Sage Pizzaiolo SPZ820 – oddajte sa kultu dokonalej pizze

Je to úžasná premena, ktorá prebieha priamo pred vašimi očami. Najprv sa roztečú stružliny tvrdého syra, potom sa korpus nafúkne parou a keď sa okraje cesta vyfarbia do zlatohneda a na rezoch tučnej salámy zaiskria bublinky horúceho omastku, pravá neapolská pizza je na svete.

Celé toto strhujúce divadlo nezaberie viac ako dve minúty času a môžete sa pustiť do ochutnávania. Je ťažké uveriť, že nie ste na návšteve v pizzerii ale u seba doma. Zoznamujeme sa s elektrickou rúrou Sage Pizzaiolo SPZ820, pri ktorej utíchne dych každého zvedavca.

Horúci expres

Ak predhrejete elektrickú rúru na 230 stupňov Celzia, viete že do nej môžete vložiť krehké, lístkové cesto. Keď vám ručička na grile vystúpi nad hranicu 275 stupňov, je správny čas na grilovanie odležaných steakov. S pizzou je to však iné. Ak sa chcete priblížiť k jej neapolskej podobe, teplota musí ísť ešte vyššie.

I preto je kompaktná rúra Sage Pizzaiolo vybavená ohrevom, ktorý v priebehu dvoch desiatok minút predhrievania vystúpi až k hranici 400 °C. Teplotu, pri ktorej na horúcom kameni samovoľne splyňuje rozsypaná múka, aby sa pod sotva badateľným, modrým plameňom zmenila na popol.

Stačí jediný pohľad do vnútra a okamžite je jasné, že všetko je podriadené intenzívnej žiare. Kým spodná špirála zohrieva ťažký kameninový tanier, na vrchnej strane rúry sú dve sústredné špirály, ktoré pečú oblohu a okraje pizze.

Nie však z primeranej diaľky tak ako by ste čakali. Nožnicový mechanizmus pridvihne korpus s oblohou tak vysoko, aby medzi špirálou a cestom nebola väčšia ako 6-centimetrová medzera. Infračervená horúčosť priam prežiari suroviny v celej svojej sile.

Syr sa topí, cherry rajčinky praskajú, z olív vystupujú na povrch kvapky oleja a mastná saláma sa potí v iskriacom omastku. Nie nadarmo sa zdá, akoby ste sa cez presklené dvierka pozerali na zrýchlený film.

Na ceste nezáleží

Je tak troška iróniou, že rúra na sebe preberie všetky vaše doterajšie zručnosti. Na ceste nezáleží – i keď zmiešate len hladkú múku T650 s vodou, aby ste z nej v kuchynskom robote vymiesili tvárne cesto, dokonalý výsledok je pri pečení zaručený.

Tentokrát sa cesto nepodvihne vďaka dôkladnému mieseniu, oddychovaniu na teplom mieste a práci kvasiniek. Svoj objem v peci zväčší vďaka pare, ktorá v surovom ceste vytvorí bublinky. Drobné v strede korpusu pod nákladom oblohy, obrovské bubliny po okrajoch, kde dokážu vystupovať do výšky.

I preto je každá jedna pizza z tejto rúry originálom. Dozdobená dynamikou pečenia, ktorá na veľkých okrajových bublinách prechádza do najtmavších tónov. Tam, kde sa múka pomaly pretvára na uhlík vzniká nová, vidiecka chuť – práve taká ako v peci vykúrenej drevom.

Skromnosť jej svedčí

Ak sa má za dve minúty upiecť cesto, ako má vyzerá obloha ktorá to stihne v rovnako rekordnom čase? Rajčinové pyré a strúhaný tvrdý syr sú základom, zvyšok je iba na vašej fantázii. Šunka, mortadella, suchá saláma, tuniak z konzervy a slanina sú fajn. Rúra si rovnako dobre porozumie s cherry rajčinkami, olivami, kaparmi, kukuricou a cibuľou nakrájanou na prúžky.

Zabudnite však na surové vajíčko, hrubú vrstvu leča či zeleninového šalátu. Priveľmi by zmáčali cesto a pizza by stratila svoju vychýrenú krehkosť a chrumkavosť. Práve to je jej prednosťou. Vďaka horúcemu kameňu sa vypečie do krehka na celej ploche zo spodnej strany, kým krásne vypečené okraje sú jej klenotom.

