Chuť mora a pobrežia u vás doma

Sú dni, keď očakávate od obeda trochu viac radosti ako vo všedný deň. Usadáte ku stolu, aby ste sa sústredili iba na pôžitok svojich zmyslov. S neoblomným plánom vypustiť zo seba stres a zažiť čosi príjemné, aby ste sa tešili na ďalšie víkendové posedenia.

Nemusíte okamžite pomyslieť na reštauráciu, ktorá vyplní vaše želanie. S troškou nadšenia vyčaríte podobnú atmosféru i doma. Čo by ste povedali na krémové rizoto s krevetami a čašou príjemného Savignonu Blanc, ktorý pochádza z vinohradov južného pobrežia Francúzska?

Pošteklenie zmyslov

Zmyselná vôňa zrelých broskýň, svieži buket citrusov, neprehliadnuteľný podtón čiernych ríbezlí a príjemná ovocná chuť na jazyku, ktorá z jemnej trpkosti hrejivých tanínov prechádza k jemnej kyselinke. Možno práve pre tento príjemný prejav sa Sauvignon Blanc Pays d´Oc 2019 dostal pod privátnu značku REYA spoločnosti Corner & Co.

Ak máte pocit, že ste už kedysi meno Reya zachytili, nemýlite sa ak si ho spájate s bohyňou, ktorá darovala ľuďom víno. Nie ako mok rozmaru, ale symbol mieru a víťazstva. Víno, ktoré je oslavou života, príjemných chvíľ a veľkých počinov.

Sauvignon, ktorý bude dnes oslavou obedného posedenia je príjemne ľahký a šťavnatý. Určite si otvorte prvú fľašku už vo chvíli, keď sa pustíte do varenia dnešného menu. Postupne sa okysličí a získa ešte zrelšiu ovocnú arómu, ktorá vás navnadí na vychutnávanie.

Rizoto bez starostí

V hlbokej panvičke rozpustíte kocku masla na lyžici olivového oleja, na horúcom omastku opražíte nakrájanú cibuľu a cesnak, aby ste ich v zápätí prikryli guľatozrnnou ryžou. Na každého stolovníka počítajte s porciou 100 gramov, ktorú si vopred navážite.

Svieži zelený hrášok, šťava z citróna a čierne korenie od Mäspomy odštartujú formovanie chutí, všetko dôležité však prichádza následne. Varenie rizota je ako príprava výdatnej, krémovej kaše, pri ktorej postupne prilievate tekutiny.

Začnete decilitrom vínka a pokračujete rybím vývarom. Naberačku po naberačke, vždy primeraným tempom. Sami budete vidieť, kedy si ryža pýta ďalšiu porciu vlahy, aby ju nabrala do svojich útrob. Objem narastá, farba sa mení, vôňa napĺňa kuchyňu.

Maslo a strúhaný zrelý syr dodajú vašej snahe šmrnc. Nedovoľte rizotu oddychovať, na tanier musí prísť čím skôr.

Pozdrav z mora

Aby vás pôžitkársky obed vtiahol do vychutnávania, pridávame čosi naviac. Krevety s chuťou sušených rajčín, cesnaku a stredomorských byliniek. Budú potrebovať len minútku na to, aby sa vo vôni olivového oleja rozvinuli všetky chute.

Možno zacítite vo vzduchu vôňu morského príboja, možno sa presuniete do spomienok na dovolenku. Isté však je, že servírujeme – rizoto, krevety i sauvignon. A ak nezabudnete na rez citróna a čerstvý list bazalky, bude to dokonalé.

Užívajte všetkými zmyslami

Čím je dnešné kulinárske dobrodružstvo zaujímavé? Plným nasadením, ktoré venujete každému jednému sústu. Raz rukami vyberáte z panciera chutné sladké mäso kreviet. Pomedzi to siahate po vidličke, aby ste si vychutnali krémové rizoto. A aby bol zážitok kompletný, je tu i pohár Sauvignonu Blanc Pays d´Oc 2019 z radu REYA, ktorý svojim ovocným charakterom umocňuje zážitok.

Nič na tom, že ste v tom takpovediac „po uši“. V komornej, domácej atmosfére si to užívate naplno. Dnes, o týždeň a možno i po celé leto ak vás to nadobro nezunuje. Ak príde na kulinársku pohodu, pohár dobrého vína nesmie nikdy chýbať.

Written By
More from Milan Gigel
KNIHA: Raňajková biblia
Je to časť rituálu, s ktorým sa rodí každý nový deň. Usadnete...
Read More

Pridaj komentár