Ako zvládnuť homeoffice bez starostí?

Je to výzva, ktorá môže priniesť voľnosť a radosť z každého nového dňa. Prácou doma ušetríte nielen kopu času pre prípravu a cestovanie do firmy i späť, ale môžete dosiahnuť aj vyššie výkony. V pohodlí domova sa všetko darí lepšie a rýchlejšie.

Aby ste však neskĺzli do neproduktívnej rutiny lenivých dní, musíte dodržiavať niekoľko nezlomných pravidiel. Tie vás udržia v kreatívnej kondičke bez pocitu stereotypu a nudy po dlhé týždne, mesiace či dokonca roky. Pracovať z domu nemusí byť trestom.

1. Naozajstné pracovisko

Nerozkladajte si prácu na jedálenskom stole, neotvárajte notebook na pohovke pred televízorom. Vytvorte si doma stabilné zázemie, ktoré bude slúžiť výhradne pre vaše zamestnanie. Postačí malý písací stolík s pohodlnou otočnou stoličkou s výhľadom na holú stenu či dekoratívnu zástenu.

Ak ste dostali firemný počítač, môžete sa nerušene ponoriť do práce. Ak používate svoj vlastný, vytvorte si na ňom pracovný účet s odlišnou plochou a sadou aplikácií výhradne pre prácu. Bez prístupu k súkromnej komunikácii, kratochvíľam a sociálnym sieťam.

Vaša myseľ sa vďaka tomu rýchlo naučí prepínať medzi pracovným a domácim životom. Akonáhle sa usadíte ku svojim pracovným kulisám, domácnosť neexistuje. Hoci aj s pomocou slúchadiel na ušiach, ktoré utlmia jej ruch.

2. Rozvrh na mieru

Očakáva sa od vás, že dodržíte riadny pracovný čas, alebo smiete upraviť pracovné hodiny podľa svojho uváženia? Ak áno, nie je na škodu ak svoj 8-hodinový záber zladíte s koloritom domácnosti tak, aby ste dostupný čas využili čo najlepšie.

Niekomu vyhovuje včasnejší nástup k povinnostiam pre skoršie ukončenie úloh. Iní zasa nájdu čaro v rozdelení pracovného dňa na dve samostatné etapy. Vždy v čase, keď sa doma nič nedeje ak s ním nedokážete naložiť lepším spôsobom, akým je zabezpečenie obživy.

Prvé rozhodnutie nemusí byť vždy správne, v priebehu niekoľkých dní by ste sa však mali prepracovať k dokonalému ideálu. Nemennému, ktorého sa budete držať bez ústupkov. Rozvrh neplatí iba pre vás, ale aj pre vaše okolie. Žiadne odbiehanie pre poštu, či opravovanie detských hračiek.

3. Rozpis povinností

Každý pracovný deň začnite rozpisom, na ktorý si napíšete úlohy, ktoré potrebujete do konca pracovnej doby vyriešiť. Mnohé sú dané charakterom práce, iné možno vyplynú zo zadaní, ktoré dostanete v priebehu dňa – elektronickou poštou, či pri konferenčnom hovore s kolegami.

Začínajte časovo najnáročnejšími prácami a postupne prechádzajte na tie, ktoré možno vybaviť s kratšou časomierou. Bude vás motivovať, ak pred sebou vidíte ako jedna vybavená úloha mizne za druhou. Obratom vybavujte iba tie e-maily, ktoré neznesú odklad, svoju pozornosť smerujte takmer výhradne na výzvy dňa.

Tak získate prehľad nielen o tom, čo ste urobili za posledný týždeň či mesiac, ale stihnete spracovať všetko, čo dosadne na vaše plecia.

4. Dodržiavajte rytmus

Plánovaná prestávka na kávu, poctivá pauza pre plnohodnotný obed a zdravotné pauzičky pre natiahnutie svalov, kĺbov a kostí. Držte sa rytmu, ktorému sa za normálnych podmienok oddávate aj pri práci vo firme či podniku.

Nie, nemusíte preto sledovať nástenné hodiny, aby ste zareagovali v pravý čas. Existujú desiatky šikovných aplikácií do počítača, ktoré vás automaticky vyzvú k prerušeniu práce, ale aj privolajú späť k návratu.

Rytmus má udržať vašu kondičku, psychiku a zdravie v pohode, aby ste necítili tlak práce, pred ktorým nemôžete ujsť.

5. Hľadajte „fajrontový kľúč“

Ak ste na pracovisku vždy stíhali pokoriť všetky úlohy dňa, iné by to nemalo byť ani doma. Čas, ktorý ušetríte cestovaním patrí vám a nie je motiváciou pre plnenie úloh naviac. Sledujte si dochádzku a snažte sa každý deň ukončiť o pár minút skôr, ako na firemnom pracovisku.

Bude to pre vás motivácia a odmena zároveň, ktorá sa v priebehu týždňov či mesiacov prejaví vo vašom živote. Je príjemné zaklopiť notebook a zasunúť stoličku pracovného kúta s vedomím, že k nim zasadnete zase až zajtra.

Written By
More from Milan Gigel
Ako ochrániť dvor a terasu pred horúčavou?
Sú to pekelné chvíle, ktoré bránia pohodlnému oddychu vo dvore a terase....
Read More

Pridaj komentár