Relicario Ron Dominicano – ochutnajte tradičný rum pod taktovkou vedy

Je to pôžitok, ktorý nadobro zamestná všetky vaše zmysly. Vezmete do rúk elegantnú čiernu škatuľku, vyslobodíte z nej trojicu fľašiek s rumovými relikviami a vo chvíli, keď sa vám podarí oslobodiť ich hrdlá od zátok, oddávate sa príjemným pocitom z ochutnávky.

Hoci patrí rum medzi najmladšie spomedzi zrejúcich destilátov, je absolútnym kráľom v palete chutí a vôní. Za jeho rôznorodosťou stojí voľnosť pravidiel pri jeho výrobe a rozmanitosť kultúr a klímy. Ako chutí autentický rum z Dominikánskej republiky? Zoznámte sa s nami na bare s degustačnou súpravou Relicario Ron Dominicano.

Kultúrne dedičstvo

Mačety sekajúce na plantáži cukrovú trstinu, mechanické lisy z ktorých odteká sladká šťava a cukrovar, po ktorého boku stojí starobylá pálenica – ak vám pri pomyslení na rum preblesknú hlavou romantické snímky z cestopisných dokumentov, mali by ste vedieť, že vám čosi uniká.

Hoci sa výroba rumu pre dozrievanie v skladoch dodnes výrazne nezmenila, najmodernejšími technológiami je presiaknuté všetko čo nasleduje ďalej. Rum, ktorý sa vo finále stočí do fliaš je ako whiskey – starostlivo namiešanou zmesou toho, čo dozrelo v skladoch.

V Dominikánskej republike v nich nájdete rôzne ročníky destilátov zo šťavy z cukrovej trstiny a melasy,  po boku ktorých oddychujú maceráty rôznych druhov ovocia a bylín. Do súdkov smú ísť iba prírodné suroviny a trstinový destilát.

Rum – bez ohľadu na to či ho uvedie na trh pálenica samotná alebo ktorýkoľvek z nezávislých fľašovateľov je blendom.

Rukopis regiónu

Tvorcom chutí Relicario je renomovaný kubánsky rumový majster Juan Alberto Álvarez, ktorého cieľom je premietnuť do rumov autentický rukopis dominikánskeho regiónu. Vstupnou surovinou sú ľahké rumy, ktoré vychádzajú z krátkeho kvasenia trstinovej šťavy, ktoré netrvá viac ako 20 až 24 hodín.

Cieľom je dosiahnuť čo najľahšie alkoholové frakcie s maximom esterov a kyselín. Práve vďaka nim sa z drevených sudov pri zrení uvoľnia ďalšie vône a chute. Nejde však o remeselnú zručnosť, intuíciu a vieru ako v dávnych desaťročiach nazad. Hoci sa všetko odvíja od majstrovského umenia, každý vnem má i presnú číselnú hodnotu.

Ak vám čosi hovoria technológie a analytické metódy akými je plynová chromatografia a hmotnostná spektrografia, možno tušíte o čom je reč. Ide o výbavu, ktorú by ste našli v každej modernej pálenici, kde je veda podporou zmyslov.

Rumy Relicario sú miešané z dvoch tretín 10-ročných zásob a zvyšku 6-ročných, ku ktorým sa pridáva malé množstvo zrejúcich macerátov. Práve tak, aby vznikol rum, ktorý reprezentuje krajinu svojho pôvodu.

Ročne sa ho pod touto značkou vyrobí približne 27 tisíc fliaš. So vstupom na americký trh však môžeme očakávať ďalší rast. Relicario – obchodná značka španielskej firmy Beveland má za sebou 16-ročnú históriu a vznikla pre uspokojenie Európskeho dopytu.

Ako chutí trojica rumov Relicario Superior, Relicario Supremo a Relicario Peated Finish? Ochutnávajte s nami.

Relicario Superior

Trstinový destilát v 75 až 80-percentnej sile, opätovne plnené 180 až 200 litrové sudy po bourbone a 6/10-ročné zrenie v horúcej dominikánskej klíme. To je receptúra, ktorá sa ukrýva za týmto rumom. Na pohľad jantárovo zlatý, vo vôni príjemne sladkastý, s jemným oparom éteru.

Chvíľočku trvá, kým sa rozdýcha, aby v pohári odhalil svoju podstatu. V aróme dominujú tóny tropického ovocia a vanilka, za nimi nasleduje hrianka, karamel a trstinový slad. Všetko v mimoriadne uhladenej harmónii, z ktorej máte pocit akoby všetko tvorilo jednu spoločnú, komplexnú vôňu.

