Je to remeselná oslava darov prírody, ktorá vás pri každom dúšku unesie do svojrázneho kraja Litvy. Najprv sa oddáte pôžitku z lákavej arómy spiritov, potom ich jemne povaľkáte na jazyku a keď sa vás naplno zmocnia ich vábivé chute, máte pocit akoby ste zažívali čosi nové.
Likéry, schnapsy a bittery z remeselnej pálenice Pakruojo dvaro Bravorasir Spirito Varykla sú novinkou, ktorá len pred nedávnom vstúpila u nás do predaja. Ako nám zachutili plody tohto zručného počinu, ktorý stavia na dlhoročných tradíciách kraja? Vyberte sa s nami na cestu spoznania.

Odkaz dávnych vekov
História spiritov siaha v Litve až do 16. storočia, kedy takmer výhradne patrili do rúk lekárnikov. Tí využívali ich mocnú silu pri lúhovaní bylín a darov prírody. Niektoré z nich pomáhajú dodnes uľaviť ťažobe nemocí, iné sa vďaka jedinečnej chuti stali súčasťou kultúry a denného koloritu.
Sú neodmysliteľnou súčasťou hostín, pomáhajú rozprúdiť krv v mrazivých dňoch miestnej klímy a sú pôžitkom ktorý sa mimoriadne dobre vyníma po boku zábavy a spoločenských debát. S pocitom, že za každým dúškom sa skrýva i kúsok liečivej sily.
Hoci má remeselná pálenica Pakruojo dvaro Bravorasir Spirito Varykla za sebou iba niekoľko rokov existencie, svojim spôsobom po dlhej odmlke nadväzuje na pálenicu, ktorú v meste Manor v dávnych časoch prevádzkoval lekárnik Knut.
Rukopis, ktorý neprehliadnete
Stačí, aby ste sa zapozerali na ktorúkoľvek z pollitrových fľašiek a oveje vás atmosféra starých apotiek. Spirity prichádzajú na pulty predajní v typických lekárenských fľašiach s korkovou zátkou, ktorých vinety sú viac lekárnickým predpisom ako dielom moderného marketingu.
Ucelená séria, odlíšená farebnými pruhmi visačiek akoby vás lákala pre ochutnávku každého jedného elixíru. Cvikla, chren a údená slaninka vás lákajú na vidiecky ráz svojej podstaty, tymián a palina zasa nezaprú svoj bylinný základ. A ak príde na višňový likér, akoby bol v hre iba pôžitok z toho najlepšieho.
Čím to je, že v našom kraji by ste podobné pálenky iba márne hľadali v sortimente horských bylinných likérov a dolnozemských ovocných páleniek? Za všetkým hľadajte črty kraja, v ktorom sa tieto spirity zrodili. Z číreho obilného destilátu, pod šikovnými remeselnými rukami s tajomstvami dávnych receptúr.
Inšpiráciou nie je iba história a kultúra, ale aj bohatosť miestnych zdrojov na prírodné suroviny. Okolité lúky, lesy a polia sa priamo podpísali na receptúrach, ktoré sa z nich snažia vyťažiť maximum. Kým niektoré stačilo v tomto štedrom kraji zozbierať, iné majú za sebou i kus farmárskej a pestovateľskej opatery.
Ako chutí výkvet remeselnej pálenice Pakruojo dvaro Bravorasir Spirito Varykla? Ochutnajte ho s na mi na bare nášho pánskeho klubu.
Thyme liqueur with honey & saffron

Zlatistá farba so zelenými odleskami a úžasná vôňa sušeného tymiánu so štipkou korenia vás okamžite prebudia k pozornosti. Tak trocha očakávate pôžitok z bylinného likéru, súčasne však vnímate jeho čistý, panenský a uhladený charakter.
Až prvá kvapka na jazyku vás dovedie k spokojnosti. Príjemne sladká, s explóziou lúčneho medu, s okamžitým nástupom letnej horúčosti. Máte pocit, akoby sa všetky chute zlievali do pokojnej, zaoblenej harmónie. Plytká bylinná horkosť tymiánu je pevným základom, na ktorom vykvitajú obilné nuansy a jemný, takmer ginový charakter spiritu.
Štipka šafranu je zasa protiváhou k lúčnemu prejavu kvetov. Drží tento vír chutí pohromade, aby sa netrieštili na drobné fragmenty. Je fajn, ak sa pasívne oddáte zážitku, ktorý vás častuje bylinným, korenistým avšak sladkým profilom, ktorý úplne prekrýva až 42-percentnú stupňovitosť tohto spiritu.
Ak hľadáte príjemný dúšok likéru, ktorý chutí inak ako všetky ktoré ste doposiaľ ochutnali, pri jedinom poháriku určite nezostanete.
Cherry brandy liqueur

Zabudnite na griotku a sústreďte sa na višňový brandy likér v jeho novátorskej podobe. Vyrazí vám dych svojou hravou arómou, ktorá priam prekypuje kontrastom a iskrivými nuansami. Na prvý pohľad vás vítajú len sýte odtiene kráľovskej červenej a vôňa z ktorej vyčítate viac ako by ste čakali.
Je v nej kus anglického vianočného nákypu, mandľový marcipán, nájdete v ňom horké višne, aromatické kôstky, ale aj orientálne korenie a možno trochu hovädzieho loja. Všetko v príjemnej, sviežej čerstvosti, avšak s prvkami zrenia a odležania. Ak patríte k fanúšikom ovocných likérov, je malá šanca že ste sa stretli s podobnou komplexnosťou vône, plnou energie.
Chuť je menej sladká ako by ste čakali. Na prvom mieste je chuť višní s príjemnou ľahkou kyselinkou, ovocným prejavom a typickými črtami čerstvého ovocia. Až po tomto úvode prichádzajú korenisté nuansy a charakter likérového zrenia.
Pridajte k tomu dlhotrvajúcu ovocnú dochuť a tušíte na čom ste. Akoby ste v plnej zrelosti vytlačili z višní ich šťavnatú dužinu a na nej postavili celý tento zázrak.
Prekvapila nás aj mimoriadna jemnosť liehu, ktorý aj napriek 29-percentnej stupňovitosti tvorí iba akýsi hrejivý závoj. Nie éterický opar, ktorý by sa snažil preniknúť do vône.
Artemisia Vulgaris 6+

