Ak sa vám zunovali sendviče, zapečte si šampiňóny

Je to rýchle klubové občerstvenie, ktoré zachráni deň ak sa vám zunujú všetky čajové sendviče. Vezmete zopár urastených šampiňónov, pripravíte do nich syrovú náplň a necháte ich zapiecť v rúre, aby vyjavili pôvab svojich chutí.

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o klasiku letných grilovačiek, verte tomu že po turnaji bedmitonu vám v klube padne mimoriadne vhod. Svojou ľahkosťou, intenzívnou chuťou a nečakanou jemnosťou. Ako na to?

Preč s hlúbikmi a sukničkami

Klobúky vo veľkosti dlane a krásne vyfarbené lupene. To je znak toho, že šampiňóny dorástli do kráľovskej veľkosti. Jemným nakláňaním vylomte hlúbiky a nezabudnite odstrániť ani zvyšky uvoľnených sukničiek.

Potrebujete priestor na to, aby ste mali kam umiestniť náplň. Neznamená to však, že ste si v tejto chvíli zarobili prvú kôpku materiálu na kompost. Práve naopak – z odobratých častí sa stane základ náplne.

Na čerstvom masle aj slaninke

Nakrájajte plátok slaninky aj hlúbiky so sukničkami na drobné kocky vo veľkosti varených jačmenných krúpov, venujte rovnakú pozornosť aj póru a poduste ich na masle dovtedy, kým sa nadobro nerozjasnia. Nečakajte, že sa budú dusiť vo svojej šťave. V bublajúcom masle vám začnú vznikať drobné škvarky s prenikavou chuťou.

Do hotovej zmesi pridajte trochu smotany na varenie, dochuťte soľou, stredomorskými bylinkami od Mäspomy a poduste dovtedy, kým sa smotana z veľkej časti nevytratí. Potrebujete, aby mala náplň štruktúru granuliek, nie tekutej omáčky.

Naplniť a zapiecť

Do každého klobúka vložte lyžicou plnku a prekryte ju štedrým plátkom sladkej, zrelej Gorgonzoly. V rúre na plechu potrvá pri 180 stupňoch nie viac ako 25 minút, kým sa šampiňóny prepečú a náplň zjednotí svoju chuť.

My pečieme na silikónovej položke Tefal Crispybake, aby sme si zjednodušili umývanie riadu. Hoci máte pocit, že všetko je pod kontrolou, predsa sa miestami ukáže trocha vytečenej smotany, ktorá unikla preč. Servírujte horúce, kým je syr roztopený, s neodolateľnou vôňou. A hlavne, pripravte si ich plný plech, aby ste nemuseli dorábať ďalšie.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Drink na dnes: Angel´s Delight

Bylinné tóny ginu, prebleskujúca chuť malín, granátové jablko a k tomu jemná,...
Čítajte viac...

Pridaj komentár