Najlepšia americká pizza? Pripravte si ju na grile!

Je to kulinárske dobrodružstvo, pri ktorom máte pocit akoby sa veci diali bez vášho pričinenia. Kým kuchynský robot zamiesi dokonalé cesto na gril, horúce počasie sa postará o to, aby rýchlo a výdatne nakyslo. Bez obáv, že by sa mohlo čosi zvrtnúť na neúspech.

Rovnaké je to s formovaním chutí, pri ktorom sa spoliehate iba na zásoby v chladničke a špajze.  Nech na korpus kysnutého cesta položíte čokoľvek, výsledok bude vďaka rýchlemu upečeniu v grile dokonalý. Ste pripravení oddať sa grilovacej vášni?

Hladké a vláčne cesto

Do misky kuchynského robota vlejete pol litra vody, pridáte k nej  kocku droždia a štipku cukru. Pokračujete decilitrom oleja, 800 gramami hladkej múky a dvomi čajovými lyžičkami soli. Na prvý pohľad nesúrodá zmes sa po spustení miesenia razom premení na hladké, vláčne cesto.

Jeho podstata spočíva v pridanom tuku, vďaka ktorému nevyschne ani vtedy, ak bude v grile príliš horúco. Odložte misu bokom, zakryte ju utierkou a ponechajte v tieni aby ožilo. Kvasnice sa okamžite chopia v horúcom dni iniciatívy.

Pahreba na počkanie

Rozkúriť kotlový gril briketami s pomocou rozkurovacieho komína nedá veľa práce. Podložíte ho dvomi kockami pevného podpaľovača a do dvadstiatich minút je každý jeden vankúšik uhlia pokrytý vrstvičkou bieleho popola.

To je ten správny čas na to, aby ste pahrebu vysypali na palivový rošt a rozprestreli do plochy. Tentokrát budeme piecť na liatinovom tanieri priamo na rošte, bez vytiahnutia jeho stredu. To preto, aby sme dosiahli lepšiu rovnováhu medzi teplom, ktoré sála z pahreby a horúcim vzduchom, ktorý prichádza zhora.

Spodný prieduch otvorte na dve dierky, vrchný nechajte na polovicu uzavretý a budete vidieť, ako rýchlo stúpa teplota vo vnútri.

Rozdeliť a naplniť

Pripravené cesto vystačí práve na tri korpusy. Rozdeľte ho na časti, vytlačte z neho vzduch a kus po kuse rozváľajte alebo rovno vtlačte do vymastenej liatinovej nádoby. Ak si v tejto chvíli pokladáte otázku čo dať navrch, nechajte sa inšpirovať našimi variáciami.

Našou surovinou číslo jedna je hydinový parízer od firmy HSH. Svojou jemnou chuťou a štedrou dávkou slaninky sa pri tepelnej úprave prejaví jeho bohatosť. Hoci na cesto ukladáte iba starostlivo narezané plátky salámy, pri ochutnávke máte pocit, akoby ste s ňou zapiekli aj syr. Nie chuťou, ale objemom a šťavnatosťou.

Druhou kľúčovou surovinou sú paradajky z farmy Babindol. Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale dokonale dozreté rajčiny vyjavia svoju plnú chuť po tepelnej úprave tak mocne, že si rýchlo vypestujete zvyk pridať jeden celý strapec do čohokoľvek.

Pridajte k tomu koreniacu zmes Pizza od Mäspomy a zvyšok je už iba na vašej fantázii. Možno nájdete olivy, šampiňóny, možno trochu čerstvej vňate bylín a ak chladnička dá, aj kúsok syra zo zvyku nastrúhate na jednu z pripravovaných pízz.

Do chrumkava

Nepozerajte na hodinové ručičky a nesledujte ani teplomer ak sa pustíte do pečenia. Ak vás vôňa stúpajúca z grilu presvedčí o tom že čosi sa deje a na vlastné oči uvidíte i hnedastý okraj cesta, všetko je práve tak ako má byť – pripravené na vytiahnutie z grilu, pripravené na ďalšiu dávku pečenia.

Kým prvá pizza vám zaberie na studenej liatine i desať minút pečenia, pri poslednej budete už možno za tri minúty hotoví. S dokonalým výsledkom, s lákavým pokušením ktoré priam piští za tým, aby ste ho nakrájali na porcie.

Explózia chutí

Pre úplný gurmánsky zážitok sa žiada i fľaša vínka, ktoré doplní tento kaleidoskop chutí tak, aby vznikla príjemná, pohodová harmónia. Z príručnej vinotéky vyberáme Pinot Blanc (Rulandské Biele), výber z hrozna 2018 z vinárstva Pavelka.

Mok zlatisto-zelenkavej farby s jemnými bublinkami priam upúta svoju pozornosť prenikavou vôňou. I bez toho, aby ste priblížili nos k ústiu pohára, omámi vás vôňa zrelého ananásu, šťavnatých broskýň a svetlého tropického ovocia.

Chuť je ovocná, v náznaku exoticky pikantná, s vyváženou, veľmi príjemnou kyselinkou. V plnej, zaoblenej chuti nájdete kôstky broskýň a tichú, krotkú pokoru zrenia.

Pridajte k tomu dlhotrvajúcu dochuť a tušíte o čom hovoríme. O víne, ktoré sa nezľakne ani byliniek či plnej chuti pečených paradajok na pizze. Príjemne svieže, mocne ovocné.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Angry Beards – kozmetika ktorá oživí aj umierajúcu bradu

Bola to brada takmer na odpis. Unavená vetrom a dažďom, nekonečným vysedávaním...
Čítajte viac...

Pridaj komentár