Kilchoman Smokey Bramble Liqueur – zvodný sobáš dymu a ovocia

Sladká chuť lesného ovocia, mäkké dymové tóny rašeliny a svojrázny charakter ostrovnej klímy. Ak po prvýkrát necháte na jazyku rozplynúť zopár kvapiek likéru, neviete či máte utekať alebo jasať od pôžitku. Všetko sa vyjasní v najbližších chvíľach.

Ak ste ešte nikdy neochutnali Kilchoman Smokey Bramble Liqueur, mali by ste vedieť že sa za ním skrýva viac ako by ste čakali. Nečakané dobrodružstvo, pri ktorom prešliapete cestičku dymu, rašeliny a fenolov až k ich úplnej podstate. Áno, je to tak trocha ako s olivami. Ak vám raz zachutia, už sa ich nepustíte.  

Na farme Rockside

Ak by ste sa vybrali na miesto, kde sa rodí tento zadymený, ovocný klenot, museli by ste sa z Glasgowe sadnúť na lietadlo, aby ste sa za chvíľku dopravili na Islay of Islay. Práve v jeho západnej časti, v susedstve vodnej plochy Loch Gorm sedí pod skalami, obkolesená lánmi polí farma Rockside.

Práve tá je od roku 2015 zázemím pálenice Kilchoman, ktorá sa rozhodla zosobášiť chuť černíc, medu, obilného destilátu a škótskej whisky do podoby likéru, ktorý by svojim mužným charakterom oslovil tých, čo hľadajú mocný chuťový zážitok.

S 19-percentnou stupňovitosťou, neprehliadnuteľnou vôňou rašelinového dymu a charakterom, ktorý vás spoľahlivo navádza k tomu, že kdesi na počiatku bola whisky, pri ktorej pomyslenie na novú receptúru vzniklo.

Tmavý, vínovo červený likér k vám prehovorí i keď zatvoríte oči. Svojou vôňou naplní povetrie, aby ste cez tenučké steny skla pozorovali iskrenie červených odtieňov na hladine i okrajoch pohára.

Ako chutí Kilchoman Smokey Bramble Liqueur?

Zadymený pánsky klub, starý drevený nábytok, vlhká useň a miska ovocného kompótu po boku sviežo flambovanej palacinky – to sú prvé pocity keď zavriete oči a privoniate k poháriku tohto likéru. Hoci vás neustále vábi vôňa bobuľového ovocia, nedokážete ju oddeliť od atmosféry, ktorou je nasiaknutý každý jeden nádych.

Je tu starý zažltnutý lak z ktorého sa dvíhajú fenoly v teplých lúčoch slnka, je tu čerstvý decht, ktorý odkvapkáva z veka grilu nad riadnym kusom bravčovej pečienky. A k tomu pompézna vôňa višňového likéru, ktorý má za sebou desaťročia pomalého zrenia. Nevšedné, provokatívne, avšak uhladené a ušľachtilé.

Všetko sa rozšíri, rozjasní a priam exploduje vo chvíli, ak necháte likér pôsobiť na jazyku. Z hrejivej, ovocnej sladkosti vystúpa mäkký, rašelinový charakter, aby vytvoril kulisu pre nastupujúci ovocný prejav zrelých černíc. Možno pod chvíľou zacítite lúčne kvety, možno budete mať pocit akoby sa objavili roky odležané medové tóny. Rašelina sa stáva čoraz jemnejšou, ovocie sa rozvíja do šírky a dodáva nečakaný pocit mladistvej sviežosti.

Plynule, v harmónii, v neustálej premene. Až do dlhotrvajúceho dozvuku, pri ktorom sa v hrdle vracia prevaha dymu. Chcete to zažívať znova a znova, s chuťou sa pripravujete na nový dúšok.

Príjemne a pohodlne

Pohodový pôžitok však pri poháriku nekončí. Možno vám napadne priložiť k nemu malý tanierik so sladkým dezertom.  Možno pomýšľate na čajové sendviče, ktoré by vytvorili kontrast pre vychutnávanie. Je tu však čosi, s čím Kilchoman Bramble Liqueur mimoriadne ladí.

Vytiahnete z vrecka briarovú fajku, pozorne otvoríte plechovú škatuľku s aromatizovaným tabakom a zručne napchávate kotlík, aby už čochvíľa ožil v plameni horiacej zápalky. Vonný dym, ktorý je parfumom zádumčivej chvíľky, akoby mimoriadne zručne ladil s charakterom likéru.

Nezáleží na tom, či sa počítate k fanúšikom škandinávskych alebo anglických tabakov, ktoré prešli dlhoročným zrením a následným miešaním chutí. Isté však je, že oba pôžitky majú rovnaký základ – pomalé vychutnávanie, pri ktorom sa prekopávate komplexnou paletou chutí a vôní.

V takejto chvíli vás nerozčúli ani denná tlač, ani tabuľka športových výsledkov. Čas stojí a vy ste vo víre objavných pocitov a nálad.

Ak radi hľadáte nové zážitky a dymový prejav škótskej whisky z regiónu Islay nie je vo vašej nevôli, určite by ste mali tento Kilchoman Smokey Bramble Liqueur ochutnať. Z jedinej degustácie sa razom môže stať záľuba, z ktorej už nezľavíte.

Written By
More from Milan Gigel
Torta bez oslávenca? Každý deň je príležitosťou pre radosť
Vyzerá to, akoby mal niekto sviatok, ku ktorému si treba pripraviť vinš,...
Read More

Pridaj komentár