Kimerud Gin – chuť nórskych bylín v jemnom spirite

Máloktorý spirit sa v poslednom desaťročí snaží tak mocne vykresliť charakter kraja v ktorom bol vyrobený ako gin. Malé, remeselné pálenice skúmajú miestnu flóru, aby spomedzi bylín, ich korienkov, vňatí, listov, kvetov a plodov vybrali chute, ktoré sa nadobro líšia od ostatných.

Iné to nie je ani v Nórsku, kde drsná klíma prinútila rastlinstvo koncentrovať životnú energiu. Niektoré sú od veku Vikingov používané v liečivých elixíroch, iné zasa v čajoch. Aké to je, ak sa objavia v receptúre na gin? Zoznamujeme sa v našom klube s farmárskymi ginmi Kimerud.

Zrod z vášne

Za pálenicou, ktorá sa v roku 2014 vydala na ginovú cestičku na historickej farme Kimerud nehľadajte žiadnu stáročnú tradíciu či odovzdávanie remesla z generácie na generáciu. Všetko vzniklo akosi spontánne a z vášne – pri ochutnávke slovenského bylinného likéru pri kempovaní v prírode.

Vyrobil ho prírodovedec  Ján Obuch z dedinky Blažovce pri Martine a ponúkol ho svojmu nórskemu zaťovi. Komplexnosť chutí a atraktívny bylinný prejav oslovili Ståle Håvaldsena tak mocne, že sa začal zaujímať nielen o výrobu bylinných destilátov, ale aj o barmanské remeslo.

Všetko to po ôsmich rokoch štúdia a plánovania vyústilo do vybudovania pálenice, ktorá sa veľmi rýchlo dostala do povedomia nielen v domovine, ale aj vo svete. Dnes môžete z ich produkcie ochutnať pol tucta ginov, dvojicu likérov a tradičný Aqavit s očakávaniami atraktívneho zážitku.

Lokálni ako len môžu byť

Ak bystro prejdete zopár riadkov textu na vinetách ginov Kimerud, určite vám neunikne početnosť použitých bylín. Rátajú sa na dve-tri desiatky a v mnohom prevyšujú štandard zaužívaný v tomto odvetví.

Práve tá rôznorodosť vstupných surovín robí z ginov Kimerud unikát. S neuveriteľne širokou paletou chutí s odtienkami, s ktorými ste sa nikdy nemali šancu stretnúť. Najlepšie na tom je, že väčšina z nich pochádza priamo z farmy, kde stojí pálenica.

Škandinávske liečivky, dary lúk a sadov, ale aj záhony s bylinkami Stredomoria vnášajú do ginov Kamerud intenzívne chute, ktoré sa len tak ľahko z úst a hrdla s dozvukom dúšku nevytratia. Museli by ste vycestovať do Škandinávie, aby ste sa o nich dozvedeli viac.

Ako chutia giny, ktoré otvárame v našom klube na bare? Pustite sa s nami do riadenej degustácie.

Kimerud Botanisk

Vôňa borievok, stredomorských byliniek a vánok chladného ihličnatého lesa – to sú prvé vnemy, ktoré dokážete popísať vo chvíli, keď privoniate k tomuto ginu. Má plnú, intenzívnu arómu, ktorá je priam vyšperkovaná komplexnou spleťou botanických prvkov. Nie je tu divokosť chlorofylu a rastlinnej zelene. Skôr plejáda čírych silíc, ktoré sa miešajú v intenzívnom opare.

Chuť prichádza v chladivom náraze živice, aby sa následne rozvinula do mimoriadnej šírky. Neviete čo máte skôr zachytiť v ľahkej horkosti, ktorá sa v kontrastoch štiepi na jednotlivé zložky. Je tu chladivá mäta, horká bazalka, v chuti odhalíte i vonné, stredomorské byliny. Akoby ste sa snažili pripraviť mocný liečivý čaj v jeho čírej nahote.

Čím viac sa k tomuto ginu vraciate, tým mocnejšie ste presvedčení o tom, že kdesi pod hrubým nánosom bylín sa predsa len ukrýva i kúsok sušenej pomarančovej kôry. Obzvlášť v jeho dlhom doznievaní. Ak hľadáte gin, ktorý by sa dal ochutnávať po dúškoch, Kimerud Botanisk naplní vaše očakávania.

Mocne však pôsobí i v klasických miešaných nápojoch, ktoré dokáže vytiahnuť na novú, nepoznanú úroveň. Určite na ňom poznať, že jeho chuť formovali takmer tri desiatky bylinných prísad. Bez toho, aby prehlušili typický vonný ráz borievky.

Kimerud Wild Grade Gin

Ľahká, sladkastá vôňa citrusových šupiek, akoby sa snažila prekryť dve desiatky bylín, ktoré na farme použili pri príprave tohto London Dry ginu. Päť stupňov destilácie na ňom zanechalo stopy jemnosti a zaoblenosti.

Chvíľočku trvá, kým preniknete cez jeho opojný éter a za citrusmi objavíte bylinné vône. Ak ho však preberiete k životu niekoľkými kvapkami vody, zmena prichádza okamžite. Na palete zemitých vôní sa dvíhajú arómy bylín tak ako ich poznáte z chladného, jesenného lesa. V hravej, uhladenej harmónii, avšak s nejasnými črtami, akoby sa zlievali jedna do druhej.

Prvá kvapka ginu, ktorá sa rozplynie na jazyku však prináša hrejivú explóziu bylinných chutí. Mimoriadne aromatickú, príjemne horkastú s korenistými a pikantnými prvkami. Je tu zázvor ktorý prebudí chuťové poháriky, sú tu horké korene bylín, ktoré ladia s jeho ostrosťou.

Oveľa viac však zaujme komplexnosť z ktorej postupne vychádzajú jednotlivé bylinné črty na povrch. Hravo a dynamicky, s mimoriadne dlhým dozvukom. Akoby ste sa snažili ochutnať byliny ďalekého severu v ich prirodzenej, zelenej podobe. Stačí jediný dúšok a v dozvuku ho cítite i desať minút.

Vyššia, 47-percentná stupňovitosť ginu Kimerud Wild Grade mimoriadne svedčí, rovnako ako použitie v koktaile Negroni. Práve po boku jeho horkosti sa rozvinie v ešte mocnejšej sile bylín. Je to spirit, ktorý by určite nemal chýbať v ťapke žiadneho zálesáka – liečivý, hrejivý, mocný s extrémne širokou paletou chutí a predsa s jemným charakterom.

Objavujte ich s nami

Ak sa radi zoznamujete s novými botanickými črtami ginov, tie z farmy Kimerud by ste určite mali pribrať do svojho príručného baru. Majú tak širokú škálu chutí, že v nich vždy nájdete čosi nové, svieže, atraktívne.

Je to výzva nielen pre tých, čo sa oddávajú dúškom číreho spiritu, ale aj pre tých čo si gin doprajú vo forme ustálených miešaných drinkov. V snahe upriamiť pozornosť na ich črty, ktoré by inak zostali prehliadané.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Kráľovský burger Manchester – vrstvenie chutí na grile

Nakladané vajíčko vo vnútri a košieľka z mletého mäsa vonku. Keď v roku 1738 Fortnum...
Čítajte viac...

Pridaj komentár