Myslíte si, že vás gin už nemôže ničím prekvapiť. Očakávate od neho sviežosť borievky, vychutnávate si jeho botanický charakter a zavše vám padne vhod, ak sa v jeho chuti prejavia aj citrusy. Malé, remeselné pálenice sa v posledných rokoch priam predbiehajú v tom, aby objavovali za pomoci lokálnych bylín a divokých ovocí nové pózy a chytľavé rovnováhy jeho charakteru.

Stačí však málo, aby vás uchytil vír nepoznaného, strhujúceho dobrodružstva. Akoby ste vyrazili do dávnych prístavov ďalekého Orientu, kde obchodníci s koloniálnym tovarom plnia podpalubia zámorských plachetníc. V nehostinnej, horúcej klíme, kde intenzívna vôňa korenín prehlušila pach potu robotníkov a vôňu mora.

Za pokladmi kolónií

Tranquebar je radom remeselných ginov, ktorý sa dokonale líši od všetkého, čo ste doposiaľ mohli ochutnať. Sú ako jemný ginový elixír, v ktorom sa snúbi vôňa korenín s ľahkou sirupovou sladkosťou a bylinným charakterom ginu. Vždy s intenzívnym prejavom jemného, mocného alkoholu.

Príbeh, ktorý dánska značka A. H. Riise Spirits vtisla do tohto dobrodružstva, sa nesie v znamení koloniálneho odkazu zlatých časov zámorského obchodu. V dvetisíc kusových várkach ich podľa zabudnutých, dobových receptov pripravuje holandská pálenica Royal Dirkzwager Distillery. Na nás je, aby sme sa tomuto zážitku plne oddali.

Pripravte sa na nevšedné chute a nečakanú sladkosť, ktoré dávajú týmto ginom osobitný ráz. Balansujú v rovnováhe jemnosti a sily, korenistý charakter rozvíjajú v sprievode bylín a citrusov, kvapku po kvapke sa v dúškoch vpíjajú do vašich zmyslov. Vždy iným spôsobom, vždy prekvapivo a príjemne.

Bez prívlastku

Žiadny z ginov Tranquebar, ktoré v posledných dňoch ochutnávame na bare nášho pánskeho klubu nie je označený ustáleným dovetkom, ktorý by prezrádzal detaily o jeho výrobe. Môžeme len hádať koľko pridaného cukru obsahujú, a do akej miery zohrala destilácia úlohu pri formovaní ich chuti.

Isté však je, že tento skvelý počin nekončí iba pri vychutnávaní. Osobitný charakter chutí vás priam pobáda k tomu, aby ste sa pustili aj do prípravy miešaných nápojov. Práve v kokteiloch sa môžu prejaviť ešte mocnejšie ako by ste čakali.

Ako chutia giny Tranquebar? Pustite sa s nami do ochutnávania.

Tranquebar Royal Danish Navy Gin

Dymové sklo lekárnickej fľaše, gumová zátka a 52-percentná „voltáž“ by pri pomyslení na zlaté časy dánskeho kráľovského námorníctva mohli navodiť dojem mocného, drsného ginu pre posádku na rozbúrenom mori. Pravý opak je však pravdou. Hoci ide o gin ktorý je skutočne pri sile, nájdete v ňom pôsobivú nádielku pôžitkárskej uhladenosti.

Vo vôni vás uvíta sviežou borievkou, vábivou vôňou pomarančov, zrejúcim červeným ovocím a kvetovým medom. Nemusíte bádať po jeho tajomstvách, okamžite viete, že je to gin s akým ste sa doposiaľ nestretli. Porozumie mu každý.

Na jazyku uvíta razantným nástupom živičného éteru a iskrivým ihlením. Z jedinej kvapky, ktorú necháte stekať do hrdla sa všetky vaše dutiny naplnia opojnými parami. Cítite ako chladí na jazyku a súčasne zahrieva vaše útroby. Jemný, obilný lieh sa prejaví v tom najlepšom svetle.

