Bylinný likér Dr. Kramer vás opojí pôžitkárskou jemnosťou

Idylická promenáda s kúpeľným orchestrom, liečivá voda so zemských hlbín a bylinný likér ktorý uvedie myseľ a telo do pohody. Táto harmonická kulisa bola ikonou všetkých prvorepublikových kúpeľov. Bez ohľadu na to, či v nich ľudia z lepšej spoločnosti hľadali relax a uvoľnenie, alebo nádejných nápadníkov pre svoje dcéry.

Ak sa pred vami objaví fľaška bylinného likéru Dr. Kramer, pri pohľade na jeho vinetu vám razom prebehnú mysľou obrázky týchto čias. Medicínske kontúry skla, korková zátka a historická štylizácia potlače vo vás budia očakávania. Je naozaj tento počin remeselnej likérky z Trenčianskych Teplíc tým, čo ste si vysnívali? Ochutnajte ho s nami.

Rozdúchali iskierku nostalgie

Nečakajte žiadne utajené receptúry, ani prastarú likérnickú dielňu, ktorá kdesi pod nánosom prachu, bez povšimnutia, akýmsi zázrakom prespala rušné dekády pohnutých dejín. To len dvojica nadšencov stojacich za projektom Spirit Company rozdúchala iskierku nostalgie, ktorá im pomohla vybudovať nový podnik.

Ak nenavštívite ich Aperitiv Bar Likerka v Trenčianskych Tepliciach, aby ste ochutnali atmosféru ktorú nastrojili pre svojich hostí, do rúk dostanete iba fľašku s likérom. Je na vás, aby ste si k nej nastrojili náladu a prostredie, v ktorej si ho skutočne vychutnáte. Vyčkajte na pekné počasie, usaďte sa v komornom zákutí dvora či terasy a oddajte sa jeho volaniu.

Tradičné postupy                         

Ak čosi viete o remeselnej výrobe likérov, budete si vedieť predstaviť jeho zrod. Na začiatku je iba filtrovaná pramenistá voda, jemný pšeničný destilát, cukor a pestrá paleta darov prírody. V pozadí moderné zariadenie destilérky, ktoré stavia na tradícii.

Vanilka, škorica, aníz a klinčeky odovzdajú pri macerácii likéru svoj vonný, korenistý charakter. Dávajú mu plnosť a nádych exotiky. Plod bazy, harmanček, medovka, lipa, dúška, šalvia a mäta formujú jeho botanický ráz. Tradičné liečivé byliny nášho kraja nesmú chýbať v žiadnom likéri.

Pridajte k tomu lupene ruží, levanduľu a rozmarín – vône a chute Stredomoria doň vnesú charakter, ktorý ešte väčšmi umocní útlu jemnosť, ktorá ho odlíši od írečitého prejavu drsných likérov podhorských lúk a skalných hrebeňov našich Tatier.

Zručnosť nespočíva ani v zbere týchto surovín, ani v spôsobe ich macerovania. Za výsledkom hľadajte cit pri miešaní macerátov, ktoré vo výsledku už potrebujú len čas na snúbenie chutí v nerezovej nádrži a následnú filtráciu. Ste pripravení na prvý dúšok?

Jemný, svieži a harmonický

Kým zachladený likér s jantárovou iskrou iba s nevôľou a nesmelo odhaľuje svoju vôňu, pri izbovej teplote a po jemnom zohriatí slnkom priam vábi svojou aromatickou sladkosťou. Je ako jemný cukrovinkový parfum, ktorý sa snaží prekryť bylinný ráz likéru.

Ružový kvet, lipa a levanduľa formujú jeho aromatický charakter. V závese cítite čosi z orientálneho korenia – ľahké, voňavé a súčasne korenisté. Akoby sa všetky vône vzájomne prelievali a pri každom závane vzduchu preváži iná z jeho zložiek. Keď vaše zmysly  postupne privyknú na tento kokteil aróm, opäť sa vracia bylinný prejav a vôňa mladého alkoholu.

Prvá kvapka na jazyku je priam explóziou príjemnej sladkosti, hravej škorice a anízu. Prekvapí vás, že tento likér sa nestavia do pozície všemocného lieku, ktorý horčinami a silným bylinným nástupom rozohrieva vaše zmysly. Je skôr pôžitkársky jemný, ako pitie pre dámy k múčniku alebo ovocnému dezertu.

V ďalších dúškoch objavujete typickú chuť rozmarínu a dúšky, na okrajoch jazyka sa rozlieva medovka. Stále však pod závojom sladkých, orientálnych korení ktoré poznáte z detských sušienok. Hravá harmónia sotva prezrádza 36-percentný podiel alkoholu. Likér nezahrieva, skôr svojou ľahkosťou prebúdza vaše zmysly.

Oceňujeme vyváženú jemnosť a ľahkosť, vďaka ktorým si s obľubou dávate po dlhom doznievaní ďalší a ďalší dúšok. Chvíľku trvá, kým prídete na to, kde sa berú tie neutíchajúce cukrovinkové tóny. Je to vanilka.

V súzvuku i kontraste

Kým sa pre vás stane z návyku bylinný likér Dr. Kramer príjemným aperitívom alebo digestívom, pri jeho vychutnávaní sa môžete oddávať súzvuku so sladkým pôžitkárstvom. Akoby bol predurčený k tomu, aby ste si k nemu zahryzli bábovku, sušienky, jablčný závin alebo hoci aj cukrom husto sypaný trdelník. Jeho chuť je natoľko plná a intenzívna, že ho neprekričia.

Veľmi sa nám páči aj miešanie chutí v kontraste s horkým, botanickým tonikom. Ak máte chuť na miešaný drink, ktorý vnesie nové pocity do vášho pohodového života, určite mu dajte šancu. Pokojne aj po boku citrusov či vonných byliniek. Utlmíte tým jeho sladkosť, potlačíte vonný prejav kvetov a vytiahnete do popredia viac jeho korenisté a bylinné tóny.

Experimentujte aj s ľadom, ktorý zasiahne do jeho typických čŕt ešte väčšmi. Niektoré odtienky posilní, iné zoslabí. Ale to už necháme na vás, aby sme vám neprezradili všetko.

Written By
More from Milan Gigel
Ako sme páčili narodeninovú debnu Dakelos
Drevená debna, páčidlo a neutíchajúca zvedavosť. Len ťažko možno popísať pocity, ktoré...
Read More

Pridaj komentár