Pripravte si na grile záhradkárske kurča

Je to oslava záhradkárskej a farmárskej sezóny na jej vrchole. Naplníte svoju náruč tým najčerstvejším čo okolo seba vidíte, aby ste na grile pripravili obed, na aký sa len tak rýchlo nezabúda. V plnej sviežosti, s intenzívnou chuťou a vôňou.

Patizóny, cukety, rajčiny, paprika, cibuľa – všetko je priamo na hriadkach okolo vás. Ak sa však nerátate k drobnochovateľom, po kurča si budete musieť zájsť na farmu. My tradične vyberáme Kura kráľovské z welfare chovu, pri ktorom si ceníme nielen jeho poctivú štruktúru vyzretého mäsa, ale aj plnú, výdatnú chuť.

Otvorte ho ako knihu

Je to jednoduchšie ako by ste čakali. Vezmete nôž s mocnou čepeľou a dvomi silnými rezmi uvoľníte z trupu chrbticu. Od tejto chvíle budete môcť kurča otvoriť ako knihu. Nie preto, aby ste ho skúmali. Získa plochý tvar, vďaka ktorému sa na grile upečie rovnomerne.

Možno to máte natrénované nožnicami na hydinu, možno ste prišli na chuť sekáčiku na mäso. Isté však  je, že hoci kupujete chladené kurča vcelku, nikdy nemusíte pri varení zachovať jeho tvar. Každá úprava pre lepší pôžitok z jedla mu svedčí.

Rozpáľte gril

Mierna žiara pahreby a vytrvalosť pri vyháraní svedčí viac briketám ako uhliu. Naplňte nimi rozkurovací komín do dvoch tretín, podložte pod neho dve kocky pevného podpaľovača  a dajte im nejaký čas na to, aby sa pokryli popolom.

Dnešné grilovanie bude dvojfázové. Pahrebu rozhrňte na celú plochu spodného roštu a vrchný, grilovací rošt kotlového grilu naložte nad ňu aj s jeho odnímateľným stredom. Keď sa na ňom kurča zmení na kus pôvabnej hydinovej pečienky, ustúpi liatinovému woku so zeleninou.

Ochutiť a nad pahrebu s ním

Vzduchom chladené kurča nikdy neumývajte vo vode. Natrite ho tenučkou vrstvičkou rastlinného oleja, obsypte ho zmesou korenín minútka od Mäspomy a pridajte soľ podľa chuti. A to nielen na kožu, ale aj z rubovej, vnútornej strany.

Vo chvíli, keď ho uložíte na rozhorúčený, vyčistený rošt, začne sa približne 40-minútové odpočítavanie, počas ktorého sa pod vekom grilu uskutoční premena. Koža sa upečie do zlatista, mäso spevnie a aj vôňa naberie takú intenzitu, že do pol ulice budú všetci vedieť, že grilujete.

To je ten správny čas na to, aby ste kurča stiahli z grilu, zabalili ho do hliníkovej fólie a nechali oddychovať kdesi na stole. Prichádza rad na zeleninu.

Na veľké kúsky

Svieža zelenina chutí najlepšie vtedy, ak zachováte maximum jej štruktúry. I preto sa snažte poklady z hriadok krájať na veľké, avšak rovnomerné kusy. Možno máte pocit, že cibuľa žiada viac času na grilovanie ako cuketa, vo finále však zistíte že na tom nezáleží.

Vlejte do liatinového woku olej, naplňte ho štedrou dávkou zeleniny a pridajte koreniace zmesi Gril-pártyZelenina Grilovaná. Asi toľko, aby ste nimi rovnomerne posypali celý povrch. V prvých minútach grilovania sa zahreje wok, potom sa zo zeleniny uvoľní šťava a keď zacítite vôňu korenín, viete, že sa treba dvíhať z kresla.

Sobáš pod vekom

V čom spočíva pôvab letných grilovačiek? Položte na rošt strapec zrelých paradajok a nechajte na ne pôsobiť žiaru pahreby. Znásobia svoju úžasnú chuť bez ohľadu na to, k čomu ich pripravujete. Tie naše z farmy Babindol pridávame i dnes – priamo na polomäkkú zeleninu. Pretože tu pod horami také nikdy nedopestujeme.

A po ich boku sa do grilu vracia i kurča. Tentokrát už rozdelené na dve polovice, aby sa prehrialo a dotiahlo svoju chuť k dokonalosti. Pod vekom bude trvať možno len päť minút, kým bude všetko hotové. Blíži sa čas ochutnávania tejto sezónnej dobroty. Keď čerstvá zelenina zmizne z hriadok, už nikdy sa intenzitou chuti k tej dnešnej nepriblížite.

Malá kopa pýta viac

Pre úplný gurmánsky zážitok sa žiada i fľaša vínka, ktoré doplní tento kaleidoskop chutí tak, aby vznikla príjemná, pohodová harmónia. Z príručnej vinotéky vyberáme Pinot Blanc (Rulandské Biele), výber z hrozna 2018 z vinárstva Pavelka.

Mok zlatisto-zelenkavej farby s jemnými bublinkami priam upúta svoju pozornosť prenikavou vôňou. I bez toho, aby ste priblížili nos k ústiu pohára, omámi vás vôňa zrelého ananásu, šťavnatých broskýň a svetlého tropického ovocia.

Chuť je ovocná, v náznaku exoticky pikantná, s vyváženou, veľmi príjemnou kyselinkou. V plnej, zaoblenej chuti nájdete kôstky broskýň a tichú, krotkú pokoru zrenia.

Pridajte k tomu dlhotrvajúcu dochuť a tušíte o čom hovoríme. O víne, ktoré sa nezľakne ani byliniek či plnej chuti pečeného kurčaťa a výdatnej, koncentrovanej zeleniny z grilu.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Drink na dnes: Sweet Scotch

Je úžasné, ako dokáže červený vermut zvýrazniť vo whisky paletu jej sladkých,...
Čítajte viac...

Pridaj komentár