Leatherman Free T4 – keď prázdne ruky nestačia…

Sú to chvíle, kedy sa cítite omnoho istejšie ako ľudia okolo vás. Siahnete rukou do vrecka, vytiahnete vreckový nožík a bez váhania pomáhate prekonať nečakanú mrzutosť. Nezáleží na tom, či ide o uvoľnenú skrutku na ráme okuliarov, alebo zaseknutý zips na kabelke. Proste viete ako na to.

Aké to je, ak do svojich služieb povoláte Leatherman Free T4? Keďže ide o pomocníka na rozhraní vreckového noža a multináradia, pustili sme sa do zoznamovania. V kolorite všedných dní a na hrane výziev pri nečakaných udalostiach.  

Legenda z Oregonu

Ak sa povie Leatherman, okamžite spozornie nejeden dobrodruh, záchranár, hasič, vojak, cyklista, remeselník či praktický muž. Vreckové kliešte či nožnice so súpravou pridruženého náradia zachránili nejeden život, či náročnú situáciu. Stali sa synonymom pre spoľahlivosť, húževnatosť a všestrannosť.

Vlani uviedla firma na trh nový modelový rad Free s magnetickým uzavieraním nástrojov spolu s dvojicou odľahčených formátov – zatváracieho vreckového noža s pevnosťou a všestrannosťou remeselného noža a dvojicu multináradí vo formáte, ktorý dôverne poznáte zo sveta švajčiarskych zatváracích nožíkov. Práve ich drobček nesúci označenie T4 nás zaujíma.

Vždy v strehu

Vreckový nožík, len o vlások väčší ako čokoládová tyčinka Rumba neobmedzuje v pohybe. Rýchlo si nájdete spôsob pre jeho každodenné nosenie. Možno sa vám zapáči jeho diskrétnosť v hĺbke vrecka. Možno si budete ceniť sponu, vďaka ktorej bude vždy visieť na jeho leme. A nájdu sa i takí, čo využijú očko, aby ho šnúrou napevno zosobášili s batohom, pracovnou kapsou alebo lekárničkou.

Isté však je, že od tejto chvíle bude neustále na svojom mieste. Tak, aby ste iba natiahli ruku a niektorým z prstov otvorili to z náradí, ktoré potrebujete. Páči sa vám v neutrálnom nerezovom šate, alebo k vám prehovorili niektoré z farebných črienok? Na výber je šesť farebných variantov.

Práve jednoručné ovládanie je zručnosťou, ktorú si vybudujete v prvých týždňoch používania. I so zavretými očami vyklopíte čepieľku noža, šikovné nožnice, alebo i hrubý skrutkovač, ktorým dokážete otvoriť veľké tabuľové okno.

Stačí ak začnete dôverovať napruženým páčkam zámkov a intuitívne položíte vždy prst na miesto, ktoré vyklápa konkrétnu sadu nástrojov. Bez lámania nechtov a neistoty.

Pevnejší, ako by ste čakali

Dve plechové črienky s prelisom, odľahčená plastová výplň pre parkovanie nástrojov a systém chrbtových zámkov, ktoré sa zasúvajú hlboko do zárezov jednotlivých nástrojov – to je výbava, vďaka ktorej okamžite pochopíte čím sa Leatherman líši od švajčiarskych vreckových nožíkov.

Je navrhnutý tak, aby ste sa mohli do neho celou silou oprieť bez toho, aby ste sa báli že zlyhá. Je to pracovný nástroj – mimoriadne húževnatý, s konštrukciou ktorá nie je o nič jemnejšia ako pri plnoformátovom náradí s kliešťami.

Vyklopíte, ozve sa cvaknutie a zvyšok je už iba na vašej zručnosti. Jedinou výnimkou je štíhla, dokonale zaostrená pinzeta, ktorá je voľne zasunutá vo svojom lôžku. Tak pevná a precízna, že ňou vytrhnete vlas a vylovíte z rany i ten najtenší tŕň, ktorý sa nechce vynoriť nad povrch kože.

Pre každého niečo

Dokonale ostrý nôž s končistým hrotom, robustný otvárač balíkov s pevným skrutkovačom, obojstranný pilník na oceľ s jednoduchým a dvojitým sekom plus tenký skrutkovač k nemu. To je výbava nástrojov, ktoré susedia s už spomínanou pinzetou.

