Je to jeden z najobyčajnejších receptov pre uskladnenie ovocnej šťavy. Primiešate k nej 40 percent cukru, šetrne ju prevaríte a uzavriete do fliaš. Od tejto chvíle máte trvanlivý sirup, ktorý môžete kedykoľvek zmiešať s pramenistou vodou alebo sódou, aby ste s príjemným pocitom zahasili smäd.
Vlčie sirupy sa však v dedinke Ulič v lone Bukovských vrchov zrodili z odlišnej výzvy – hľadania nových chutí, ktoré by bolo možné rozviesť do domácností a barov prostredníctvom sirupov. Dvaja kamaráti z detstva spojili svoje sily, aby sa vydali na objavnú cestu pôžitkárstva a tŕnisté cestičky podnikania.
Zrodené z vášne
Vášeň pre barmanské remeslo, úspechy z varenia sirupov do súťažných kokteilov a vzťah k domovu – tieto tri stimuly popohnali úspešného barmana Miroslava Telehaniča k tomu, aby sa pustil do nového, ambiciózneho projektu. Namiesto toho, aby naďalej rozvíjal svoje barmanské remeslo v metropolách sveta, vrátil sa domov aby objavoval zákulisie zrodu sirupov.
Táto myšlienka zvábila i Juraja Kovaľa, pre ktorého sa stala príjemným relaxom po boku jeho učiteľského fortieľu. Zabudnuté bobule ovocných krov vidieka, bylinky, korenia a ovocné šťavy začali postupne kombinovať v nevšedných receptúrach, aby objavili doposiaľ nepoznané rozmary a pôžitky.
Pridajte k tomu i čosi zo sveta včelárstva a zrazu tušíte o čom je reč. O sirupoch, ktoré nemožno prehliadnuť. Bez ohľadu na to, či na chalupe hľadáte ovocnú polevu na raňajkové wafle, alebo sa púšťate do miešania osviežujúcich drinkov najrôznejších druhov – od limonád, cez kokteily až po horúce čaje a grogy.
Na hrane fantázie
Uhorkový sirup a ešte k tomu s kafírovými listami? Egrešový sirup s aromatickou kamilkou? Alebo červený grep s bazalkou? Nech to znie akokoľvek bláznivo, za každou z dvoch tuctov receptúr sa ukrýva zážitok, ktorý sa vám naveky zapíše do pamäti.
Vlčie sirupy sa nesnažia kopírovať barmanskú, sirupovú klasiku – pestrofarebnú, s dokonalou čírosťou a ucelenou sadou chutí a vôní. Práve naopak. Vypĺňajú medzery v ponuke a majú akýsi pohodový, vidiecky charakter postavený na kontrastoch a harmónii použitých surovín.
Niektoré sú pre dostupnosť čerstvých surovín iba sezónnym sortimentom. Iné zasa dokážu vyrábať celoročne. Pri hľadaní materiálu pre svoju prácu sa sústreďujú na svoje bezprostredné okolie. Nie, v Uliči nenájdete ani skleníky s pomarančmi, ani subtropické sady s grepmi.
Určite vám však pod nohami pri prechádzke zavonia mäta, v záhradke sa dopicháte na egrešových kríkoch a pri vychádzke za úľmi s usilovnými včielkami narazíte na odrastené kry rodiacej arónie. V príležitostiach drieme múza a inšpirácia.
Nadovšetko prírodné
Príbeh Vlčích Sirupov nie je raketovým zrodom nového produktu. Celý projekt pomaličky dospieval od roku 2012, kým sa predvlani do predaja dostali prvé fľaše sirupov. Bez pôžičiek, nákladných technológií a zariadení zostalo všetko v rovine tradičného, remeselného spracovania.
Zbadáte to i na sirupoch samotných, ktoré pri skladovaní prechádzajú postupnou premenou. V čírom elixíre sa postupne začnú oddeľovať rôzne prírodné zložky, ktoré niekedy formujú usadeniny, inokedy i pektínové vločky a zrazeniny. Vezmete fľašu do ruky, energicky ňou zatrepete a opäť sú fit.
