Bentianna – jemné pohladenie medu a bylín

Je to výprava za hrubé kamenné múry kláštorov, kde na dlhé stáročia zastal čas. Tam, kde včelárske remeslo prekvitalo po boku bylinných záhonov pri hľadaní poznania, zostavovali mnísi nielen herbáre a zväzky náučné, ale vyrábali aj elixíry, likéry a nápoje s liečivou silou.

Niektoré kláštory sú chýrne svojim pivom, vínom, čajovinami či bylinnými likérmi dodnes. Iné receptúry však zapadli prachom a stratili sa v črepoch a dejinách času. Bentianna je znovuzrodením jedného z nich. Vždy, keď si ňou zvlažíte pery, rozkvitne vám úsmev na tvári.

Jemné dary prírody

„Concordia Salus“ – týmito slovami o harmónii sa začína pozvánka vytlačená na vinete hlinenej fľaše. Bentianna nie je ani horkým aperitívom pre povzbudenie zmyslov, ani ostrým likérom s prenikavou chuťou bylín. Je to nápoj priam pôžitkársky – namiešaný tak, aby ste si na ňom pochutili pri každej príležitosti.

Kvas z horského včelieho medu mu prepožičal svieže telo a opojné tóny. Od čias ranného stredoveku niet výpravy, hostiny alebo dôležitého rokovania, pri ktorých by sa nepopíjala z kalichov. Je to úžasné, ak si uvedomíte že za každým dúškom je nielen usilovná práca kvasiniek, ale aj nektár z tisícov kvetov.

Zlatisté odlesky, ktorými iskrí každý dezertný pohárik s Bentiannou pochádzajú z koreňa horca. Od dávna sa ním pod horami prifarbujú pálenky, likéry a horské čaje. Má nezameniteľnú chuť, na ktorej dokážu rozkvitnúť i tie najjemnejšie bylinné nuansy. Sme radi, že na množstvo tohto jedinečného koreňa nie je starobylá receptúra skromná.

Zvyšok chuti formuje zástup horských bylín, ktoré tvoria harmonickú podstatu tohto jemného moku. Môžete ochutnať tucty bylinných, ovocných, korenených a ochutených medovín. Ani jedna sa svojim charakterom k Bentianne nepribližuje.

Dozrieva k dospelosti

Za jemnou uhladenosťou tohto elixíru stojí čas a drevo. Ak v tejto chvíli pomýšľate na odležanie a zrenie v barikových súdkoch v chladnej pivnici, môžete si byť istí, že ste prenikli do jej tajomstva. Počas šesť až dvanásť-mesačného zrenia z nej vyprchá všetka mladícka spurnosť a kontrasty chutí sa zmenia na zaoblenú harmóniu.

Áno, pri zrení sa stratí kus atraktívnej sviežej vône, ktorá pripomína silu horských lúk a ich iskrivej kveteny. O to viac sa však rozvíjajú tóny medového kvasu, ktoré naberajú silný, ovocný charakter. Keďže nám z dávnych dôb nezostali žiadne zásoby Bentianny, ktoré denne popíjali benediktínski mnísi pre povzbudenie mysle, nevieme či jej dnešná reprodukcia verne nadväzuje na jej charakter.

Isté však je, že prebúdza úsmev na tvári. I po prvom, nesmelom dúšku poznania.

Ako chutí Bentianna?

Ak ňou naplníte priehľadný krištáľ na stopke a dovolíte slnečným lúčom aby ju rozžiarili, nie je o nič menej tajomná ako vo fľaši. Má farbu archívneho koňaku so zlatistými prebleskami, za ktorými sa objavujú červenkasté tóny sviežich gaštanov.

O to väčšmi vás prekvapí svojou intenzívnou vôňou. Sú v nej citrusy, svieži medový kvas a nektár kvetov. Nájdete v nej i drobné bobule sušené na slnku s typickou arómou páleného karamelu a melasy. Ba je tu aj čosi naviac – s nevypovedateľnou vôňou prezretého ovocia, ktorá sa tají kdesi v pozadí.

Chuť vás intenzívne zasiahne v celej šírke. Stačí pár kvapiek Bentianny na jazyku a okamžite ju cítite v celých ústach. Nástup je svieži, medový s neprehliadnuteľnými tónmi peľových guľôčok. Práve tá dokonalá rovnováha medzi sladkosťou a ovocnou kyslosťou tohto elixíru sa vám navždy vryje do pamäti. Za ňou nastupujú bylinné tóny, ktoré odhaľujú komplexnú hĺbku chuti.

Neprejavujú sa iskrivou arómou a charakterom. Ohlásia sa horkosťou, surovými tónmi chlorofylu a silicami, ktoré odhaľujú ich podstatu. Akoby pod mocným plášťom medu a ovocia dotvárali pôžitkársky kokteil utajených vnemov. Silnejú v dochuti a stávajú sa mocnejšími pri každej novej ochutnávke.

Bentianna v sebe ukrýva komplexný rad chutí, ktoré vás priam volajú k ďalšiemu objavovaniu. Hoci sa pokúšame preniknúť do ich podstaty už niekoľko týždňov, stále máme pocit že sme nedosiahli až na úplné dno poznania.

Počin z nadšenia

Možno by sme dnes nemohli usadnúť k poháriku tohto elixíru, ak by náhoda, rodinné väzby a nadšenie Josepha Benjamina Beniana nezašli tak ďaleko, že sa rozhodol oživiť Bentiannu a podeliť sa ňou s ostatnými.

Barmanské remeslo, cestovanie po svete a záľuba v dobrej gastronómii a spiritoch ho doviedli k tomu, aby svoje sny pretavil do skutočného produktu bez ohľadu na to, či zaujme len úzku skupinu fanúšikov, alebo masy nadšených pôžitkárov. Sme radi, že sa so svojim počinom podelil so všetkými.

Ak na vašom stole Bentianna doposiaľ chýbala, určite by ste ju mali ochutnať. Naplní vás príjemnými pocitmi kedykoľvek v priebehu dňa bez ohľadu na to, či si ju doprajete v jej úplnej nahote, alebo s kockou ľadu a rezom citróna.

Bentianna však svojim charakterom, jemnosťou a nízkym obsahom alkoholu mimoriadne dobre zapadá aj do sveta kokteilov a miešaných nápojov, kde do tradičných receptúr vnáša kus ľahkej, romantickej jemnosti. Čítajte nás a s Bentiannou na stole si ich budete môcť vychutnať aj vy.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

KNIHA: Destiláty

Je to, akoby ste sa predpoludním ocitli v ľudoprázdnom bare, kde usadáte...
Čítajte viac...

Pridaj komentár