Sú to chvíle rozmarného vychutnávania pod taktovkou stredomorskej kuchyne a atmosféry vidieka. Usadíte sa na terase k prestretému stolu, otvoríte fľašku vína a vidličku zanoríte hlboko do kôpky horúcich cestovín, nad ktorými sa vznáša opar neodolateľnej vône.
Nik toto posedenie starostlivo neplánoval a na nikoho nepadol žreb, aby sa do kuchyne zavrel na dlhé hodiny, a túto sviežu hostinu pripravil. Všetko sa deň po dni rodí spontánne. Zo zásob špajze a príručnej vinotéky. Stačí len pomyslieť na pôžitkárske vychutnávanie a všetko je na stole.

Pasta s pôvodom
V niektorých krajoch sú cestoviny viac ako len trvanlivé kúsky tvarovaného cesta v plastovom vrecúšku. Nesú podpis rodiny a rukopis mlynu, v ktorom ich vyrobili. Viete od ktorých farmárov pochádza obilie, ktoré použili pre výrobu múky. Viete, ktoré odrody pšenice zomleli, aby mal každý druh cestovín svoj charakter a štruktúru.
Všetko zachádza tak ďaleko, že ak sa na balíčku objaví nápis BIO, viete že nejde o žiadny marketing. Len o snahu navrátiť sa ku starým spôsobom pestovania, ktoré sa zaobišli bez drahých priemyselných hnojív, postrekov a chémie. Inak tomu nie je ani pri cestovinách Sgambaro, ktoré píšu na severe Talianska svoju rodinnú históriu od roku 1947.
Práve tie sme si zvolili v najrôznejších podobách pre naše dobrodružstvo Wine & Pasta. V absolútnej nahote rôznych odrôd pšenice, ktoré formujú pôžitok. Nie je to len o pestrosti farieb a tvarov. Po niekoľkých večeroch preniknete do rôznorodosti chutí a štruktúr. Práve obilie a múka z neho namletá formujú chuť a vnímanie cestovín. Osem minút v horúcej vode a sú pripravené.
Čo špajza dala
Zabudnite na zdĺhavú prípravu mäsa, omáčky z dvoch tuctov surovín a komplikované varenie, pri ktorom sa celá kuchynská linka zaplní riadom. Kým pasta ožíva v bublajúcej vode v hrnci pod pokrievkou, na panvičke sa formujú chute.
Najprv na voňavom oleji zaprskajú nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, potom sa k nim pridružia jemné rezy čili papričiek a blíži sa finále. V sobáši čerstvo uvarených cestovín, oleja z panvičky, trošky vody v ktorej sa cestovina varila, nastrúhaného parmezánu a bylinkovej vňate vzniká hlavný chod večera – Pasta aglio olio e peperoncino. V pôvabe vône, chuti a textúry priam nedostižná.
Na ďalší deň objavíte čaro ančovičiek a olív, potom zasa sušených paradajok a bylinkového oleja. Inokedy vezmete tri tenučké plátky slaninky alebo aj trochu čerstvej smotany. A ak objavíte cibuľu a tuniaka, začnete sa obzerať i po svojej záhradke. Akoby ste v jednoduchosti a striedmosti pátrali po najmocnejšej chuti a zážitku. Kým kráľovnou menu je cestovina samotná, emulzia z oleja, vody, byliniek a vyberaných surovín udávajú tón chuti.
Dnes nebudeme vymenúvať klasiky stredomorskej kuchyne a ani rozpisovať recepty. Objavujeme kult Wine & Pasta, ktorý by ste určite mali vyskúšať aj vy.
Kolorit bezhraničnej pohody
Ak stačí desať minút varenia na to, aby vznikol zárodok príjemného vychutnávania, ani servírovanie nesmie byť náročnejšie. Obzvlášť ak sa pozriete na terasu i priedomok, kde veľký, jedálenský stôl v čase i nečase očakáva hostí.
Po tanieri pre každého stolovníka, po kuse príboru k nemu. Rozdeľujete horúce cestoviny pre každého, čo usadá na svoje miesto. Niekto na mäkkú podušku, iný na lavicu či drevenú stoličku. Kto vyberá k paste víno a chystá poháre, ten formuje kráľovskú korunu pohodového posedenia.
I so skromne naplnenou vinotékou zistíte, že rovnaké cestoviny sa po boku rôznych druhov vín rysujú v trošku odlišnej atmosfére. Vždy v príjemnej plnosti pri vycibrených vnemoch, vždy s novým očakávaním, čo z toho vznikne.
Vo víne je pôžitok
Pre tento týždeň sme si do vinotéky pripravili nový rad vín Reya Organica, ktoré už na prvý pohľad odhaľujú svoj prírodný pôvod – z lánov, kde vinohradnícky fortieľ a ručná práca majú prednosť pred drahou chémiou a priemyselnými barličkami moderných dôb.
Ak k talianskym cestovinám očakávate i tu taliansky pôvod – prekvapíme vás. Ide o akostné vína z produkcie Domin & Kušický z terroiru Veľký Krtíš, ktorý je akýmsi slovenským Burgundskom. I tu je v stávke dobré meno a pôvod hrozna. So starostlivosťou, ktorá mu prívlastok BIO prikladá oprávnene.
Nezabúdame však ani na svieže, letné bublinky a k domácim vínam priberáme i talianske Serena Prosecco Biologico Spumante NV. Začínate si lámať hlavu nad tým, ako je to s párovaním vín a ľahkých cestovinových jedál? Možno budete prekvapení. Či zahráte na harmóniu alebo kontrast chutí, vždy je to zážitok ktorý stojí za to. Cestoviny nie sú nikdy tak výrazné aby prehlušili chuť vína a platí to aj naopak. Experimentujte a objavujte nové chuťové odtienky.
Pohoda s ľahkosťou na duši i tele
Kým pohár vína pozdvihne náladu a myseľ, cestovina opantá chuťové bunky a naplní telo sviežou, ľahkou energiou. V každom súste sa ukrýva toľko chuti, že striedanie pasty a vína sa nejaví byť pauzou, ale výmenou chutí.
Reya Organica Savignon 2018 & Spaghetti aglio olio e peperoncino, Reya Organica Tramín červený 2018 & Penne con crema di funghi e pancetta, Reya Organica Cabernet Sauvignon 2018 & Spaghetti con pomodori secchi e acciughe, Reya Organica Rulandské modré 2018 & Penne con pomodori mozzarella e basilico a Serena Prosecco Biologico Spumante NV & Fusilli al tonno e olive naplnili náš týždeň mimoriadne príjemnými pocitmi a zážitkami.
Iskrivé vínka s výdatnou plnou chuťou a príjemnou sviežou arómou priam hviezdili po boku jednoduchých cestovín pripravených na päť rôznych spôsobov. Je úžasné, akú pestrosť zážitkov možno vyčariť s vedomím, že celý týždeň sa nesie v znamení práce rúk a prívlastku BIO. Bez výdavkov naviac, bez zmeny v rytme života. Ba máme pocit, že i ten sa stal akýmsi ľahším a pohotovejším.
Vyskúšate si kult Wine & Pasta v podobnej zostave i vy? Je to dobrodružstvo, v ktorom kráčajú bok po boku zážitok z chutí a vôní so zdravím.