Larios Gin 12 – letné osvieženie zo španielskej Malagy

Máloktorý spirit je tak pevne spätý s horúcim letom ako gin. Mocnou chuťou bylín, kvetov, plodov a korienkov priam pobáda k tomu, aby sa stal súčasťou miešaných nápojov s množstvom cinkajúcich ľadových kociek, ovocných chutí a bubliniek.

Hoci každý kraj prepožičiava ginu svoj vlastný charakter, v čomsi sa všetky zhodujú. Nesú v sebe živicový éter borievky, ktorý sa vynára v ich korenistej chuti i vôni. Aké pocity v nás zanechal španielsky Larios Gin 12? Usadáme za barom nášho klubu, aby sme vám o ňom prezradili viac.

Gin s históriou

Ak za vkusným, moderným dizajnom ikonickej fľaše očakávate len marketing dnešných dni, mýlite sa. Všetko sa začalo v roku 1866, keď sa španielsky podnikateľ Pedro Jiménez a francúzsky vinár Charles Lamothe dohodli na tom, že spoločnými silami vybudujú v Malage pálenicu, aby naplnili svoje životné poslanie. Venovali sa výrobe rôznych spiritov, medzi ktorými mal gin svoje pevné miesto.

Neisté roky krízy, ktoré so sebou priniesla prvá svetová vojna ich nadobro previazali s novým obchodným partnerom, ktorý vniesol do podnikania svoje zázemie, skúsenosti a značku Larios. Prvý gin s týmto názvom datuje rok 1916.

Hoci by ste si ich gin mohli vychutnať v takmer každom miestnom bare, Larios sa začal predierať do povedomia na domácom španielskom trhu až v päťdesiatych rokoch. Rastúci a prosperujúci liehovar sa mocne oprel do dizajnu a reklamy, aby si vybojoval svoje miesto.

Boom, ktorý prišiel sám

S príchodom šesťdesiatych rokov prišiel obrovský úspech. Gin sa stal súčasťou módnych letných drinkov a málokto si v horúcej klíme Španielska dokázal predstaviť posedenie bez toho, aby sa občerstvil pri koktaile vo vysokom pohári s cinkajúcimi kockami ľadu.

Firma vďaka novému trendu vyrástla a už v osemdesiatych rokoch vyrábala viac ako polovicu ginu v krajine. Postupne začali hľadať nové chute Stredomoria, ktoré by tak trochu nabúrali anglickú, ginovú uniformitu.

Vsadili na citrusy a miestne bylinky, čím si ešte väčšmi získali priazeň svojich fanúšikov. Ako chutí Larios 12, ktorý svojou jemnosťou obsadil všetky pláže v krajine? Usadáme k nemu v klube, aby sme sa dopátrali k jeho podstate.

Ako chutí gin Larios 12?

Ikonická modrá fľaša, veľká dvanástka reprezentujúca tucet bylinných zložiek a neprehliadnuteľný údaj o 5-stupňovej destilácii. To sú prvé vnemy, ktoré vo vás zanechá stretnutie s týmto španielskym ginom.

V poháriku vám svojim vzhľadom o sebe veľa neprezradí. Je číry, má dokonalú iskru pri odraze svetla a sotva za sebou zanechá na krištáli tenkú líniu, z ktorej lenivým tempom zostupujú ploché, avšak široké kvapky číreho spiritu späť k hladine.

Vôňa je plná, odvážna a energická. Najprv vás zasiahne živičnými tónmi borievky, následne sa k nim pripojí vôňa sušených pomarančových šupiek a zrazu sa všetko vyjasní. Rozoznávate typickú arómu London dry ginu s koriandrom, koreňom angeliky v jeho nahej čistote.

Chvíľočku trvá, kým sa cez tento prejav dostanete, aby ste kvapkou vody rozostreli opar velejemného liehu. Prichádzajú citrusy vo všetkých podobách, aké si len dokážete predstaviť. Ide o gin energický a svieži, ktorý sa nebojí predviesť svoj letný profil.

Rozplynie sa na jazyku

Tak ako si vysnívate profil tohto ginu z jeho vône, prejaví sa i na jazyku. Patrí k tým, pri ktorých ani len necítite ako sa kvapôčka rozleje po jazyku, aby ho naplnila hladkou, zaoblenou hrejivosťou. V zápätí však spozorniete a vnímate ako sa jedna chuť valí cez druhú, bez toho aby tvorili pasívnu, uležanú harmóniu.

Všetko iskrí v chutiach sladkých, kyslých a horkých citrusov, cez ktoré v drobných explóziách prichádzajú prvky živičné a korenisté. Je to gin, pri ktorom automaticky nesiahate na fľašu sódy či toniku, aby ste z neho pripravili miešaný nápoj.

Dôstojne odhaľuje svoju hravú iskrivosť sám o sebe, alebo na kocke rozpúšťajúceho sa ľadu. Ak máte radi hravé giny, pri ktorých sa chcete nabažiť citrusovej sviežosti, určite by ste ho nemali prehliadnuť. Je tu a určite ešte dlho bude.

Za vyladenú, iskrivú chuť vďačí tento gin spôsobu svojej prípravy. Ide o päť samostatných destilácii, pri ktorých sa postupne spracúvajú odlišné druhy bylinných surovín. Vďaka tomu možno odlíšiť intenzitu ich lúhovania, ale aj prejavu vo výslednom destiláte.

Vynikne aj v drinkoch

Ak si gin radšej užívate v podobe miešaných nápojov, môžete si byť istí, že charakteristický prejav Lariosu 12 objavíte aj v nich. Botanické a citrusové črty dokážu prepísať charakter toniku a prečítate ich aj pri výraznom podchladení. A ak sa rozhodnete vytvoriť clonu niektorým z talianskych červených likérov v plnej citrusovej horkosti, i cez ne sa vyjaví tak, že ho spoznáte.

Práve ľahko čitateľný charakter a jeho húževnatá razantnosť nás presvedčili o tom, že ide o gin, ktorý sa vyplatí ochutnať ak vám sadne, určite na ňom odtočíte minimálne jednu pôžitkársku sezónu. A ak ho začnete miešať do čerstvých, ovocných štiav, inú náhradu zaň pre dosiahnutie rovnakej chuti iba veľmi ťažko nájdete.

Written By
More from Milan Gigel
Zubří Gin z lahve – harmónia chutí, ktorú musíte ochutnať
Ak padne reč na Moravské Valašsko, každému sa hlavou preženú malebné obrázky...
Read More

Pridaj komentár