Jarný špargľový koláč – oslava dokonalosti

Ako vyzerá pohodová oslava jari v jej úplnom rozpuku? Upečiete z krehkého cesta korpus s obrubou, naplníte ho smotanovou zmesou a z jarnej zeleniny spravíte výstavku, ktorá vám rozihrá chuťové bunky na jazyku.

Ak príde na quiche de printemps aux asperges, nebojte sa toho že ide o výzvu, ktorá žiada viac ako dokážu vaše zručnosti pokryť. Všetko je napokon jednoduchšie, ak máte za sebou podporu nášho receptu s kľúčovými detailmi.

Cesto za dve minúty

Vsypete do food procesora s osadeným nožom 200 gramov múky, prihodíte k nej 80 gramov masla nakrájaného na kocky a necháte stroj robiť svoju prácu. Najprv zahrkoce maslo, potom sa všetko zmení na jemnú, sypkú zmes a keď sa z nej začnú váľať drobné guľôčky, za behu prilejete zopár lyžíc studenej vody, aby vzniklo cesto.

Neskúšajte ladiť chuť soľou či koreninami. Namiesto nich vymeňte polovicu obyčajnej polohrubej múky zo supermarketu za nejakú lepšiu. Nám sa osvedčila ražná tmavá hladká, ktorá so sebou nesie kus orieškov a zemitosti.

Cesto vyložíte na pomúčenú dosku, dáte mu diskovitý tvar a valčekom ho rozťahujete do šírky, kým približne o 4 centimetre presiahne na každej strane pôdorys vlnkovanej formy. Nám pri 28-centimetrovom priemere formy Tefal Delibake vychádza pri ceste približne 3-milimetrová hrúbka.

Pomaly a precízne

Ľahko sa vám na valčeku podarí preniesť cesto na formu, ťažšie ho však prinútite kopírovať jej kontúry. Myslite na to, že tukové cesto v horúcej rúre zredne a bude chcieť zo stien stekať nadol. Preto mu nedajte šancu.

Namiesto vyťahovania lemov zo spodnej časti formy ich vtláčajte zvrchu. Nič na tom, že sa niekde cesto zvlní, alebo sa stane hrubším. Dajte si na to pozor hlavne vtedy, ak sú vlnkované okraje kolmé na základňu.

Prebytočné cesto odrežte váľkom na cesto cez vlnovky a pripravte si grilovací alobal, ktorým vysteliete formu s vopred nadierovaným cestom. Určite ste už videli sypať dnu fazule, aby udržali tvar. Strážia nám boky, aby nepoklesli.

Rozohriať rúru, schladiť cesto

Hotovú formu s cestom vložte do mrazničky a na rúre nastavte teplotu 190 stupňov. Potrvá len pár minút, kým sa pustíte do pečenia. Podchladené cesto si udrží svoj tvar dlhšie a horúca rúra začne s jeho spevňovaním bez toho, aby sa topilo.

Dajte mu pod alobalom s fazuľou 12 minút času na spevnenie, potom cesto vo forme obnažte a dopekajte ďalších 10 minút. Má byť krehké, chrumkavé a scvrkne sa vo forme približne o pol centimetra z každej strany.

Nebojte sa pečenia na dve etapy. Pod mokrou plnkou by sa v rúre nedopieklo a zostalo by mäkké a slizké.

Zrodenie chutí

Čo má spoločné sušený bôčik s maslom, vajíčkami, smotanou a muškátovým orieškom? Bez fantázie nič. Opražte však na lyžici masla 50 gramov bôčiku nakrájaného na prúžky a nechajte ho podchladnúť. Dolejte k nemu 300 mililitrov smotany na varenie, rozmiešajte k nim 3 vajíčka a ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom od Mäspomy.

Tentokrát s ním buďte odvážnejší a na stredne hrubom zube strúhadla spravte aspoň 20 ťahov. Nech poznať jeho exotickú chuť v jarnej, harmonickej zostave. Keď hotovú náplň vylejete do korpusu, na prvý pohľad bude fádna. Riedky biely krém s kockami slaninky na dne.

Naukladajte však dnu i blanšírované výhony zelenej špargle, dozdobte to červenou cibuľkou a rozšírte paletu chutí lístkami špenátu. Je iba na vás, ako naložíte so zeleninou, ktorá dá tomuto jarnému koláču šmrnc.

Zapečte a vychutnávajte

Pre posledné pečenie v rúre stiahnite teplotu na 120 stupňov a už po piatich minútach nazerajte, čo sa deje dnu. Náplň troška naberie na objeme a keď sa na dotyk stane pružnou, o krátku chvíľku vypínajte. Nečakajte na zlatistú kôrku, nečakajte na zázraky. Čím jemnejšia náplň zostane, tým viac sa bude rozplývať na jazyku.

Ako chutí quiche de printemps aux asperges? Čaká vás atraktívny kontrast medzi chrumkavým korpusom a jemnou náplňou, medzi ktorými ako drobné iskričky vyskakuje chuť pancetty, sladkej cibule a sviežej špargle. Ani sa nenazdáte, a posledný kúsok je fuč.

Written By
More from Milan Gigel
Dokonalá grilovačka? Dodržte tieto pravidlá!
Je to kulinárske dobrodružstvo, pri ktorom sa znásobujú chute a vône surovín....
Read More

Pridaj komentár