Tefal OptiGrill Elite – radosť nielen z grilovania

Šťavnaté steaky, zapekané sendviče, grilovaná zelenina či fašírky a pečené rybie filety. Všetky majú čosi spoločné. Ak sa rozhodnete pripraviť ich v kontaktnom grile, budú na stole rýchlejšie ako z panvice či rúry. Ušetríte čas i špinavé riady.

Tie najnovšie sú však natoľko šikovné, že samy odhadnú čas potrebný na tepelnú úpravu. Počuli ste už o inteligentných griloch, ktoré rozoznajú veľkosť pripravovaných porcií? Zoznamujeme sa so šikovným grilom Tefal OptiGrill Elite, ktorý na rozdiel od ostatných dokáže aj pariť, zapekať a gratinovať.

Gril so senzorom hrúbky

Ak niekoľkými dotykmi na malom displeji vyberiete surovinu ktorú sa chystáte grilovať, zabudovaný automat vás sám upozorní na správny moment, kedy je potrebné gril otvoriť a servírovať jedlo na stôl.

Vždy rovnako šťavnatý, vždy rovnako prepečený. Ak očakávate steak podľa svojho gusta, zamrzí ak ho prepečiete len preto, že ste sa zahľadeli von oblokom. OptiGrill Elite nie je obyčajným grilom, na ktorom nastavíte teplotu a čas tepelnej úpravy si musíte ustriehnuť sami.

Za všetkým hľadajte senzor, ktorý v kĺbe grilu meria jeho poodchýlenie. Tým, že určí hrúbku burgerov, rybích filiet či plátkov mäsa, vždy odhadne aj správny čas potrebný pre ich prepečenie. Máte to radi rare, medium alebo well done? Gril vás neprehliadnuteľným volaním upozorní na správny čas.

A ak by ste v roztržitosti odbehli do záhradky pre čerstvé bylinky a zostali tam v rozhovore so susedkou, nemusíte sa báť zhoreného obeda. Ak budete volanie ignorovať, gril automaticky vypne ohrev. Jedlo síce prepečie, ale nespáli.

Dobre vyladený stroj

Keď sme v prvých dňoch experimentovali s pečením zemiakov, klobások, rýb, baklažánu či kuracích pŕs, boli sme príjemne prekvapení tým, aký zručný gril je. Hoci nevidí chrumkavú kôrku, nevníma štruktúru a dokonca nepozná ani vnútornú teplotu pripravovaných porcií, vždy nás k hotovému jedlu zavolal v správny čas.

Hľadajte za tým francúzskych vývojárov a skúsenosti s predchádzajúcimi grilmi z radov OptiGrill a OptiGrill+. Zabudované tabuľky hrúbok a časov grilovania sú natoľko skvelé, že grilu môžete plne dôverovať od prvého momentu. A to aj vtedy, ak zvolíte predvoľbu mrazených surovín, alebo chrumkavejšej kôrky.

Nie, tento gril nie je určený len pre tých, čo servírujú mäso na prestretý stôl denne. V jeho programových predvoľbách nájdete i zeleninu. Postupne prechádzate predvoľbami steak, burger, klobása, panini, ryba, kuracie prsia, dary mora, slanina, zemiaky, paprika, baklažán a paradajka.

Šťava do zbernej misky

Každé grilovanie prebieha v zovretí vlnkovaných platní, ktoré sú potiahnuté nepriľnavou, teflónovou vrstvou. V náklone steká prebytočná šťava do zbernej misky, aby sa nepripaľovala a nevyrobila v kuchyni viac pary a dymu, ako je nutné. Je iba na vás, či v tom vidíte praktickú vec, alebo zdravé varenie. Isté však je, že miska je prístupná spredu a všetko čo sa v nej nazbiera môžete použiť na preliatie hotových porcií, či na prípravu omáčky.

Páči sa nám, že grilovacie platne sú odnímateľné. Jediným kliknutím vám ľahké, hliníkové rošty vypadnú do rúk, aby ste ich mohli umyť alebo vložiť do umývačky riadu. Je fajn, ak nemusíte zapečené zvyšky dolovať z grilu papierovými utierkami. Po každom grilovaní za vás všetko potrebné spraví umývačka riadu.

Všetko pod kontrolou

Hoci sme doposiaľ hovorili stále o automate, grilovať môžete i bez toho, aby vám do toho niekto zasahoval. V manuálnom režime si zvolíte teplotu zo stupnice 120 až 270 stupňov Celzia a gril sa jej bude držať až do vypnutia. Všetko načasovanie je v tomto prípade iba na vás.