V chuti rozoznáte mäkkú a plytkú botanickú horkosť, ktorá je lemovaná korenistým, hravým prejavom. Je tam čosi škorice, muškátového orieška a možno aj klinčekov. Sotva však preniknete do podstaty korenín, keď vás zachváti pôžitkárska sladkosť tohto ginu. Pomaranče, mandarínky, zrelé ovocie. Čoraz väčšmi však nadobúdate pocit, že cítite i fenikel a ružový kvet. Čerstvé lupienky, presýtené vonným olejom.

Chuť odznieva len veľmi pomaly. Horkosť odchádza prvá, sladký citrusový dojazd pokračuje dlhé minúty. A spolu s ním komorná hra orientálneho korenia a vonný závoj ruží. Ak hľadáte gin, ktorý možno bez chladenia popíjať po malých dúškoch nielen z krištáľu na terase, ale aj na prechádzke v parku z vreckovej likérky, verte že ide o skvelú voľbu.

Veľmi rýchlo si k nemu vypestujete vzťah, akoby šlo o príjemný, hrejivý likér. Tranquebar Royal Danish Navy Gin svojou priamočiarou jednoduchosťou, prehľadnosťou a zrozumiteľnosťou má šancu ulahodiť i tým, čo sa v komplexných spiritoch bezradne strácajú.

Tranquebar Colonial Gin

Vineta so zúbkovaním poštovej známky sľubuje chuť minulosti a letopočet 1616 má ešte väčšmi umocniť vaše očakávania. Ak kolónie indického polostrova vniesli do Európy nové chute, boli to hlavne koreniny so svojou exotickou výrečnosťou. Tento gin je pompéznou oslavou iskrivých, pikantných a povzbudzujúcich bylín vzdialených krajov.

Vôňa je nesmelá, so stopou citrusových šupiek, spoza ktorých vystupuje mimoriadne jemná borievka. Pripomína skôr lesné ovocie ako ostrú, prenikavú živicu. Čím viac času dáte tomuto ginu aby sa okysličil, tým jemnejší a sladší sa javí byť vo vôni.

Pikantná a korenistá chuť svojim iskrivým ihlením priam prehlušuje typické črty ginov. Prvý dúšok prichádza v plnej sile a každý ďalší je už iba rozvinutím toho, čo cítite na jazyku. Veľmi mu svedčí nenútená, sirupová sladkosť, ktorá dáva vyniknúť koreninám. Kardamón, škorica, sladké drievko – všetky prebleskujú v intenzívnej aróme, ktorá nadobro opantá vaše zmysly.

Hoci ide o gin so 45-percentnou stupňovitosťou, v dozvuku máte pocit akoby ste pred niekoľkými minútami ochutnávali nie mocný spirit, ale jemný, vidiecky likér. I preto prichádza opäť a opäť nutkanie, odmeniť sa ďalším mocným zážitkom. Stačí najmenší dúšok a opäť sa to v ústach začína.

Nebráňte a pocitom, že by ste po jeho boku radi servírovali zákusky a cukrovinky, pretože v tých orientálnych tiež hrajú koreniny dôležitú úlohu. Stavajú na súzvuku sladkosti a intenzívnej chuti korenín – rovnako ako tento gin.

A ak sa s Tranquebar Colonial Ginom zoznámite pri niekoľkých vychutnávaniach, objavíte v ňom čosi naviac – príjemnú, čajovú chuť, ktorú sotva dokážeme popísať. Čoraz mocnejšie ju pocítite pri každej ďalšej ochutnávke. Dajte tomuto ginu pri zoznamovaní čas, aby sa vám predstavil v plnosti svojej chuti.

Tranquebar 400th Anniversary Gin

Ak sa vám dostane do rúk fľaša tohto výročného ginu, určite vás neprekvapí, že ide o najpopulárnejšiu receptúru z radu ginov Tranquebar. Prezrádza to nielen vysoké číslo várky na číslovanej vinete, ale aj nevšedný zážitok, ktorý vás čaká pri ochutnaní. Je vlajkovou loďou ginov tejto značky.

