Tefal Ingenio Ice Force – nože pre vašu kuchyňu

Voňavý krajec chleba, miska očistených jabĺk ale aj sekané orechy, ktoré padajú do horúcej, obilnej kaše. Všetky majú čosi spoločné. Zrodili sa pod ostrím nožov, bez ktorých sa nezaobíde žiadna kuchyňa. Ani tá vaša.

Ako dlho trvá, kým sa s nimi zohráte natoľko, že vás už ničím neprekvapia? Už takmer rok používame súpravu nožov Tefal Ingenio Ice Force, ktoré sme sa rozhodli otestovať v domácnosti, kde sa bez varenia nezaobídu žiadne raňajky, obed ba ani večera.

Zo škatuliek do kredenca

Nie je nič jednoduchšie, ako v kuchyni začať nové, zvedavé dobrodružstvo. Otvoríte zásuvku s nožmi, starostlivo ich odložíte kamsi do pivnice a na uvoľnené miesto vyložíte tie, ktoré ste si práve vybalili z úhľadných škatuliek.

Je iba na vás, akú súpravu si z nich pri nakupovaní vyskladáte. Nik vás nenúti do modelovej súpravy so stojanom na kuchynskú linku. Nik nevraví, že si musíte vziať z každej veľkosti a tvaru nožov. Kupujete len to, na čo ste zvyknutí.

Každý nôž vidíte v obchode bez toho aby ste ho museli rozbaľovať. Obnažený pohľad cez priezor obalu sa priveľmi nelíši od prvých pocitov pri vybalení. Dostali ste do rúk nože, ktoré pred vami nič neskrývajú. Stačí ich len vybaliť.

Profesionálny look

Už prvý pohľad vám prezradí, že výrobca sa inšpiroval svetom profesionálov. Tvary, veľkosti, ale aj vzhľad jednotlivých modelov vychádzajú z novodobých štandardov veľkých kuchýň. S vyváženým citom pre primeranosť a potreby domácností.

Nebojte sa toho, že nože z radu Tefal Ingenio Ice Force sú až príliš mohutné a ťažké na to, aby ste ich skrotili svojimi menej skúsenými rukami. Sú natoľko odľahčené, aby ste si na ne privykli bez zdĺhavého trénovania. Ak rešpektujete dĺžku ich čepele a ich pracovnú šírku, všetko pôjde akosi samo.

Možno si zaobstaráte poriadny lopár aby ste využili ich plnú kapacitu. Možno objavíte čaro veľkej dosky na miesenie cesta, ktorá sa stane vašim novým pracoviskom na krájanie. Isté však je, že môžete začať okamžite. Bez brúsenia, hneď po prvej prehliadke.

Trvácna konštrukcia

Väčšina nožov pre domácnosti zlyháva pri rýchlom zatupení, ale aj rukovätiach. Drevo veľmi rýchlo stráca hygienický cveng a pri opakovanom namáčaní vychádza z formy. Plastové rukoväte sú často duté, takže čoskoro povolia a začne do nich pri umývaní prenikať špinavá voda. A aj osadenie nitmi býva nespoľahlivé, pretože ide viac o imitáciu ako o skutočnú, trvácnu rukoväť.

V tomto prípade sa nemusíte ničoho obávať. Zosadenie je bez škár, húževnatý polykarbonát rukovätí je tvarovo stály a aj zabrúsené nity spolu s kovovou hlavicou rukoväte po roku používania vyzerajú bezchybne. Za celý čas sme nikdy nemali pocit, že by sa niečo uvoľnilo, alebo stratilo na tesnosti. Hoci ide o ekonomické vyhotovenie, kompromisy šli tentokrát bokom.

Moderný look berie ohľad na ergonómiu, tvarovanie rukovätí je univerzálne. Nože bezpečne a pevne sadnú do mocnej dlane, ale aj do jemnejšej, ženskej ruky. S dostatočnou dĺžkou, oválnym profilom a primeranou výškou sú akurát. Vyskúšate si ich a viete o čom je reč.