Zišlo sa nám to keď sme dostali chuť na zeleninové karbonátky, placky z nahrubo strúhaných zemiakov, či pečenú zimnú tekvicu. Preložíte ich čerstvými bylinkami a vôňa sa rozlieha nielen po kuchyni, ale aj po dvore. A ak máte vedľa grilu misku s glazúrou či marinádou, každú porciu môžete opakovane prelievať, aby do seba prijala čo najviac chutí.

Určite však neočakávajte, že tento gril otvoríte ako knihu, aby ste ho použili ako stolový gril s dvojnásobnou veľkosťou platne uprostred veselej spoločnosti. Platne sú výhradne vlnkované, bez možnosti úplného otvorenia. Počíta sa s obojstranným kontaktom.

Zapekacia miska ako bonus

Keďže radi varíme a využívame všetky suroviny, ktoré nám záhradka dáva, nevynechali sme pri výbere tohto grilu ani doplnkové príslušenstvo – zapekaciu misku. Vyberiete z grilu spodnú platňu, naložíte namiesto nej misku a máte pred sebou improvizovanú remosku. S vrchným ohrevom, s uzavretým priestorom plným pary.

I teraz prebieha každé ohrievanie, zapekanie, gratinovanie či parenie v manuálnom režime, pri ktorom si zvolíte teplotu tepelnej úpravy. Z času na čas sme mali pocit, že nám chýba časovač ktorý by ohrev vypol, v každej kuchyni sa však nejaké tie minútky nájdu. Zazvonia a jedlo je hotové.

Zapekané zemiaky so smotanou, gratinovaná strúhaná cuketa, quiche s jarnou zeleninou, ale aj restovaná zelenina vo vlastnej šťave sú rovnakou rýchlovkou ako zapekaná cestovina či haruľa. Páči sa nám, že teflónom potiahnutá miska slúži zároveň ako servírovacia nádoba, ktorú chytíte za uši a preložíte z grilu priamo na stôl.

Na jedenkrát v nej pripravíte približne 3 porcie jedla. Ak varíte pre početnejšiu rodinu a zapekacia miska je pre vás rozhodujúca, Tefal vyrába tento gril i vo väčšom formáte s označením OptiGrill Elite XL.

Čo v návode nenájdete

Spomínali sme, že zapekanie v miske funguje podobne ako v remoske. Ohrev prichádza iba z hornej strany a šíri sa hliníkovou pečiacou nádobou všetkými smermi. Ak z nejakého dôvodu potrebujete, aby sa pri založení misky spustil i spodný ohrev, dosiahnete to jednoducho. Stačí ju vypodložiť a zatlačiť spínač ktorý je v tele grilu.

Rovnaký sa nachádza aj na vrchnej časti a jeho úlohou je zistiť, či ste založili grilovacie platne na miesto alebo nie. Na zapekacej miske zámerne chýba výstupok, aby sa jedlo zo spodnej strany nepripaľovalo. Vždy však počítajte s tým, že teplota ohrevu bude rovnaká zhora i zdola.

Privyknete naň okamžite

Ak patria k vášmu rodinnému jedálničku recepty, ktoré sa vmestia medzi dve grilovacie platne, môžete si byť istí tým, že sa tento gril stane v kuchyni vašim favoritom. Neviaže vás zabudovaným receptárom, výrobca ponúka iba inšpirácie, ktorými sa môžete nechať viesť.

Od chlebíkov vo vajíčku a zapekané sendviče, cez mäsiarske výrobky, plátky mäsa, ryby až po zeleninu si so všetkým výborne poradí. Znásobí chuť, prepožičia surovinám zlatistú kôrku a naplní domov vôňami, ktorým nemožno odolať. Najlepšia je však na tom rýchlosť tepelnej úpravy a čistá kuchyňa po každom varení.

Tefal OptiGrill Elite (215 €) je šikovný kompaktný gril, pri ktorom si môžete byť istí, že každá porcia jedla bude prepečená práve tak, ako tá predchádzajúca. Senzor meria hrúbku surovín, riadiaci čip určuje dĺžku grilovania a malý, prehľadný displej s dotykovými tlačidlami je natoľko intuitívni, že sa v ponuke nestratíte ani bez čítania návodu. A ak príde na doplnkovú misku pre zapekanie, určite je to príslušenstvo vďaka ktorému využijete tento gril ešte väčšmi, ako by ste boli čakali. Mimochodom, spomínali sme vám, že v ňom pečieme aj celozrnné žemle?

Napísal
Viac od autora Milan Gigel

Blue Stamp – rum z Maurícia, ktorý si zamilujete

Ak sa povie rum, mnohým sa spomienkami preženie atmosféra Karibiku, kde bok...
Čítajte viac...

Pridaj komentár