Má svoje limity

Príjemne nás prekvapilo, že výrobca sa dvojplášťovým vyhotovením a tepelnými clonami postaral o to, aby sa povrch rúry neprehrieval ani pri maratóne pečenia pizze. Ide o voľne stojaci spotrebič bez súpravy na zabudovanie, pre ktorý si musíte nájsť manipulačný stolík alebo vyhradiť miesto na linke.

Presklené dvierka sú fajn, pretože pri prudkom pečení môže i desať sekúnd deliť dokonale upečenú pizzu od zhorenej. Zamrzelo nás, že pri večernom pečení sme narazili na hendikep. Rúre chýba vnútorné osvetlenie. Hoci je digitálny časovač v kritickej časti rozdelený do polminútových intervalov, predsa len by sme radšej videli čo sa deje dnu.

Kameň na pečenie má priemer 30 centimetrov, cez ktoré sa nedostanete ani pri najväčšej snahe. Ak ste zvyknutí na reštauračný štandard, vždy budete tak trocha zaostávať. A možno aj váš tanierový servis, ktorý ste si pre neapolskú pizzu pripravili.

Dobrou správou však je, že na rozdiel od montáže elektrickej rúry, tentokrát nie je potrebné zasiahnuť do elektrických rozvodov. Všade, kde nájdete voľnú zásuvku so 16-ampérovým istením môžete vypekať do sýtosti.

Viac ako len pizza neapoletana

Ak v zápale vášne po niekoľkých dňoch trocha ochladnete a začnete skúmať ďalšie možnosti, zistíte že máte pred sebou kompaktnú, nízku rúru ktorá je priam predurčená pre vypekanie kysnutého cesta vo všetkých jeho podobách.

Zvláda teplotný rozsah od 160 od 400 °C, je vybavená kuchynskými minútkami a vrchnú špirálu možno vybalansovať tak, aby namiesto rovnomerného pečenia pridala výkon naviac v strede alebo na okrajoch.

Od focaccie, osúchov, kabáčov, cez kysnuté koláče s mrveničkou, kiše a galette až po americkú pizzu, kapustníky a zapekané sendviče v nej upečiete všetko. Prechádzate talianskou, francúzskou i slovenskou kuchyňou – nič vás nezaskočí. Ba niekedy máte pocit, akoby ste svoje vypekanie podriaďovali pravidlám grilu.

Len kurča vcelku či svätomratinskú hus si neupečiete – pretože sa dnu nevmestia. Klasickú rúru na pečenie táto výborná pizza piecka nenahradí.

Údržba nestojí za reč

Pri prvom bádaní je takmer nemožné predstaviť si, akým spôsobom udržíte túto rúru fit. Cez nožnicový mechanizmus sa dnu dostane iba servisný technik a každý zakotúľaný kúsok oblohy sa stratí v čiernej diere.

Pri 400 stupňoch Celzia však všetko zhorí na prach, takmer ako v rúre s katalytickými plechmi. Nasucho utriete do utierky vychladnutý kameň, s rovnakou jednoduchosťou otriete z čelného rámika povlak dymu, ktorý vznikol pri spaľovaní tukov.

Rúra je vždy bez zápachu, všetko sa v nej pri sanitárnom ohreve premenilo na popol. A tak to má byť. Zabudnite na vodu, ktorá by pozatekala na problémové miesta. A nepchajte do hlbín rúry ruky s mokrou hubkou. Nepotrebuje to.

Elektrická rúra Sage Pizzaiolo SPZ820 (929,00 €) nás v  klube presvedčila o tom, že pre dokonalú pizzu už netreba odchádzať do pizzerie. Ak si ju chcete v neapolskom štýle dopriať v pohodlí svojej terasy či dvora, stačí ak na stôl vynesiete rúru a v kuchynskom robote si vymiesite cesto. Zvyšok je už natoľko intuitívny, že nemáte čo pokaziť. Za 20 minút ste pripravení na prvé sústo, po každých dvoch minútach vychádza na lopár ďalšia a ďalšia hotová pizza.

Written By
More from Milan Gigel
S kanceláriou na cestách? GoalZero vás podrží
Sú to magické miesta, ktoré priam prehovárajú do duše, aby ste sa...
Read More

Pridaj komentár