Trvá necelý týždeň, kým vám nová súprava nožov v ruke zovšednie. Pocítite istotu každého úchopu. Stanú sa súčasťou pohodového koloritu prípravy surovín pre varenie. Intuitívne siahate vždy na správny nôž, nacvičeným ťahom režete, krájate, plátkujete, okrajujete, porciujete, sekáte. Presne tak ako doposiaľ.

Ľadová sila?

Čepele sú vyrobené z populárnej ocele X50 Cr15 MoV, ktorá patrí v posledných rokoch k tým najpoužívanejším vo svete kuchynských nožov. Nehrdzavie, výborne drží brit ostria a nie je náročná na údržbu.

Tefal sa z nej snaží vytiahnuť o čosi viac jej šikovným továrenským spracovaním. Pri kalení ju podchladí na teplotu -70 stupňov Celzia, aby na tenkom, vytiahnutom ostrí dosiahla vyššiu húževnatosť a odolnosť voči odieraniu. Následne ju zahrievaním popúšťa, aby nebola krehká.

Nebyť reklamných piktogramov, ktoré na túto technológiu poukazujú, na nožoch samotných by ste si nič zvláštne nevšimli. Ak máte pocit, že ste už o niečom podobnom počuli, možno si spomeniete na českú nožiarsku firmu Mikov, ktorá svojho času využívala podobnú technológiu s názvom Martfrost.

Ostrejšie ako by ste čakali

Ak sme hovorili o tom, že nože stačí vybaliť a sú pripravené na používanie, mysleli sme to skutočne vážne. Vo fabrike dostali k výbornej geometrii čepelí a vysokému výbrusu i jemné šikovne nabrúsené fazetky, ktorými prenikajú s ohromnou ľahkosťou do húževnatých, ale aj najjemnejších surovín.

Bez akéhokoľvek pribrusovania nakrájate na plátky zvädnutú rajčinu, ale aj rozpolíte tuhú tekvicu. Prekonáte kopu vláknitej vňate, ale aj čerstvé hovädzie stehno, ktoré treba rozkrájať na úhľadné porcie. I keď ste sa o svoje nože doposiaľ doma starali, môžete očakávať že tieto budú v dokonalej kondičke, na ktorú nemusíte siahnuť žiadnymi úpravami.

Nečakajte nezničiteľný sekáč na hrubú prácu ktorým nadelíte zmrznutého kapra na podkovy. A nečakajte ani mäsiarsky vykosťovák s pružnou špičkou, ktorá si zachová svoj tvar i pri tých najkrkolomnejších akrobaciách v okolí kostí. Ide o nože kuchárske, s prihliadnutím na použitie v domácnosti.

Radosť z krájania

Čím viac čerstvých surovín máte pri varení pred sebou, tým viac radosti máte z toho ako sa vám s týmito nožmi pracuje. Drobnejšie nože na lúpanie, čistenie a prikrajovanie ovocia i zeleniny s 9- a 11-centimetrovou čepeľou sú možno dlhšie ako by ste čakali. Veľmi rýchlo však s nimi získavate obratnosť, ktorá vám pridáva na rýchlosti.

S tenkou, hladkou, ostrou čepeľou sa bez námahy noria do každého sústa. Takmer ani necítite tlak, ktorým musíte na ne pôsobiť aby napredovali. Pri nich si poviete, že takto sa má správať ostrý nôž. V každej situácii, bez nečakaných obmedzení.

Veľmi sme si obľúbili 18-centimetrový nôž typu santoku, ktorý je favoritom pre krájanie zeleniny na všetky spôsoby. Dlhá, kolískovo prehnutá čepeľ dolieha v každom bode na krájaciu dosku. Pridvihnutá rukoväť ponecháva priestor na ruku, aby ste využili vždy plnú, reznú kapacitu noža. A ak príde na jeho vystúpené ukončenie pri rukoväti – práve tam je to šikovné, končisté miesto ktorým lúpete nepoddajné šupky na cesnaku a cibuli.