Bez farbív, konzervantov a prísad, ktoré by šli proti pravidlám prírody si zachovávajú svoj poctivý, vidiecky charakter. Spoznáte to i pri príprave nápojov – dodajú im intenzívnu arómu a atraktívnu chuť, nie však umelé, sýte zafarbenie.
Inšpirácie ako bonus
S Vlčími sirupmi sa môžete pustiť po cestičke nepreskúmanej. Určite však padne vhod prezrieť si za náruč receptúr na miešané nápoje, ktoré nájdete na webových stránkach projektu. Vznikali postupne a mnohé z nich nesú novátorské, priam zážitkové črty. Sú cestičkou, ktorá vám pomôže objaviť viac ako len základný charakter sirupov samotných.
Po celé leto sme pri miešaní nápojov s nimi experimentovali aj my. Mimoriadne dobre ich možno párovať s barovou klasikou, ale aj ovocnými pálenkami, s ktorými tvoria priam harmonický tandem. Akoby sa v drinku vzájomne dopĺňali charakterom svojho pôvodu. Darmo – ako sirupy, tak pálenky sa vyrábajú z prvotriedneho, zrelého ovocia.
Keď na jazyku zacítite novú, železitú chuť rebarbory, keď vás rozpália pikantné tóny korenia po boku pomaranča, alebo vás opantajú nečakane kvetové tóny medu po boku bazového kvetu, pochopíte o čom všetka táto nádhera je. O objavovaní nových chuťových odtienkov a nuáns, ktoré vo finále znejú oveľa mocnejšie ako pri prvom, nesmelom pátraní.
Každý miešaný drink zrazu naberá nové črty, ktoré vás priam pobádajú k tomu aby ste spomalili a pôžitkársky skúmali nový zážitok. Zažívame to dodnes, akoby studnica inšpirácií bola nevyčerpateľná.
Pre ďalšie sezóny
A práve to nás po boku rôznorodosti presvedčilo o tom, že nejde len o ďalšie remeselné sirupy, ktoré sú zvláštne tým, že kombinujú ovocie s bylinami a koreninami. Odlišujú sa v celej svojej podstate – chuti, vôni a charaktere. Sú ako nektár, ktorý vykvitne v explózii chuti pri každom spôsobe použitia.
Ak budete mať chuť spoznávať čosi nové, hoci aj s príchodom jesennej sezóny punčov a grogov, určite ku svojmu dobrodružstvu Vlčie sirupy priberte. Nech sa postavia na nohy tak mocne, aby sme s nimi mohli všetci počítať do ďalšej sezóny. Pre každú začínajúcu značku sú najnáročnejšie prvé roky existencie.
Iskrivé tóny
Vlčie sirupy sa v chuti rozvinú do šírky, ak ich necháte vyniknúť v chladnej pramenistej vode. Doprajte im však i osviežujúce bublinky a razom nadobudnú nový, iskrivý charakter.
Nie je nič jednoduchšie, ako nasýtiť pramenistú vodu v SodaStreame a následne ju šetrne zmiešať so sirupom bez toho, aby stratila na svojej sile. Pri každej ochutnávke máte pocit, akoby sa pikantné a aromatické zložky dostali do popredia – pred ovocné a sladké.
Neurobte chybu, a nenalejte sirup do fľaše s vodou skôr, ako ju nasýtite. Intenzívna pena by vašu snahu skazila. Najviac sa nám osvedčilo zalievať starostlivo odmeranú dávku sirupu čerstvo pripravenou sódou v pomere 1:10.
Stredná úroveň nasýtenia má prednosť pred intenzívnou, pri sirupoch sladených medom môžete jeden diel sódy pridať naviac. Ak si chcete Vlčie sirupy vychutnať viac ako len preliv na palacinkách, či zložku miešaných nápojov, čajov a grogov, mali by ste to so SodaStreamom určite vyskúšať.
Vlčie sirupy sú pre nás pôžitkárskym objavom roka, ktorý nadobro zmenil náš pohľad na tento segment. Zostanú receptúry naďalej iba pri ovocí, alebo zájdu i do ďalších zákutí? Nechajme sa prekvapiť.