Nespútaná, divoká palina a šesť bylín litovských lúk udávajú charakter tohto bitteru, po ktorom je v domovine dopyt nielen v baroch, ale aj lekárňach. Privíta vás svojim zlatožltým zafarbením a plachou vôňou, ktorá potrebuje len málo aby sa otvorila – zopár kvapiek vody a zakrútenie pohárom.
Okamžite zacítite rozpálené obilné polia v letnej spare, z ktorých sa odparujú vonné oleje podhorských bylín. Nikdy neurčíte ich druh a nikdy nepopíšete ich charakter. Sú jednoducho tam vo svojej éterickej sviežosti.
Spustite však jedinú kvapku tohto spiritu na jazyk a nechajte ju rozpiť sa po celom jeho povrchu. Zrazu vás prepadne energizujúca, príjemne pŕhlivá korenistá chuť, ktorú okamžite prekryje sýta, bylinná chuť. Príjemne horkastá, mladistvo svieža, viac s charakterom nespútanej zelene ako iskrivých kvetov.
Veľmi mocne vyznie v poháriku pri izbovej teplote, ale aj na niekoľkých kockách ľadu. A že by ste spoznali tých 45 percent jemného alkoholu, toho sa nebojte. Chuť bylín a korenín je mocnejšia ako prejav spiritu.
Beetroot schnapps

Cviklový schnaps sa vám predstaví presne tak ako ho očakávate – s naružovelou farbou a arómou, ktorá kombinuje sladkosť, zemitosť a typickú vôňu cvikle. Ovoniate ho opäť a keď sa vám podarí preniknúť do hĺbky, objavíte v nej i jemný, korenistý prejav. Pri slepom teste by ste neuhádli, či privoniavate k pálenke alebo vychladenej cviklovej polievke. Alkohol sa ukrýva pod povrchom.
Chuť je príjemná, oveľa komplexnejšia ako vôňa. Nie je to len zemitosť cvikle s jej navinulou sladkosťou. Na jazyku sa objavuje pikantnosť korenia a spleť neznámych, lesných chutí.
Sú tu huby, nuansy pečeného mäsa, je tu plnosť hovädzieho gulášu a grilovačky. A aj poriadny krajec tmavého, obilného chleba. Akoby vám niekto do pohárika nalial výdatné obedné menu v podobe elixíru. Čím to je, že cvikla zo seba vydala úplne všetko? Prešla sušením a strúhaním na jemný prach, aby v celej šírke prešla do macerátu.
Práve tá plnosť chutí, ktorá sa svojim spôsobom vrství v niekoľkých úrovniach vás vábi k ďalšiemu objavovaniu tohto vidieckeho schnapsu. Ak hľadáte čosi do ploskačky na dlhšie pochody poza humná, verte tomu, že budete mať čo objavovať na dlhé týždne, ba i mesiace. Preniknúť do hĺbky tohto spiritu žiada viac ako len jeden degustačný pohárik.
Horseradish schnapps

Pri pohľade na pohárik nemáte šancu uhádnuť, aký zážitok vás čaká. Ak sa však oddáte jeho aróme, postupne vyčítate charakter tohto spiritu. Všetko sa začína tlmenou, pokojnou vôňou pikantného chrenu a zemitosti, za ktorými sa objavuje čosi z horčice, kapusty a ružičkového kelu s jemným lekárenským dojazdom na konci.
Chuť je podobná, avšak všetko rozkvitá na sladkastom pozadí s neprehliadnuteľným lekárenským charakterom. Do popredia sa derú všetky druhy kapustovitej zeleniny, nad ktorými vyniká pikantnosť chrenu. Práve ten nechávajú pred zberom na hriadkach v zemi zmocnieť toľko, ako je len možné.
Ide o spirit s hravou chuťou, kde iskria jednotlivé zložky – pikantné, aromatické, korenisté, zemité – súčasne však svojim spôsobom sladké a upokojujúce.
Nachystajte klobásky, slaninku, cibuľu, chlieb na raňajkový stôl, priložte k nemu pohárik tohto schnapsu a bude vám jedno či za dverami fučí severák a rozmetá sneh na všetky smery. I tak v plnej sile vykročíte von, aby ste nahotovili drevo do pece.
Smoked bacon schnapps

Ak si radi nalejete pohárik mezcalu s jeho dymovým charakterom, alebo patríte k tým čo si radi pochutia na škótskej whisky rašelinového rázu, potom vás osloví aj dymový profil tohto schnapsu, ktorý dáva poctu údenej slaninke.
Niet ničoho, k čomu by sme mohli prirovnať zážitok z jeho ochutnávky. Dym, fenol a karbol v harmónii s lekárenskou arómou vytvárajú pózu, do ktorej si musíte nájsť cestičku, aby ste ju úplne pochopili. Hoci ide o spirit príjemne jemný s náležitou zaoblenosťou, predsa len je svojský a nespútaný.
Nečakajte vôňu rasce a chleba, bez ktorých sa nezaobíde žiadne posedenie pri pôlte údenej slaninky. Tento schnaps je práve tou dymovou podstatou gastronomického zážitku. Posmelení prestretou hostinou sa ho však zhostíte so všetkým čo k tomu patrí.