Sen alebo piknik? Vafle ako vánok a rosé z Hawkes Bay

Je to jemné snívanie, pri ktorom sa cítite ako ľahučký, letný obláčik. Raz necháte na jazyku rozplývať snehom nadýchanú vafľu s kopčekom chladnej banánovej zmrzliny, po chvíľke zasa dúšok ružového vína s hrejivou atmosférou horúceho Nového Zélandu.

Ak príde na chvíle rozmarného letného leňošenia, nenechávajte všetko na poslednú chvíľu. I s najmenším plánovaním vyčaríte zážitok, ktorý stojí za to. My vám dnes prezradíme ako pripraviť najľahšie, priam pavučinkové vafle a ako sme k nim párovali Rosé z Hawkes Bay, z vychýreného novozélandského vinárstva Villa Maria.

Ľahké ako sneh

Kuchynský robot a dve pracovné misky. To je zostava, vďaka ktorej z pripravených surovín vyrobíte liate cesto na pečenie. Kým v prvej vyšľaháte sneh z 2 bielkov, v druhej miešate 2 žĺtky, 480 mlilitrov mlieka a 120 mililitrov oleja dovtedy, kým sa nespoja.

Zvyšok je už iba malé čarovanie. Do žĺtkovej zmesi pridáte 60 gramov cukru, 260 gramov hladkej múky a 4 čajové lyžičky prášku do pečiva, aby ste k hotovej, zamiešanej zmesi vo finále pridali bielkovú penu.

Nenaľakajte sa toho, že cesto je nasýtené bublinkami. Práve ich služby využijeme pri pečení.

Pečte ich za čerstva

Nedovoľte cestu oddychovať tak, ako sa to robí pri palacinkách. Použite ho na pečenie okamžite, kým je plné ľahkosti. Chvíľku vám potrvá, kým odhadnete správne množstvo, ktoré patrí na jednu dávku do vafľovača.

Nám sa osvedčil Snack Collection od Tefalu, v ktorom vďaka tuctu výmenných dosiek napečiete cukrovinky najrôznejších druhov – od oblátok na zmrzlinu až po drobné mafiny. Ceníme si rovnomerný rozvod tepla a rýchle pečenie.

Na odmeriavanie cesta použijete naberačku, vďaka ktorej si ustálite dávkovanie. Na kuchynské minútky či hodiny však nedajte. Správny moment už po niekoľkých kúskoch odhadnete intuitívne – podľa vône a zvuku.

Porozkladať a odvetrať

Horúce vafle potrebujú chvíľu času na to, aby zo seba vydýchli paru a spevneli. Rozkladajte ich na rošt alebo drevenú dosku. Do servírovacej misy či na taniere ich naukladajte až po tejto procedúre. Zachovajú si tak svoj tvar.

Neodkladajte bokom tie, pri ktorých cesto nedotieklo až po okraj, alebo v striedke zostali otvory cez ktoré by aj prst prešiel. Nejde o žiadne cukrovinkárske dobrodružstvo, ale o pohodovú, vidiecku kulináriu.

Všetko pochopíte po prvom zahryznutí. Akoby takto pripravené vafle nemali pod vonkajšou krehkou kôrkou takmer žiadne telo. Len milióny bubliniek, do ktorých sa okamžite vsaje sirup či ovocná šťava. Chrumkavá krása naplnená vzduchom.

Rosé z Hawkes Bay

Nie je v tom žiadna náhoda, že sa i dnes vraciame do moderného austrálskeho vinárstva Villa Maria, ktoré je absolútnou jednotkou v krajine. Využíva úrodnú zem, horúcu klímu a ekologické vinohradnícke hospodárenie na to, aby z révy získali maximum chute a vône pre výrobu vín.

Tie sa rodia v modernej prevádzke, kde popri nerezových tankoch, potrubiach, čerpadlách a najmodernejších strojoch nenájdete historické spomienky na dávne, remeselné časy. Keďže vinársky boom má za sebou iba niekoľko desaťročí, všetci začínali s najmodernejšou výbavou, technológiou a poznatkami.

Vďaka tomu môžeme pri každej príležitosti ochutnávať írečitý novozélandský charakter vín, ktorý je príjemným spestrením k tomu nášmu, európskemu. Rosé z Hawkes Bay 2018 z edície Private Bin nesie ľahké charakterové črty dvoch odrôd révy – Merlotu a Malbeku.

V sviežom, atraktívnom spracovaní, ktoré priam žiada, aby sa stalo súčasťou gastronomických zážitkov. I keď sa tentokrát púšťame do párovania s vafľami, verte tomu, že má mimoriadny potenciál objaviť sa na stole aj v inej spoločnosti.

Zmyselné kontrasty

Ako chutí Rosé Hawkes Bay 2018 z Villa Maria? Za ružovkastou farbou s oranžovými odleskami sa ukrýva vôňa jahôd, drobného ovocia, prezretého melónu a hrianky, ktoré vás priam pobádajú k prvému dúšku.

Nástup chuti je energický, s príjemnou ovocnou horkosťou, ktorá v zápätí zahreje v hrdle. V chuti je štedrá porcia zrelého ovocia s jemnou sviežou kyselinkou, ktorá naberá na svojom prejave v stredne dlhom závere. Cítite hrejivý pocit v hrdle a sviežosť na jazyku, súčasne však aj príjemný korenistý ráz, za ktorým sa ukryli dozvuky ovocia. Máte pocit, že ďalší dúšok bude ešte plnší a sviežejší.

Obzvlášť ak v medzičase ochutnáte nadýchanú vafľu, na ktorej sa po boku ovocného džemu a čerstvého ovocia roztápa banánová zmrzlina. Krehká ľahkosť, mrazivý ľad a svieže ovocie priam kontrastujú v pôžitku s vínom z predchádzajúceho dúška.

Priam vystupujú na piedestál pôžitku rovnako, ako víno po súste tohto dezertu. Tvoria si vzájomne oponu, na ktorej vynikajú ich prednosti a črty. Cítite sa príjemne a máte pocit, akoby to ani nemohlo byť inak. Niet prekvapenia, že po čase zíva stôl prázdnotou.

Ešte stále si myslíte, že vafle patria len na raňajkový stôl a ružové víno je na to, aby ste sa ním zavďačili svojim nežným polovičkám? Vyskúšajte si náš malý pôžitkársky počin i vy.

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Toskánsky koláč vonia Stredomorím a karamelom

Je to rozmarné osvieženie s vôňou leta. Keď začne k obzoru klesať horúce slnko...
Čítajte viac...

Pridaj komentár