Začnite ráno s nadýchanou cuketovou omeletou

Je to omeleta, ktorá sa priam rozplýva na jazyku. Mimoriadne nadýchaná, s jemnou chuťou cesnaku, byliniek a vajíčok. Hoci ju nepripravíte tak rýchlo ako miešané vajíčka, môžete si byť istí že vďaka nej budú raňajky svojim spôsobom výnimočné.

Čo všetko budete potrebovať na omelettes soufflées aux courgettes? Pripravte si cuketu, vajíčka, pochúťkovú smotanu, kúsok syra a zopár korenín z kredenca. Kým drozdy utíšia svoj ranný koncert, dobrota bude na stole.

Aby bola jemná

Do hrnca nastrúhate cuketu, pridáte k nej strúčik cesnaku a na olivovom oleji podusíte približne päť minút. Nejde iba o to, aby sa štruktúra cukety stala mäkšou a jemnejšou. Za tú chvíľu sa z nej odparí prebytočná voda, ktorá by robila omeletu príliš šťavnatou.

Odložte udusenú cuketu bokom aby vychladla a rozdeľte si 6 vajíčok na žĺtky a bielky. Kým z bielkov v kuchynskom robote vyšľaháte sneh, žĺtky budú základom omelety. Pridáte ich k vychladnutej cukete spolu s dvomi lyžicami pochúťkovej smotany, 15 gramami strúhaného syra a dôkladne premiešate.

Soľ a korenie dodajú omelete iskru, ide však aj o pažítku a petržlenovú vňať, aby zavoňala sviežosťou. My sme si zvykli používať sušené bylinky od Mäspomy, v ktorých je viac vonnej silice ako v čerstvej vňati. Tú dopĺňame čerstvú pri servírovaní.

Ak do hotovej zmesi primiešate šľahacou metlou bielky, všetko je pripravené na praženie.

Dve lyžice oleja

Nachystajte na varný panel malú panvičku (18 až 20 cm), rozohrejte v nej dve lyžice oleja a keď si budete istí že je rozohriaty, vytvorte v ňom omeletu z dvoch malých naberačiek hmoty. Má mať hrúbku viac ako pol centimetra, aby si zachovala svoju nadýchanosť.

Pri pomalom pečení sa vyformujú strapaté okraje, ale aj zlatistá kresba s ktorou sa do kuchyne začne predierať neodolateľná vôňa. Obracanie žiada šikovnú ruku, neunáhlite sa len preto, že sa vám zdá byť vrchná strana zatiahnutá.

Z našej dávky pripravíte tri porcie, ktorých jemnosť a čerstvosť podtrhne čerstvé, chrumkavé pečivo.

Ako chutia omelettes soufflées aux courgettes?

Budete mať pocit, že sa priam rozplývajú na jazyku. V sladkosti cukety, vôni bylín a pikantnosti cesnaku vykvitne jemná, šťavnatá forma vajíčok. S dokonale harmonickou chuťou, kde každý detail ladí s ostatnými.

Príjemné je, že ak sa rozhodnete pre raňajky na terase, pripravenú hmotu môžete na panvičke upražiť priamo na mieste – na plynovom alebo stolnom elektrickom grile. Blíži sa víkend, máte už svoj raňajkový plán?

Written By
More from Milan Gigel
Ochutnajte s nami Včelárovu medovicu
Je to výprava do dielní dávnych alchymistov, kde sa rodili elixíry určené...
Read More

Pridaj komentár