Vychutnávajte s nami letnú atmosféru dní

Je to oslava rozmarných dní leta, ktoré vás pobádajú k pôžitkárskemu ničnerobeniu. Usadíte sa na terase, prelistujete časopisy na ktoré ste nemali cez týždeň čas a užívate si pohodlné kreslo, z ktorého vás nik nevytiahne k práci.

Je fajn, že v takejto chvíli máte občerstvenie na dosah ruky. Šťavnatá tvarohová bábovka s pôvabom citrusov rozihrá zmysly a zaženie pomyslenie na hlad. Žltý muškát z vinárstva Pavelka zasa svojou sladkou, medovou chuťou rozšíri zážitok do šírky. Ste pripravení na vychutnávanie?

Cesto spracujete v robote

Bolo by náročné pustiť sa do prípravy cesta na túto bábovku ručne. Potrebujete výkon riadneho motora, aby ste si poradili s hustou a lepivou konzistenciou. Ak sa počítate k milovníkom kultu báboviek zo šiestich vajíčok, vedzte že tentokrát to bude úplne iné.

Zo štyroch bielkov si v jednej miske našľaháte sneh. V druhej zo štyroch žĺtkov, 250 gramov cukru, 250 gramov masla pripravíte základ hmoty. Aby to šlo jednoduchšie, je fajn ak necháte maslo vopred zmäknúť na stole a nakrájate ho na menšie kocky.

Keď je hmota krásne žltá a rovnomerne rozmiešaná, doplníte do nej citrónovú kôru, šťavu z jedného citróna, 250 gramov hrudkového tvarohu, 250 gramov polohrubej múky a jeden balíček prášku do pečiva.

Nech sa vám to zdá byť akokoľvek husté, neľakajte sa. Pod silným ramenom kuchynského robota sa lepivá hmota poddá, aby ste do nej dokázali ešte vmiešať aj bielky. Od tejto chvíle ste pripravení na pečenie.

Poriadne vymastiť

Len v plechovej forme dosiahnete chrumkavú, zlatistú kôrku. My sme si vybrali bábovkovú formu z radu Delibake od Tefalu, ktorá má nielen správny objem, ale aj štruktúrovaný povrch v ktorom sa zachytí narastajúci objem cesta tak, aby neskleslo.

Vymažete ju masťou, vysypete polohrubou múkou a pomaly do nej vpravíte cesto. V rúre predhriatej na 180 stupňov bude potrebovať približne 50 minút času na dokonalé upečenie. Spoznáte to nielen podľa vpichu špajdle, ale aj po vôni.

Kyslasté tóny tvarohu sa miešajú s pikantnou vôňou citrusov. Všetko vonia akosi novo a sviežo. Po vyklopení posypete práškovým cukrom a zvyšok už poznáte. Ak príde správna chvíľa, príde aj pôžitkárske vychutnávanie.

Ústa plné chuti

Prezreté mango, štedrá nádielka zrelého žltého ovocia, neprehliadnuteľná chuť sušených hrozienok a intenzívna, takmer medová sladkosť – taký je charakter Muškátu žltého 2018 z vinárstva Pavelka z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. S vysokou úrovňou zostatkového cukru je priam prehliadkou ovocných chutí, ktoré sa spájajú v intenzívnej, sirupovej atmosfére.

V hĺbke vyvážených chutí môžete neustále sondovať a hľadať odtienky, ktoré formujú pôžitok z vychutnávania. Ba aj vo vôni sa čosi ukrýva, hoci tak trocha nesmelo.

Tvarohová bábovka s citrónom ťaží na kontraste, ktorý svojou kyslosťou vnáša do vychutnávania. Nastavuje plátno, pred ktorým sa ovocné tóny vína rozvíjajú do plnej šírky. Pridáva priestor pre snívanie a pôvab momentu.

Ste pripravení vydať sa našou cestičkou? Určite nevynechajte príležitosť, ktorá stojí za to.  

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Šesť barmanských potrieb, ktoré musíte mať

Kokteily, drinky, miešané nápoje – hoci ich príprava za barom vyzerá náročne,...
Čítajte viac...

Pridaj komentár