Rovnako dobré skúsenosti máme s 20-centimetrovým plátkovacím a 20-centietrovým šéfkuchárskym nožom. Rozšírenou kovovou podhlavnicou bezpečne oddeľujú pracovnú časť od úchopovej a svojou dĺžkou a šírkou sú nápomocné pri každej kuchárskej operácii. A nemusí ísť iba o krájanie či prekladanie surovín z dosky.

Pridajte k tomu 20-centimetrový nôž na chlieb a pečivo so zúbkovanou čepeľou s pravostranným výbrusom a začne vám byť jasno, že už nemusíte hľadať nič ďalšie. Týchto pár nožov stačí na to, aby ste v kuchyni už žiadne ďalšie nepotrebovali.

Vo sviatok i všedný deň

Každý z nožov má odlišnú hrúbku čepele – od 1,5 po 2,4 milimetra – v závislosti na šírke, dĺžke a geometrii čepele. Rýchlo prídete na tom, že je v tom istá stratégia. Nôž musí byť tenký, aby sa pri reze do húževnatých surovín klinovito nezasekával. Súčasne však musí byť dostatočne hrubý na to, aby sa neohýbal.

A práve tento rovnovážny stav sa výrobcovi podarilo šikovne dosiahnuť. Doposiaľ sme sa stretli s mnohými nožmi pre domácnosti, ktoré zlyhávali práve na svojom tenkom profile, ktorý spôsoboval ich prehýbanie. Toho sa pri Tefal Ingenio Ice Force nemusíte báť. Ak ste sa práve pre tento neduh obzerali po ťažších nožoch, smelo sa im môžete vyhnúť.

Veľmi dobré skúsenosti máme aj s trvácnosťou ostria. Áno, určite pocítite, že po čase už nie sú nože tak dravé do rezu ako na začiatku. Stačí ich však obtiahnuť na najobyčajnejšej ocieľke a opäť sú ostré ako na začiatku. Znova a znova, bez skutočného brúsenia.

Oceľ z ktorej sú nože vyrobené je mimoriadne vhodná pre údržbu v domácich podmienkach. Po celú dobu sme ich pri intenzívnom používaní udržiavali vo forme len obťahovaním. K prvému skutočnému brúseniu sme sa pribrali len pred pár dňami.  Môžete to nechať na profesionálov, môžete sa do toho pustiť sami ak máte skúsenosti s brúsením. Isté však je, že budete mať na ďalší rok opäť nože v dokonalom stave.

10 rokov záruky

Ak vás upútala informácia o tom, že k nožom patrí aj 10-ročná záruka na zlomenie čepele, verte tomu že ju s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nevyužijete. Čepele nožov sú temperované tak, že ich špičku neodlomíte. Skôr sa poddá ohybu ak ju kdesi zaseknete ako by sa mala odlomiť. Pri páde na zem to prežijú.

Či nožom svedčí umývačka riadu alebo ručné umývanie, to ponecháme na vás. Rovnako aj ich skladovanie v zásuvke kuchynskej linky alebo v stojane či magnetickom držiaku. V jednom však máme isto.

Po celý rok sme nemali potrebu siahnuť do škatule so starými nožmi a všetky práce sme robili výhradne s našou vyskladanou súpravou Tefal Ingenio Ice Force. Určite ich odporúčame nielen fanúšikom varenia a grilovania, ale aj všetkým čo zariaďujú novú kuchyňu, alebo renovujú staršiu, unavenú. Ich kúpou určite chybu nespravíte. Práve naopak.

Written By
More from Milan Gigel
Najlepší raňajkový džem? Uvarte ho z pomarančov a rumu
Sladké maslové pečivo a svieže, šťavnaté ovocie. Ak sa radi oddávate kultu...
Read More

Pridaj komentár