Ak remeselná pálenica a prémiová pražiareň kávy spoja svoje sily, aby vytvorili likér o ktorom sa bude ešte dlho hovoriť, môžete očakávať nadšenie ktoré priam srší pri vývoji nového moku. Tí, čo stoja za novinkou s názvom Kenios Kavos Trauktine o tom vedia svoje.
Litovská pálenica Pakruojo dvaro Bravorasir Spirito Varykla vniesla do projektu remeselné zručnosti a krajové tradície. Miestna pražiareň Huracan zasa svoje skúsenosti s výberom kávy nielen z Afriky, jej šetrným pražením a extrakciou tých najjemnejších chuťových odtienkov.
Áno, dnes v našom klube ochutnávame kávový likér Kenios Kavos Trauktine, ktorý je zanietenou oslavou tohto čierneho zlata. Pridajte sa k nám a zoznámte sa s chuťou, ktorá po boku cigár odhaľuje nové, nepoznané odtienky.

Objavujú nové svety
Na sklonku minulého roka sme sa prebrali bittermi, likérmi a šnapsami, ktoré nesú rukopis tradícií Litvy a bohatstva miestnych zdrojov. Znovuzrodená pálenica s tradičným kotlovým vybavením vynáša do sveta zážitky, o ktorých by ste možno len sotva snívali.
Červená repa, chren, zaúdená slaninka, tymián so šafranom, palina, medom sladený tymián či višne dávajú spiritom charakter, ktorý by ste sotva inde našli. Niektoré na vás útočia prekvapením, iné si vás podmaňujú od prvého dúšku. S pocitom, že sa vám na jazyku rozlievajú chute, ktoré mapujú históriu regiónu.
Najnovší prírastok v ponuke je svojim spôsobom koloniálnou exotikou. Čo sa stane, ak sa číry litovský spirit z medeného kotlíka snúbi so zrnkami divokej kávy a surového trstinového cukru? S priam remeselným pozadím a výrobou v malých sériách ide o pôžitok nielen pre kávičkárov.





Naoko jednoduchá vec
Vyberiete tie správne kávové zrnká, upražíte ich, studenou pramenistou vodou z nich necháte pomaly vykvapkať cenný macerát. Pridáte starostlivo odmeranú porciu cukru a spojíte to s jemnou obilnou pálenkou. Ak sa všetko správne prepojí a dozrie, vznikne likér ku ktorému sa môžete usadiť pre radostné, pôžitkárske chvíle.
V skutočnosti sa však za novým likérom ukrývajú dlhé hodiny experimentovania, kombinovania a hľadania postupov, vďaka ktorým výsledné chute vykvitnú v čo najširšej palete. Pražiari z Huracanu zvolili výberové kávové zrná zo starých, divoko rastúcich kríkov v Keni. Výber pochádza z prírody, so všetkým čo k ručnému zberu a spracovaniu patrí. Áno, práve to sú tie kyslé, ovocné kávy, ktorým svedčí i svetlé praženie.
Mimoriadne pestrá paleta chutí je obsiahnutá v melase cukrovej trstiny na ktorej sa podpisuje kraj, klíma i spôsob spracovania. I tentokrát ide o surovinu, ktorá si musela nájsť cestu do Litvy. Ak patríte k milovníkom rumu, viete o čom je reč. Detaily si však všetci nechávajú pre seba.
A spolu s nimi i spôsob, akým formujú likér, ktorý stojí pred nami na barovom pulte. Prekvapí alebo nie?
Ako chutí Kenios Kavos Trauktine?
Ak by ste si naliali cold brew kávu do degustačného pohárika na spirity, boli by ste na tom pri skúmaní vzhľadu podobne. V lúčoch svetla sa strieda široká paleta farebných odtieňov od tmavohnedej, cez hrdzavú, červenkastú až po okrovú stopu na povlakoch skla. S jemnými čiastočkami ihrajúcich vločiek vo vnútri ťažko popíšete tento zjav.
Stačí však, aby ste privoňali k ústiu pohárika a všetko sa začína rysovať. Najprv zachytíte typické črty moka kávy, potom sa k nim pridá akási krémová, smotanová jemnosť a kdesi z pozadia začnú vyskakovať náznaky karamelových sušienok, sladkej briošky a kakaa. Bez náznaku toho, že ide o destilát.
Prvá kvapka na jazyku nabudí zmysly, druhá ich okamžite vtiahne do pôžitku. Práve teraz prichádza na rad alkohol, ktorý je vo svojej jemnosti a striedmosti akýmsi uvádzačom. Je mäkký a sladkastý.
Nahreje vaše ústa, skalibruje hrdlo a bez ohlásenia odštartuje explóziu chutí. Káva, smotana, cukor, karamel, oriešky, kakao – to všetko vás pobáda k predstavám o šľahačke a vanilkovej zmrzline. Priam krémová štruktúra, dlhotrvajúca chuť a ešte dlhší dozvuk v hrdle vás nútia premýšľať o tom, kde ste už čosi podobné zažili.
Nie sú tu rumové nuansy karibských likérov. A nie je tu ani žiadna strnulosť. Všetko sa v jemnej harmónii mieša vo víre meniacich sa chuťových odtienkov, až kým sa necítite ako v cukrárni. Nič ste nemuseli vyberať. Nič ste nemuseli plánovať. Nik vás nepozval do kaviarne, kde sa čaruje s mliečnymi a smotanovými prísadami.
A v tom sa objaví prílev ovocných chutí, v ktorých spoznávate pikantnú čiernu ríbezľu, na slnku zrejúce sultánky a nie veľmi ostré črty drobných bobuľových ovocí. Nie je to chvostík v dochuti. Je to paleta na pozadí, ktorá sa striedavo dostáva vpred i vzad.
Stojí za to? Určite áno aj vtedy, ak sa nepovažujete za milovníkov likérov.
Usadnite k cigarám
Ochutnali sme odporúčanú variáciu na kokteil White Russian podľa vzorovej receptúry z pálenice, ochutnali sme variáciu na espresso Martini so slaným karamelom. Zavše nám však prišlo, že v tomto likéri sa skrýva predsa len čosi viac.
Otvorte humidor, vytiahnite niektorú zo svojich obľúbených cigár a nalejte si za pohárik, aby ste párovali chute a arómy týchto klenotov. Po boku kubánskych cigár môžete očakávať harmóniu zemitých tónov tabaku s karamelovou sladkosťou melasy. Dominikánske cigary zasa vyniknú vo svojej smotanovej jemnosti, ktorá je v harmónii s likérom. A ak prídete na pikantnejšie cigary z Nikaragui, môžete očakávať nástup korenistých a ovocných tónov.
Likér Kenios Kavos Trauktine je výbornou spoločnosťou pre posedenie s cigarou všade tam, kde sa na stole pri tomto aktívnom relaxe neraz objaví šálka kávy či kapučína. Veríme tomu, že budete mať z nového dobrodružstva rovnaké pocity ako my.