej, pramenistej vode s kultúrou vlastných kvasiniek k búrlivej premene. Nie však dovtedy, kým časomiera neodbije limit pre dĺžku kvasenia. Vyčkajú až do chvíle, kým kvasinky spotrebujú všetok cukor a mŕtve padnú na dno kvasnej nádoby. Až potom príde na rad destilácia a zrenie.

Hoci ide iba o niekoľko hodín čakania naviac, výsledkom tohto prístupu je chuť, ktorá je pre Glenglassaugh typická. Viac ovocná ako obilná, hoci do kadí nepridali nič naviac. Najväčšmi si chvália tie drevené – nielen pre mikroskopický život, ktorý v hĺbke pórov dreva uniká pred dezinfekciou horúcou parou.

Ide o izolačné vlastnosti dreva, ktoré i v chladnej časti roka umožňujú v drsnej klíme kvasenie bez spomalenia. Pridajte k tomu veľký, medený kotol z dávnych čias a máte pocit, akoby ste sa vrátili v dobe. I napriek tomu, že infraštruktúry spájajúce jednotlivé časti pálenice sú dnešné.

Bez udania veku

Hoci sa od škótskej whisky bez značenia veku vyžaduje, aby mala za sebou aspoň tri roky zrenia, neznamená to, že by nemohla v sudoch pobudnúť dlhší čas. Evolution dozrieva šesť až osem rokov  v panenských súdkoch po whiskey z Tennessee, pre ktoré je typická hrubá vrstva dreveného uhlia na vnútornej strane.

I napriek tomu je whisky svetlá a blíži sa viac k slamovo-žltým tónom niektorých vín ako k zlatohnedým tónom tennessee whiskey. Bez prifarbenia a filtrácie má vďaka 50-percentnej stupňovitosti svoj typický vzhľad.

V Glenglassaugh experimentujú pri zrení so súdkami zo sherry, portského, madeiry a ďalších fortifikovaných vín, od ktorých si spolu s ďalšími ročníkmi zrenia sľubujú svoju budúcnosť. Evolution je akýmsi vstupom do nového života pod súčasným vedením.

Ako chutí Glenglassaugh Evolution?

Je ako ľahký spirit, ktorý pri rozkrútení v pohári nenarobí veľké divadlo. Najprv sa na stenách vykreslí tenučká línia, o chvíľu sa z nej spustia ploché široké kvapky nadol a zmiznú kdesi pod hladinou. Znova a znova, pri každom novom pokuse o prevzdušnenie.

Vôňa je ľahká, príjemná,  mäkko drevitá  s tónmi vanilky, za ktorou vystupuje opojný oblak spiritu. Stačí však aby ste prikvapli troška vody naviac a vôňa sa rozvinie v celej svojej šírke. Vanilka zjemnie, pridružia sa k nej tóny svetlého tropického ovocia a objaví sa aj vôňa obilia. Ovocný charakter každou minútou naberá na intenzite, až kým plne presiakne ľahkosťou a jednoduchosťou vône. Vo vôni je táto whisky mladá a svieža.

Chuť je intenzívna, na prvý dúšok možno i spurnejšia ako by ste čakali. Vo svojej podstate je však sladká s príjemným drevitým charakterom, cez ktorý sa do popredia pretláčajú ovocné tóny. Kým v dochuti cítiť mineralitu zrenia, na špičke jazyka to ovocím priam prekypuje. Chuť postupne plní celé ústa, až kým sa vám nezdá, že sa kdesi na pozadí objaví náznak likéru s tónmi svetlého karamelu a mliečnej čokolády. A ak popri nich zacítite v doznievaní aj svetlo praženú kávu, nebudete ďaleko od pravdy.

Aj pred desiatou

Ak máte radi whisky s komplexnou spleťou chutí a mocným charakterom dozrievania, Glenglassaugh Evolution sa vám bude zdať byť až príliš ľahká a svieža, aby ste sa pri nej pustili do hĺbavej dumy a objavovania. Obzvlášť, ak ste naplnení intenzívnymi zážitkami z rušného dňa.

V jej prirodzenej, ovocnej sviežosti sa však príjemne rozleje na jazyku pri ranných novinách, či lenivom víkende, keď sa sťahujete zo spálne priamo na terasu, aby ste sa nadýchali sviežeho, chladného povetria. V takom prípade ani hodiny nemusia odbiť desiatu, aby ste s pohárikom tejto whisky v ruke omladli.

Nežiada párovanie aby vynikla, nepotrebujete k nej nič ani na zahryznutie. Mocnejšia, 50-percentná stupňovitosť jej svedčí a nám sa zdá, že o dva, päť či desať rokov si budeme môcť sadnúť k jej staršej, vyzretejšej sestre, ktorá bude mať ešte hlbší charakter s mocnejšou a plnšou chuťou.

Written By
More from Milan Gigel
Ako chutia ovocné vína Miluron?
Ak sa povie vinárstvo, mnohým preblesnú hlavou ikonické obrázky slovenských vinohradov, ktoré...
Read More

Pridaj komentár