Už prvý dúšok upozorní na jeho bohatú, intenzívnu chuť,  ktorá sa odvíja od iskrivej, trochu korenistej sviežosti. Energický vstup pretrváva v hrdle i na jazyku, postupne sa spod neho objavuje ovocná pestrosť zrelého hrozna a sliviek. Pridajte k tomu jemné drevité tóny a dochuť karamelu a opečenej hrianky zo sladkého pečiva – razom začína byť všetko jasné.

Nezostaňte pri prvej ochutnávke v spokojnosti, že ho poznáte. Práve pri každom ďalšom sedení zistíte, že sa začnú do naučenej chuti pridávať ďalšie. Raz je to príjemný orieškový ráz, inokedy cítite zasa slnkom sušené sultánky. Akoby priveľmi záležalo na teplote a tvare pohára, z ktorého si ho vychutnávate.

Ak hľadáte rum na vychutnávanie po dúškoch pre viac ako jedno zoznámenie, smelo sa do Relicaria Superior pustite. Ochutnávková, 200-mililitrová fľaška vás postupne dovedie k poznaniu.

Relicario Supremo

Tento rum má za sebou dlhšie zrenie a je zmesou 10 a 15-ročných rumov, ktoré majú za sebou statické zrenie v Dominikánskej Republike v súdkoch po bourbone. Na pohľad je zlatohnedý s červenkastými gaštanovými tónmi, viac vyfarbený ako Superior. Vo vôni víta uhladenou vôňou karamelu, dreva a vanilky, s jemnými nuansami odležaného bourbonu.  

Postupne v aróme objavujete kokos, oriešky a mandle, ku ktorým sa pridáva čoraz viac ušľachtilej drevitosti a charakteru zrejúceho ovocia. Nie je tu žiadny náznak mladistvého éteru, už pri prvom stretnutí vyčítate z vône dlhšiu dobu zrenia.

Chuť je zaoblená a jemná, z ktorej na sladkastom podtóne vystupuje hrejivá chuť dubového dreva s postupným pribúdaním ovocných tónov. Na chvíľočku sa ozve navinulá horkosť mäkkých tanínov, v zápätí sa roztiera v uhladenosti a prelínajúcich sa chutiach sušeného ovocia. To všetko v akejsi pompéznosti, so stredne dlho trvajúcou, príjemnou dochuťou.

Nekazte si Relicario Supremo kockou ľadu, radšej si ho rozkvapkajte troškou pramenistej vody. Otvorí sa ako kniha, z ktorej budete pôžitkom čítať príjemné pocity. Tento rum je na intenzívne vychutnávanie a osloví každého, kto miluje miernosť, uhladenosť a harmonické zaoblenie chutí.

Relicario Peated Finish

Čo sa stane, ak sa rum dozrievajúci v horúcej klíme s morským ovzduším vo finále ocitne v škótskom regióne Speyside, aby v 150-litrových sudoch po miestnej, rašelinovej whiskey pobudol pred fľašovaním ďalších 6 mesiacov? To si môžete vyskúšať, ak si naservírujete pohárik rumu Relicario Peated Finish.

V jasnejších, jantárových tónoch na prvé zoznámenie po vôni nespoznáte, či ide o rum s nezvyčajným finišom, alebo o ľahšiu whiskey. Zacítite dym, zemitú rašelinu, medicínske tóny a charakter mora, ktoré s takmer absolútnou dokonalosťou maskujú pravý, rumový charakter. Časom sa k nim pridá zemitá vanilka a možno aj tmavá, horká čokoláda.

Chuť je plná a odvážna, s iskrivou priam korenistou sviežosťou. Najprv zacítite sladkosť melasy a mliečneho karamelu, potom sa k nim pridruží vanilkový krém a nepatrný náznak kvetového medu.

Následne prichádza dym, fenol, rašelina v tesnom sprievode nuáns slaného mora. Znova a znova, ako v príboji morských vĺn pri ohníku na ktorom buble horúci grog.

Dochuť rumu Relicario Peated Finish je intenzívna a dlhá. Mieša sa v nej rašelinový dym so sviežosťou citrusov. V utlmenom odznievaní prechádza ku kvetom. Či si vás nezvyčajná chuť podvolí alebo nie závisí iba na vašom vkuse. V každom prípade ide o zaujímavú skúsenosť, ktorá môže vyústiť aj do netradičných miešaných nápojov s dymovým akcentom.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Ako povedať nie?

Nie je v tom žiadna arogancia, podraz, ba ani neúcta. Ak nezačnete...
Čítajte viac...

Pridaj komentár