Vanilka,  sladký kandizovaný pomaranč a opäť vanilka. Akoby vo vôni úplne chýbal svieži vánok borievky, vďaka ktorému je každý gin ginom. Očakávate cukrovinkársku sladkosť, ktorá vám preblesne hlavou pri každom ovoňaní. Čerstvo po naliatí do pohárika, ale aj po chvíli keď sa vôňa ginu na čerstvom povetrí rozloží. Je ako ľahký parfum pre slečny v rozpuku.

Prvé dojmy sa znásobujú, keď sa vám v ústach začne sirupová sladkosť rozplývať. Na chvíľku zacítite povzbudzujúcu horkosť bylinných koreňov, okamžite ju však prekryje cukrovinársky, veľmi príjemný tón tohto ginu. Muškátový oriešok, kardamón, feniklové semienko, vanilka – to všetko vás priam ohlušujúco zamestná pri vychutnávaní. Prekvapuje nás ľahkosťou, akou pôsobí na rozihrané zmysly.

Z podvedomia vychádzajú zážitky zo sladkých rumových elixírov a likérov, na jazyku však kvitne čosi oveľa ľahšie a jemnejšie. Len vďaka neprehliadnuteľnému koriandru sa vraciate do sveta ginov, aby ste zacítili i jemnú, vetrovú borievku. Ak by sme hľadali gin, ktorému možno pripísať dovetok elixír, určite by to bol 400th Anniversary.

Tranquebar 400th Anniversary Gin zamestná i vyberavý jazýček. Bude vám trvať desiatku opätovných ochutnávok, aby ste v ňom odhalili utajené, pánske črty ginu. Správa sa ako dáma, kdesi vzadu je však sila 45-percentného jemného alkoholu. Nevšedné, nápadité a predsa chytľavé.

Tranquebar Original Gin Christmas Spiced

Krehké pečivo, sviečky a stromček s prskavkami. Ak očakávate typickú atmosféru Vianoc tak ako ich poznáme v našom kraji, budete príjemne prekvapení vôňou zázvorových perníčkov, ktorou vás uvíta tento 48-percentný gin. Príjemne hreje v nose, sladkým korenistým úvodom strojí atmosféru a cez jemný závoj citrusov a borievky vás pobáda k ďalšiemu skúmaniu.

Intenzívne sa prejaví po vytiahnutí zátky z fľaše. Ešte mocnejšie ovládne svojim perníčkovým parfumom vzduch, hoci je horúci večer na slnkom prehriatej, letnej terase. Aj tento gin možno počítať medzi tie, ktoré si vychutnáte nielen v miešaných drinkoch, ale aj pri popíjaní v malých dúškoch.

Chladivý, éterický nástup sviežej borievky sa v chuti okamžite preklápa do korenistých čŕt. Trvá len niekoľko sekúnd, kým sa vám rozohreje hrdlo v pikantnosti čierneho korenia, z ktorého vyskakujú ďalšie chute orientálnych korenín. V príjemnej, priam koketnej sladkosti dokonáva to, čo naznačil v aróme. Koláčiky rozkvitajú na jazyku a nekonečné doznievanie akoby v tíchnucom iskrení korenín naberá na sviatočnej jemnosti.

Čím dlhšie ho ochutnávate, tým väčšmi sa v komplexnosti rozťahuje do šírky. Je v ňom čosi z vareného ovocia, nájdete v ňom rafinovanú bylinnú horkosť. Súlad sa pomaly rozbíja na kontrastné zložky chutí, ktoré neprestávajú baviť pri ďalších zvedavých posedeniach.

Kým ostatné giny tejto koloniálnej kolekcie spája jemnosť a harmónia, Tranquebar Original Gin Christmas Spiced prekypuje kontrastom a fazetovou komplexnosťou. Je to jedna z tých fliaš, ktorú radi vytiahnete na stôl, ak chcete zaujať milovníkov ginu raritkou, ktorú so zvedavosťou ocenia.

Written By
More from Milan Gigel
Dundalgan Irish Whiskey – znovuzrodenie z West Corku
Ak by ste ochutnali dúšok írskej whiskey v dávnom stredoveku, asi by ste...
Read More

Pridaj komentár