Na druhej strane nájdete veľmi šikovne spracované nožnice s vratnou pružinou, ostré šidlo s tenkým skrutkovačom a doplnkovým rezným ostrím a pevný, krížový skrutkovač s otváračom korunkových uzáverov. Ak sa to takto vymenuje v niekoľkých riadkoch, vyzerá to až príliš jasne.

Ak sa však ocitnete pred nečakanou výzvou, okamžite sa snažíte hľadať ďalšie ukryté funkcie a kompromisy, ktorými by ste zachránili deň. S kúskom lepiacej pásky naviac opravíte za pochodu napájací kábel notebooku, tenučkým skrutkovačom sa dostanete do jemnej elektroniky, pevným páčidlom zasa otvoríte starú, unavenú plechovku s farbou.

Neodbiehate do dielne aby ste hľadali dokonalý nástroj. A nevoláte ani na údržbára, ktorý nemá čas aby vám pomohol so zaseknutým zámkom písacieho stolíka. S Leathermanom v hrsti máte všetko pod kontrolou – i dáždnik ktorému vypovedala aretačná poistka v tej najmenej vhodnej chvíli.

Príjemne prekvapí

Hoci ide o drobčeka, v každej situácii si nás získal tým, že nejde o neodskúšaného nováčika, ktorý prichádza na previerku s jemnou sadou nástrojov. Práve naopak – zostavený je zo štandardných dielcov, ktoré poznáme z oveľa väčších a mocnejších modelov.

Pri každej práci sa smelo môžeme zaprieť do rukoväte. Každý oceľový čap je aspoň  tak mocný ako výborná chrbtová poistka, ktorá drží nástroj v pracovnej polohe. A aj ostria, výbrusy a hrany majú továrenské spracovanie na úrovni.

Pridajte k tomu firemnú politiku s 25-ročnou záručnou lehotou a okamžite máte vo veci jasno. Nech si akokoľvek privyknete a čosi sa stane, pri reklamácii dostanete do rúk opäť nového pomocníka. Z opravy, výmeny, alebo dokonca náhrady za novší model. Len aby ste pokračovali v zaužívanom kolorite.

Časom pýtate viac

Ak v spoločnosti vždy pomáhate svojmu okoliu, razom každý s vami počíta. Dúfa, že tú drobnú hračku máte neustále vo vrecku, nech ste kdekoľvek – hoci aj na plese. Sú však drobnosti, na ktoré je Leatherman T4 predsa len horšie pripravený.

Tou prvou sú desiaty a pikniky, pre ktoré je jeho útla, 56-milimetrová čepeľ prikrátka. Naďalej zostanete pri svojom desiatovom nožíku, ak vám do oka nepadol statnejší braček tohto modelu s označením Leatherman Free K4. Predsa len, kultúra stolovania žiada viac ako čepieľku na strúhanie ceruziek.

Veľmi rýchlo príde i k tomu, že vám chýba i drobné svietidlo, ktoré pomôže v situáciách, keď okrem šikovného náradia potrebujete aj osvetlenie ktoré je mocnejšie ako plameň zapaľovača či sviečky. My sme k tomuto drobčeku napárovali lampičku Fenix E03R, ktorá vo svojom útlom tele ukrýva viac ako by ste čakali.

Niekto možno pridá i šikovné kožené puzdro naviac, aby bolo všetko pekne pohromade. Ale to je viac vec zvyku pri nosení, ako pridaná funkcia naviac.

Vreckové náradie Leatherman Free T4 (54,90€) je viac ako len kompaktná súprava dvanástich nástrojov, ktoré vás vysekajú z nejednej, nečakanej šlamastiky. Je to vysoko návykový spoločník, vďaka ktorému sa budete cítiť istejšie v každej situácii. Vo vlastnej núdzi, ale aj príležitosti pomôcť iným. Reputácia značky, vydarenosť modelu a nadštandardná, 25-ročná záruka sú garantom toho, že nejde o krok do neznáma.

Written By
More from Milan Gigel
Užite si osvieženie s letným ginom nginious!
Borievky, broskyne, citrusy a bylinné tóny v ich plnej sviežosti – to...
Read More

Pridaj komentár