Najlepšie mäsové guľôčky sú tie, ktoré pripravíte na grile

Je úžasné, ako dokáže zmeniť gazdovské kurča podobu, ak si ho chcete vychutnať v jeho absolútnej jemnosti. Najprv ho zbavíte všetkých kostí, potom ho pripravíte o vláknitú štruktúru a keď ho vyformujete a prudko opečiete, málokto si spomenie na jeho pôvodný tvar.

Letné varenie na terase má svoje čaro. Nech si zmyslíte čokoľvek, vždy dokážete improvizovať tak, aby ste si vystačili so svojim kotlovým grilom. Iné to nebude ani pri dnešnom dobrodružstve, pri ktorom berieme inšpiráciu z kalabrijskej kuchyne.

Kura kráľovské

Nie je v tom žiadna náhoda, že pre naše kulinárske dobrodružstvá tak často vyberáme Kura kráľovské. Hydinu, ktorá síce vyrástla na farme vo veľkovýkrme, avšak vo welfare podmienkach vďaka ktorým chutí takmer ako z dvora.

Vďaka športu a pohybu má mocné, svalnaté mäso, pre dobré životné podmienky je pekne vyfarbené a ak príde na jeho spracovanie, má za sebou iba chladenie vzduchom, bez toho aby sa močilo na bitúnku v studenej vode.

Siahame po ňom i dnes. Najprv ho vykostíme, potom mäso i s kožou namelieme na mlynčeku so 4-milimetrovou matricou a následne pridávame na každý kilogram váhy jeden balíček koreniacej zmesi gyros od Mäspomy.

Vyformovať guľôčky vo veľkosti vlašského orecha vo vonkajšej zelenej šupke nedá veľa práce. A ani obaliť ich v hladkej múke. Buďte však pri práci s mäsom jemní a premiešajte ho čo najmenej. Iba tak si zachová vzdušnú štruktúru.

Horúci gril

Mäsové guľôčky sú ako minútka, ktorá žiada čo najviac tepla. Nie, nebudeme piecť na uhlí, ale použijeme brikety. Naplníte rozkurovací komín po samý vrch, podložíte pod neho dve kocky podpaľovača a do pol hodiny je horúca pahreba na svete.

Rozprestrite ju do stredu roštu a všetky prieduchy nechajte naplno otvorené práve tak, ako keď sa v grile pečie pizza. Pretože v tejto chvíli prichádza sólo pre mäsové guľôčky, ktorým stačí jedno otočenie a zopár minút času na to, aby spevneli a prefarbili sa až dovnútra.

Naložíte do stredu roštu liatinový tanier, nalejete do neho olej a guľôčky poukladáte jednu vedľa druhej. Je fajn ak máte istotu, že sa neprilepia. Rozpálený olej a krátka doba tepelnej úpravy to nedovolia. Navyše je tu tenučká vrstvička múky, ktorá dáva istotu

Z liatiny do keramiky

Zlatistá farba guľôčok po desiatich minútach napovie, že je čas na zapekanie. Tentokrát v keramickej miske. Preložíte do nej ešte horúce guľôčky, zalejete ich tromi fľaškami paradajkovej šťavy z farmy Babindol a poprekladáte paradajkami na každom voľnom mieste.

Áno, možno si poviete že to znie ako óda na paradajky. V tejto chvíli sú však tie zo slovenských fariem na špici zrelosti, vône a chute, takže určite si ich nenechajte ujsť. V Babindole ich pestujú bez chémie v regulovanej klíme a výsledok ich práce stojí za to.

Áno, chuť troška doladíme sušeným cesnakovým práškom, bazalkou, oreganom a soľou. Hoci čerstvé bylinky majú čosi do seba, tie sušené majú vždy najmocnejšiu chuť. Preto ich radi kombinujeme. Teraz so všetkým šup do grilu a riaďte sa vôňou.

Syr doladí chuť

Zovrie omáčka, popukajú paradajky a všetko je na vrchole vône. To je príležitosť pre pár kúskov mozarelly pre zjemnenie. Nesnažte sa pokryť každú jednu guľôčku, a nenaháňajte ani každé voľné miesto. Chce to len pár kúskov pre dokonalosť, nič viac.

Príloha sa odvíja vždy od počasia. V dnešnej horúčave zostávame pri hriankach pripravených na grile. Ak ich pripravíte z riedkeho chleba, budú do seba energicky nasávať omáčku, aby sa vám ešte väčšmi rozplynula na jazyku. S každým sústom, pomedzi zábavky vo dvore.

A čo nápoj?

Žiadna sóda, žiadna chladená voda s bylinkami. K poriadnemu jedlu patrí aj slušivé vínko, ktoré pomôže rozvinúť paletu chutí v harmónii, ktorá priam ladí s atmosférou miesta. Sme na terase, pri grile, na sviežom povetrí – avšak pri súste s mocnou vôňou byliniek a chuťou rajčín.

Z príručnej vinotéky vyberáme Pinot Noir, výber z hrozna 2017 z vinárstva Pavelka. V pohári rubínové s tehlovými odleskmi denného slnka, v nose s intenzívnou a plnou arómou ovocia, kakaa a čokolády. Budete prekvapení jeho ľahkosťou, ktorá sa priam vyníma i vtedy ak ho servírujete v spare pri vyššej teplote.

Chuť je príjemná, ovocná, s tónmi čokolády, kakaa a sušených sliviek, cez ktoré sa do popredia derie mladistvá sviežosť miešaného ovocia. Slivky, čerešne, višne, drobné bobuľové ovocie a možno i jahody priam sršia ovocnou ľahkosťou.

Hoci má toto víno decentný, priam komorný charakter, svoju mladú dušu nezaprie. Očakávajte plnosť a dlhú dochuť – každý dúšok je väčší a plnší ako by ste čakali. Je to jeden z klenotov vinárstva Pavelka, ktorý by ste si určite nemali nechať ujsť.

Written By
More from Milan Gigel
Klarstein Kristall TK49 – výrobník ľadu nielen pre kokteily
Je to dokonalé osvieženie, ktoré môžete pokoriť iba skokom do studenej vody....
Read More

Pridaj komentár